Možno aj teraz som v takej situácii, musím urobiť, respektíve som už aj urobila jeden krok a či by som sa rozhodla to prijať alebo odmietnuť, vždy by to malo určité úskalia, lebo najlepšie by bolo niečo úplne iné.
Takže až neskôr uvidím, či to bolo menšie alebo väčšie zlo
Jj, ked kupujem nieco co je rovnako nekvalitne . . . volim to lacnejsie. Od potravin, az po lietajuce koberce. Clovek si mensie zlo voli automaticky cely zivot, inak je tomu len v pripade jeho nevedomosti. Tak trochu je to zakon prezitia.
bolo ich veľa, to viem, no teraz ti konkrétne neviem/nechcem poskytovať príklady. ale dalo by sa povedať, že už dlhšiu dobu sa v jednej takej nachádzam...
Podľa mňa každá vec obsahuje akoby nejaké dobro a akoby nejaké zlo ...
A niektoré sa javia tak, že majú v sebe viac dobra ako iné, možno ich nazvať väčšie dobro, alebo menšie zlo, podľa mňa to je jedno ...
Niekde sa nedá hľadať čiernobiele zlo či dobro, hlavne ak ide o veci, ktoré sú komplexnejšie a preto je podľa mňa úplne prirodzené, že každé jedno rozhodnutie pojednávajúce o týchto veciach je výber menšieho zla ...
Príkladom je podľa mňa aj politika ...
Človek pravdepodobne nikdy nebude stotožnený s každým jedným bodom programu strany a s každým jedným jej členom a napriek tomu si vo voľbách nejakú vyberie, lebo oproti ostatným je menším zlom, či väčším dobrom ...
ide tu o hru so slovami.. vravi sa o vacsom dobre a mensom zle..
ale tak ako nie je jedno nie je ani druhe..
ty mozes povedat, ze tiso si vybral mensie zlo aby sme sa nestali nemeckou koloniou.. avsak o co bolo to zlo mensie??
zlo je jedno a dobro tiez.. dobre je ked pomozem babicke ktora ide z nakupu, ale nie je to vacsie dobro, ked jej zoberiem 20kg tasku ako ked jej zoberiem 2l mlieka.. dobro je to rovnake..
podobne ako ked niekoho okradnem alebo zabijem.. nam mozno pride zabitie horsie.. ale na druhej strane ak okradnem niekoho kto ide zaplatit svoj najom a nasledne ho vyhodia na ulicu a bude tam zivorit, ochorie popripade umrie v neskutocnych mukach.. ktore zlo bolo vacsie??
vzdy je len dobro a len zlo.. a to ze ci ty si vyberies take alebo take zlo.. si mozes povedat je to "mensie" ale skutocnost je taka.. ze nie je.. ba moze mat ovela dalekosiahlejsie nasledky..
A ak sa na niekoho škaredo pozriem, tiež je to v podstate zlé ...
A môj pohľad ho môže deprimovať natoľko, že spácha samovraždu, alebo vyľakať tak, že od strachu spadne, udrie si hlavu a zomrie ...
Hej, máš pravdu, zlo je len jedno ...
Prepáč, ale to je poriadna somarina
Jednoznačne je väčšie zlo tá vražda, človek môže za svoj čin, ktorý je zlý a nie za akékoľvek náhodné následky, ktoré ten čin automaticky nespevádzajú ...
A stále vidíš len dva extrémy, čo je odveci, na moju poznámku o komplexných veciach si nijak nezareagoval ...
Dobre, teraz použijem tvoju teóriu dobra a zla ako extrémov ... Čo by malo ukázať, že to, ako tieto pojmy používaš, je nesprávne ...
Takže, každá elementárna zložka môže byť len dobrá, alebo len zlá ...
Na výber máš prvé rozhodnutie, ktoré vyvolá 10 dobrých elementárnych následkov a 5 zlých a druhé rozhodnutie, ktoré vyvolá 5 dobrých následkov a 10 zlých ...
Tieto rozhodnutia sú zložitejšie, nemôžeš jedno označiť za absolútne dobro a jedno za absolútne zlo ... Proste jedno môže byť menšie zlo, či väčšie dobro, ako to druhé ...
Myslím, že dobro a zlo sú veci ako každá iná a teda pri nich logicky existuje miera a nič nie je čiernobiele ...
Ak by bolo zobrať babke liter mlieka a zobrať druhej babke 20kg tašku rovnaké dobro, nevedel by si si vybrať, ktorej pomôžeš, ak by si si mal vybrať len jednu ...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
22 komentov
Nakoniec to vôbec nebolo zlé.
Takže až neskôr uvidím, či to bolo menšie alebo väčšie zlo
A inak takých situácií bolo určite veľa...
Mám na výber viac ziel, vyberiem to najmenšie, pripadá mi to ako dostatočne správne rozhodnutie ...
veď áno, mňa len zaujíma na základe čoho rozpoznáš, že je niektoré zlo menšie ako druhé?
Lebo väčšinou nevieme, čo by sa dialo, ak by sme zvolili tú druhú možnosť...
@finrod vždy je dobré a zlé.. to len my hľadáme to "menej" zlé.. lebo to dobré sa nám zdá ťažké
No napísala si, že pri výbere takého menšieho zla nie je ani jedno rozhodnutie správne ... Podľa mňa je ... Preto som sa ozval ...
A na výber menšieho zla samozrejme neexistuje všeobecná formula, viac ako to, že človek pri takom výbere musí uvažovať, sa asi napísať nedá ...
Nemyslím si ...
Podľa mňa každá vec obsahuje akoby nejaké dobro a akoby nejaké zlo ...
A niektoré sa javia tak, že majú v sebe viac dobra ako iné, možno ich nazvať väčšie dobro, alebo menšie zlo, podľa mňa to je jedno ...
Niekde sa nedá hľadať čiernobiele zlo či dobro, hlavne ak ide o veci, ktoré sú komplexnejšie a preto je podľa mňa úplne prirodzené, že každé jedno rozhodnutie pojednávajúce o týchto veciach je výber menšieho zla ...
Príkladom je podľa mňa aj politika ...
Človek pravdepodobne nikdy nebude stotožnený s každým jedným bodom programu strany a s každým jedným jej členom a napriek tomu si vo voľbách nejakú vyberie, lebo oproti ostatným je menším zlom, či väčším dobrom ...
ide tu o hru so slovami.. vravi sa o vacsom dobre a mensom zle..
ale tak ako nie je jedno nie je ani druhe..
ty mozes povedat, ze tiso si vybral mensie zlo aby sme sa nestali nemeckou koloniou.. avsak o co bolo to zlo mensie??
zlo je jedno a dobro tiez.. dobre je ked pomozem babicke ktora ide z nakupu, ale nie je to vacsie dobro, ked jej zoberiem 20kg tasku ako ked jej zoberiem 2l mlieka.. dobro je to rovnake..
podobne ako ked niekoho okradnem alebo zabijem.. nam mozno pride zabitie horsie.. ale na druhej strane ak okradnem niekoho kto ide zaplatit svoj najom a nasledne ho vyhodia na ulicu a bude tam zivorit, ochorie popripade umrie v neskutocnych mukach.. ktore zlo bolo vacsie??
vzdy je len dobro a len zlo.. a to ze ci ty si vyberies take alebo take zlo.. si mozes povedat je to "mensie" ale skutocnost je taka.. ze nie je.. ba moze mat ovela dalekosiahlejsie nasledky..
A ak sa na niekoho škaredo pozriem, tiež je to v podstate zlé ...
A môj pohľad ho môže deprimovať natoľko, že spácha samovraždu, alebo vyľakať tak, že od strachu spadne, udrie si hlavu a zomrie ...
Hej, máš pravdu, zlo je len jedno ...
Prepáč, ale to je poriadna somarina
Jednoznačne je väčšie zlo tá vražda, človek môže za svoj čin, ktorý je zlý a nie za akékoľvek náhodné následky, ktoré ten čin automaticky nespevádzajú ...
A stále vidíš len dva extrémy, čo je odveci, na moju poznámku o komplexných veciach si nijak nezareagoval ...
Dobre, teraz použijem tvoju teóriu dobra a zla ako extrémov ... Čo by malo ukázať, že to, ako tieto pojmy používaš, je nesprávne ...
Takže, každá elementárna zložka môže byť len dobrá, alebo len zlá ...
Na výber máš prvé rozhodnutie, ktoré vyvolá 10 dobrých elementárnych následkov a 5 zlých a druhé rozhodnutie, ktoré vyvolá 5 dobrých následkov a 10 zlých ...
Tieto rozhodnutia sú zložitejšie, nemôžeš jedno označiť za absolútne dobro a jedno za absolútne zlo ... Proste jedno môže byť menšie zlo, či väčšie dobro, ako to druhé ...
Myslím, že dobro a zlo sú veci ako každá iná a teda pri nich logicky existuje miera a nič nie je čiernobiele ...
Ak by bolo zobrať babke liter mlieka a zobrať druhej babke 20kg tašku rovnaké dobro, nevedel by si si vybrať, ktorej pomôžeš, ak by si si mal vybrať len jednu ...
Ale predpokladám, že vybrať by si si vedel