Uz davnejsie som sa rozhodla ze sa naucim pisat lavou rukou (som pravacka). myslite ze sa to da naucit tak aby si clovek ani nevsimol ze vlastne niesom lavacka? byt "obojruka"? tiez ma zaujima jedna vec....pravakovi vie pisat s pravou rukou a vela vec
da sa to, ale neviem ci v takomto veku... moj brat bol koly byvalemu rezimu (kto je lavak je nieco menej) nuteny pisat pravou rukou a pritom je lavak... a poviem vam ze to vie riadne
ja som bola tiez lavacka ked som bola mala ale preucili ma na pravu. ale co by to vyzeralo hrozne...moja spoluziacka je lavacka a ma asi najkrajsie pismo ake som kedy videla. a hovori sa ze lavaci su castejsie genialni to len v socializme to boli "diablove deti"
@3 no lavaci vseobecne pisu skaredo neodcudzujem vsetkych, ale co som ja videl... na tabulu ked pisu tak vykrucaju ruku... a ked pisu bombickovym tak si vsetko zotieraju...
Ja som ľavák a píšem škaredo. Ale po sebe si zatiaľ viem všetko prečítať.
Vedeli ste že ja Tolstoj bol ľavák a písal tak škaredo že ani on sám nevedel vlastne prečítať čo to napísal? Tak preto všetky jeho rukopisy a diela musela pracne prepisovať jeho manželka - ochotná to žena.
moja mama vie aj lavou aj pravou písať takéto sprostosti neriešim,úplne mi stačí vedieť jednou...ale zase to má nevýhodu keď si lakujem nechty na pravej ruke tak musím jedine lavú ruku použiť pri tom čo je trochu ťahšie potom sa trafím lakom aj mimo nechtov zvečša
Akurát som si spomenul že byť ľavákom má ďaľšiu výhodu - môžem naraz - držať v pravej ruke myšku a byť na birdzi a ľavou si písať domácu - bežne to využívam - je to fajn.
no tak napriklad ja som lavacka a som na to hrda!! patrim k tym 10% na svete ale ak to niekoho zaujima: s pribormi (vidlicka a noz)jem normalne, len lyzicku si drzim v lavej, pisem samozrejme lavou a pravou neviem... na volejbale podavam pravou, tenisovu/pinpongovu/badmintonovu raketu drzim v lavej, kriketkou hadzem lavou, zaucha davam pravou... zadok si vytieram pravou, predok lavou dvere odomkynam lavou... viac ma nenapada...
a este: lakovat nechty si viem oboma rukami, ked pisem atramentovym, nerozmatzava sa mi to, pri futbale mam lavu nohu presnejsiu ale pravu silnejsiu, kedze aj moj brat je lavak, a rodicia malokedy pachnu za comp, mys mame nalavo, ale inak v skole na inf. mam normalne, chlieb si natieram lavou, mobil drzim v pravej, aj fotak, lebo inak sa to neda stlacit... na tabulu viem pisat aj pravou, ovladacku mam jednu v lavej a druhu v pravej ale ked mam len jednu, tak v lavej...
Ja píšem oboma a ani neviem prečo, len som to raz skúsila a šlo to... A naučiť sa dá, ale nikdy to nebude ako pravou si myslím... táto vlastnosť je zvyčajne daná...
Aj v minulosti sa snažili ľavákou odnaučiť a máloktorý to zvládol.
no tak asi da,,, ale nam hovoril ucitel ze ovlakedy komunisti nutili oisat setkych len pravou a ked on mal dominantnejsiu lavu hemisferu tak ptm bol z toho aj ten clowek naruseny...
@1misela2 - len musím súhlasiť že tvoj učiteľ vám neklamal - je to pravda. Vtedy sa to bralo ako keby človek ľavák bol postihnutý - ten režím to vôbec nedovoľoval.
@2 - ako vidím, ty si sa poriadne nenaučila písať ani jednou
@0 - nejde len o písanie ale všeobecne o preferovanú ruku... napr. praváci si zadok utierajú pravou, ľaváci ľavou... (vzťahuje sa to na viac vecí, ale táto je z nich najvtipnejšia)...
a ide o usporiadanie mozgu... v zásade o to, že jedna hemisféra je zameraná na racionálne a analytické myslenie, a druhá na pocitové, ale ktorá je ktorá si teraz nepamätám, a nemám ani poruke nič kde by som to našiel, každopádne tá emotívna je tiež centrom rozpoznávania tvarov, a tá racionálna je centrom ich pomenovávania, a v praxi asi pôjde o niečo také, že ľavák pravdepodobne vie že chce napísať napr. e, ale "ruka" má problém spomenúť si na jeho tvar, lebo tá informácia sa nachádza v druhej hemisfére, tak je to e potom škaredé... (nie že má priam problém si spomenúť na jeho tvar, ale chvíľu to proste trvá, takže tá informácia stráca na aktuálnosti a kvalite, aj keď sú to len milisekundy)...
@36 Ľaváci nepíšu o nič škaredšie než praváci, má to len iný sklon. A v prípade že píšu plniacim perom tak potrebujú špeciálne ľavácke keďže praváci ťahajú pero po papieri a ľaváci "tlačia". Preo napr Da Vinci (čo bol ľavák) písal zrkadlovo obrátene, keď ťahal z prava do ľava
Ja napríklad som rodený ľavák, ale v prvej triede ke´d sme sa učili písať som si pukol kosť v ľavej ruke (nenaháňajte sa zo spolužiakmi medzi lavicami ) a mal som asi dva týždne sadru. Tak som začal písať pravou aby som moc nevynechal a už mi to ostalo Takže teraz píšem aj ľavou aj pravou, pravou ale istejšie, keďže tak píšem takmer výlučne, to je ako keď dlho nerozprávate cudzím jazykom, tiež postupne zabúdate. Ale s trochou cviku by som to zvládol plynule.
Každopádne sa odvtedy snažím robiť všetko obomi rukami a dá sa povedať že som "obojručný" napríklad krájanie/rezanie či iné manuálne činnosti mi idú rovnako aj jednou aj druhou rukou. (približne) má to tú výhodu že keď sa jedna unaví, môžeš pokračovať druhou ^^
Ale niektoré veci mi stále idú lepšie ľavou, napríklad presnejšie ňou hádžem a je aj silnejšia. Takisto kopem presnejšie a silnejšie ľavou nohou a na kolobežke tiež stojím ľavou nohou
Ale napríklad pri šerme používam prevažne pravú ruku aj keď mi nevadí ani ľavá.. je to asi dosť individuálne
no ja som ľaváčka ........ pri obyčajných činnostiach si ani nevšímam ktorú ruku používam, ale si skôr tu ľavú ....no o tom preučaní som si čítala, že to môže mať dopady na psychiku človeka no neviem ...xD
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
38 komentov
študuj fyziológiu svojej mozgovne, a dozvieš sa!
naučiť sa môžeš, ale nepotláčaj priveľmi to, čo ti bolo prírodou dané, hovorím a tvojej viacfunkčnej ľavej hemisfére
moja faKt ti až taK na tom záleží? aK hej taK proste všetKo furt sKúšaj písať ľavou a naučíš sa .. možno aj behoom pár mesiacov :>
@s tym chlapcom, ehm.... pri mne nikto nevydrzi
Vedeli ste že ja Tolstoj bol ľavák a písal tak škaredo že ani on sám nevedel vlastne prečítať čo to napísal? Tak preto všetky jeho rukopisy a diela musela pracne prepisovať jeho manželka - ochotná to žena.
ja osobne som lavacka ale niktore veci robim ako prevak napr. tak drzim pribor
Aj v minulosti sa snažili ľavákou odnaučiť a máloktorý to zvládol.
@0 - nejde len o písanie ale všeobecne o preferovanú ruku... napr. praváci si zadok utierajú pravou, ľaváci ľavou... (vzťahuje sa to na viac vecí, ale táto je z nich najvtipnejšia)...
a ide o usporiadanie mozgu... v zásade o to, že jedna hemisféra je zameraná na racionálne a analytické myslenie, a druhá na pocitové, ale ktorá je ktorá si teraz nepamätám, a nemám ani poruke nič kde by som to našiel, každopádne tá emotívna je tiež centrom rozpoznávania tvarov, a tá racionálna je centrom ich pomenovávania, a v praxi asi pôjde o niečo také, že ľavák pravdepodobne vie že chce napísať napr. e, ale "ruka" má problém spomenúť si na jeho tvar, lebo tá informácia sa nachádza v druhej hemisfére, tak je to e potom škaredé... (nie že má priam problém si spomenúť na jeho tvar, ale chvíľu to proste trvá, takže tá informácia stráca na aktuálnosti a kvalite, aj keď sú to len milisekundy)...
Ja napríklad som rodený ľavák, ale v prvej triede ke´d sme sa učili písať som si pukol kosť v ľavej ruke (nenaháňajte sa zo spolužiakmi medzi lavicami ) a mal som asi dva týždne sadru. Tak som začal písať pravou aby som moc nevynechal a už mi to ostalo Takže teraz píšem aj ľavou aj pravou, pravou ale istejšie, keďže tak píšem takmer výlučne, to je ako keď dlho nerozprávate cudzím jazykom, tiež postupne zabúdate. Ale s trochou cviku by som to zvládol plynule.
Každopádne sa odvtedy snažím robiť všetko obomi rukami a dá sa povedať že som "obojručný" napríklad krájanie/rezanie či iné manuálne činnosti mi idú rovnako aj jednou aj druhou rukou. (približne) má to tú výhodu že keď sa jedna unaví, môžeš pokračovať druhou ^^
Ale niektoré veci mi stále idú lepšie ľavou, napríklad presnejšie ňou hádžem a je aj silnejšia. Takisto kopem presnejšie a silnejšie ľavou nohou a na kolobežke tiež stojím ľavou nohou
Ale napríklad pri šerme používam prevažne pravú ruku aj keď mi nevadí ani ľavá.. je to asi dosť individuálne