Prečo sú slováci tak konzervatívni národ. Vo veľa veciach máme stredoveké myslenie. Nechápem prečo máme také stredoveké názory na veľa vecí v 21. storočí. Ak je niečo iné(než je zvykom). Nechcem sa hádať ani vyvolať hádku len ma to zaujíma...
Keď má človek iný názor než je "zvykom" tak je hneď označovaní za hlupáka(a horšie...) lebo sa opovážil mať iný názor. Prečo 3/4 slovákov neznášajú všetko čo nie je "tradičné"
Chceme aby na Slovensku bolo lepšie aby sme boli vyspelí národ ale s takýmto myslením?
Je to možné... :/
@mezomus no nájde sa viac vecí ale napr tzv "tradičná rodina", alebo nejaké veci čo normálne fungujú smerom na západ ale na Slovensku s tým majú ľudia problémy. Príde mi to že ľudia sa nevedia navzajom akceptovať.
Len ma to napadlo keď čítam niektoré komentáre na FB. Že ľudia majú problém zo všetkým. Urobí sa niečo je zle, neurobí sa niečo je tiež zle. Proste mi to len príde že slovákom vadí všetko(česť výnimkám)
Ako sa ľudia osočujú ked ma niekto iny nazor nez je zvykom.
Ľudia sa vždy osočujú keď má niekto iný názor ako väčšina. V rámci SR je väčšina konzervatívna tak bežný progresívny / liberálny človek je osočovaný.
Ja sa teda pohybujem v prevažne veľmi liberálnom prostredí a poviem ti že nie je to iné, keď nie si tak liberálny ako by sa im páčilo.
Viac mi to ale pripadá na hlavu od ľudí ktorí sa prezentujú ako liberáli, lebo je to predsalen pokryteckejšie než od "prakokotov" päťdesiatnikov z regiónov.
Najmä celé "tolerancia ku všetkému okrem netolerancie" je absurdným a pokryteckým paradoxom, dokonca by som povedal že v rukách ľudí čo majú moc je potenciálne veľmi nebezpečným alibizmom a práve cestou k tomu ako o tú slobodu prísť.
Takže ja ti síce neodpovedám prečo sú ľudia konzervatívni, len chcem teda doplniť že kokoti sú k sebe všetci navzájom a to ako to vnímaš väčšinou záleží od toho či si práve názorová menšina.
Potom si asi len môžeš vybrať či si na strane kokotov alebo pokryteckých kokotov
Alebo opravujem sa, nemusíš si vybrať. Dá sa mať zdravý rozum a rozhľad a vidieť jebnutosť oboch strán. Potom ťa budú síce hejtiť úplne všetci, lebo nebyť polarizovaný sa dnes nosí úplne najmenej, ale budú ťa aj menej hnevať otázky ako tá ktorú si položil v tomto fóre. Lebo s hejtením oboch strán príde z časti aj empatia k obom stranám.
@1 a čo je to inak vlastne vyspelý národ? 0_0 prečo to z toho komentu vyznieva že pojem "vyspelý" má automaticky spojenie s napr. s opakom váženia si tradícií vlastnej kultúry?
Nie je to tým že keď sa jedná o pojmy ako progres, vyspelosť a pod., tak pracujeme iba s definíciami od jednej strany názorového spektra? Dvaja rôzni ľudia ti povedia veľmi iné veci o tom čo je to progres k vyspelej spoločnosti.
@wewo To je tak, ja sa tiež považujem viac za kultúrneho liberála ako za konzervatívca, i keď rozumiem aj im, ale... Bol som dlho v prostredí medzi extrémnymi liberálmi a to mi otvorilo oči. Brutálne pokrytectvo.
Najvtipnejšie je, keď sa všade oháňajú heslom: „Nesúhlasím s tým, čo hovoríš, ale do poslednej kvapky krvi budem brániť tvoje právo povedať to,“ ktoré vraj mal vysloviť Voltaire. V praxi to je: "Si kokot, magor, idiot!" Každý deň. Ok, od konzeriev čakám, že mi povedia, že som kokot - ale to je aspoň autentické.
@wewo@9
presne toto tak mňa napríklad hejtia všetci, konzervatívne okolie a rodina (starší členovia), kde sa všetko prísne riadi tým, čo farár povedal, kde panuje brutal pokrytectvo akože "sme pro-life, ideme na pochod, ale slobodná matka, to je tá, čo sa prespala..." a rovnako aj extrémni liberáli, ktorí prevládajú u ľudí s vekom a vzdelaním ako ja, ak si dovolím povedať, že tá Lívia má predsa v niečom pravdu a ja osobne som viac liberál, riadim sa tým, že "ži a nechaj žiť", ale nie som slniečkár a vážim si slobodu slova
@Wewo myslela som tým "vyspelým" aby sa ľudia rešpektovali a nie kvôli každej maličkosti odsudzovali a nadávali po sebe. (to že to je aj v iných štátoch mi je jasné, ale keď sa pozrieme na zákony niektorých(západných) krajín, tak sú viac vyspelé než to čo je u nás. Ako náhle sa nejaký názor/zákon čokoľvek vymyká norme je iný než väčšinový tak je hneď odsúdený)
Nie som konzervatívec a ani čistý liberál. Som toho názoru že tradície si treba ctiť ale všetko s mierou. A to že názory/zákony by sa mali meniť časom ale príde mi to že Slovensko zaspalo dobu. Zaujímalo by ma čo keby tú dlhé desaťročia nevládli komunisti boli by sme na tom lepšie :/ vo všetkom. ? Keby napr. povojnové rozdelenie bolo iné. Zmenilo by sa niečo ?
@hetfield to áno, ale tak napr aj v iných veciach :/ to ako sa tu žije.(nechcem tým povedať že sa tu máme nejak zle...v určitých veciach možno aj lepšie než na západe, nechcem tým povedať že na západe je všetko skvelé a určité veci tu nie su zle) ale tak napr platy :/
V niektorých veciach je konzervativizmus prínosom a v niektorých zasa nie. Napr. Rakúsko, konkrétne Viedeň miluje homosexuálov, veď si ich postavičky dali aj do semaforov, a napr. pochádza odtiaľ aj Conchita Wurst, ale napr. zakotvili si do ústavy možnosť platiť hotovosťou v obchode alebo si v referende odhlasovali pokračovanie povinnej vojenčiny. Takisto výrobky v obchodoch sú v drvivej väčšine rakúske, potom nemecké, prípadne švajčiarske. A takisto je rozdiel medzi životom a názormi v hlavnom meste a alpskými dedinkami a mestečkami.
Prostredie v kt som vyrastla, zila a aj zijem je Liberalne a mam len dobre vizie do buducna..... Nvm sa nejak vyjadrit inak. Nemyslim si ze slovensko je pozadu. Podla mna prudko napredujeme. Porovnavam, odisla som v roku 2010 a bola som ze wtf tu nechcem zit. A vratila som sa 2017 a uplne iny svet. Obcas pocujem ze ale ano toto je svet bratislavskych kaviarni irk, ale nie je, som z dediny a vidim pocujem... Kazdopadne bude to len a len lepsie ale zas cela moja rodina vratane babky je vysoko uvedomela.... Ale aj tak, bude to dobre
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
25 komentov
Chceme aby na Slovensku bolo lepšie aby sme boli vyspelí národ ale s takýmto myslením?
Je to možné... :/
nehovorim, ze to tak nemoze byt, ale musis byt konkretnejsi
Len ma to napadlo keď čítam niektoré komentáre na FB. Že ľudia majú problém zo všetkým. Urobí sa niečo je zle, neurobí sa niečo je tiež zle. Proste mi to len príde že slovákom vadí všetko(česť výnimkám)
Ako sa ľudia osočujú ked ma niekto iny nazor nez je zvykom.
Ja sa teda pohybujem v prevažne veľmi liberálnom prostredí a poviem ti že nie je to iné, keď nie si tak liberálny ako by sa im páčilo.
Viac mi to ale pripadá na hlavu od ľudí ktorí sa prezentujú ako liberáli, lebo je to predsalen pokryteckejšie než od "prakokotov" päťdesiatnikov z regiónov.
Najmä celé "tolerancia ku všetkému okrem netolerancie" je absurdným a pokryteckým paradoxom, dokonca by som povedal že v rukách ľudí čo majú moc je potenciálne veľmi nebezpečným alibizmom a práve cestou k tomu ako o tú slobodu prísť.
Takže ja ti síce neodpovedám prečo sú ľudia konzervatívni, len chcem teda doplniť že kokoti sú k sebe všetci navzájom a to ako to vnímaš väčšinou záleží od toho či si práve názorová menšina.
Potom si asi len môžeš vybrať či si na strane kokotov alebo pokryteckých kokotov
Nie je to tým že keď sa jedná o pojmy ako progres, vyspelosť a pod., tak pracujeme iba s definíciami od jednej strany názorového spektra? Dvaja rôzni ľudia ti povedia veľmi iné veci o tom čo je to progres k vyspelej spoločnosti.
a vo finale je to uplne jedno vsetko
Najvtipnejšie je, keď sa všade oháňajú heslom: „Nesúhlasím s tým, čo hovoríš, ale do poslednej kvapky krvi budem brániť tvoje právo povedať to,“ ktoré vraj mal vysloviť Voltaire. V praxi to je: "Si kokot, magor, idiot!" Každý deň. Ok, od konzeriev čakám, že mi povedia, že som kokot - ale to je aspoň autentické.
presne toto tak mňa napríklad hejtia všetci, konzervatívne okolie a rodina (starší členovia), kde sa všetko prísne riadi tým, čo farár povedal, kde panuje brutal pokrytectvo akože "sme pro-life, ideme na pochod, ale slobodná matka, to je tá, čo sa prespala..." a rovnako aj extrémni liberáli, ktorí prevládajú u ľudí s vekom a vzdelaním ako ja, ak si dovolím povedať, že tá Lívia má predsa v niečom pravdu a ja osobne som viac liberál, riadim sa tým, že "ži a nechaj žiť", ale nie som slniečkár a vážim si slobodu slova
Nie som konzervatívec a ani čistý liberál. Som toho názoru že tradície si treba ctiť ale všetko s mierou. A to že názory/zákony by sa mali meniť časom ale príde mi to že Slovensko zaspalo dobu. Zaujímalo by ma čo keby tú dlhé desaťročia nevládli komunisti boli by sme na tom lepšie :/ vo všetkom. ? Keby napr. povojnové rozdelenie bolo iné. Zmenilo by sa niečo ?