nabozenstvo je halucinacia a brzda spolocnosti,ti co su proti mne tomu neveria,keby som mohol tak ich teleportom vyslem do 15 storocia do temneho stredoveku co nato povedia ked cirkev sa ujala absolutnej moci
LAWFUL:nie niesu menej cenny,kazdy je rovny a dokonca aj im rad pomozem len skoda ze kazdy neviem prist nato ako sa stat tou vyzsou alebo ako to ty nazyvas nadprirodzenou bytostou.
vyzsie bytosti-mozme tak nazvat ked chces poznas velmy lahko-vedia rozoznat dobro od zla a dokazu pomahat i tym co si to nezasluzia bez toho aby si to nechali vynahradit
kdezto ty druhych poznat hned podla kriza na krku.
vacsinou ich nezaujimaju osudi ludi a zvierat,nevazia si ani lesy ani vody,nevazia si prave ludske hodnoty iba neustale vyhladavaju materie a bohatctva,tuzia po moci a sile.
Neziju preto aby sa stavali ku nasej planetke ako ku vynimocnej a krasnej gulke o ktoru sa treba strat a vazit si ju iba neustale maju potrebu znej tazit aj sposobom ktory spolocnosti skodi co im moze byt jedno ked to nieco vynesie.Chovaju ludske vlastnosti ako nenavyst,zavist,chamtivost a bezocivost.
Nejde im o intelktualny rozvoj osobnosti aby sa stali vyzsimi bytostami lebo tuto schopnost im cirkev ukradla a ponukla nahradu ktoru musia uznavat a rozvyjat co nevedie nikam iba to ze nam tu behaju tvory ktore si trepu svoje a nic nechapu
pohanská viera nikomu neprikazovala veci?? sám tomu neveríš...tak prečo s mužom pochovávali a zabili aj jeho ženu? prečo kelti veštili zo smrti?? prečo keď druid niečo napísal bol popravený?? takže nerozprávaj somariny...
v každej viere máš niečo predpísané čo máš a čo nemáš robiť...a v staroveku resp. v stredoveku sa na to dohliadalo viacej ako teraz
tesfaye: ano a azteci obetovavali ludi... mohol si si domysliet ze mam na mysli slovanske pohanstvo, ked som v prvom prispevku napisal "nasi predkovia..."
Pohanstvo stara slovanska viera bola skvela,zalozena na prirodnych javoch a uctach.
Krestanstvo je jedna z najvacsich hluposti aku kedy Staroveky Rim vymyslel.Rim neumrel a tak to dalej vladne.Ja neopovrhujem krestanskymi oveckami lebo oni zato nemozu iba je mi ich luto.
Ludstvo by malo uznavat ludstvo a planetu a nie nezmyselne bytosti s mocou ktoru si mozete kupit alebo vyprosit-tak to urcite nefunguje preto ludia ziju vo falosnych nadejach co obrovska skoda.
Cela planeta je prepojena a vsetko so vsetkym suvisi-kazdy dostane co si zasluzi a modlidby a krize tam nepomozu-priroda je mocna a vedoma preto kazdy dostane co si zasluzi.Chapem ze to urcity ludia citia ale je skoda ze prijaly demagogicke vysvetlenie
LAWFUL: ja tu nehladam osvetu ani nechcem urazit.chcel som zistit preco sa to vsetko okolo nas deje.Hned tu mam dokaz co ma opat odradzuje ze diskutovat sa este neda mozno o 200 rokov.Problem ani nieje v tom ze niekto veri v nieco ine ci je to uz pravda alebo nie,PODSTATNE JE TO ZE TO MAJU NABOZENSKY ZALOZENY LUDIA TAK ZAFIKSOVANE ZE KAZDY KTO MA CHUT DISKUTOVAT HO BERU AKO NEPRIATELA A NEDOKAZU PRIZANAT ZE MOZE EXISTOVAT AJ INY MODEL-INY NAZOR.NEDOKAZU SI HO PRESKUMAT A VYSKUSAT I NAPRIEK TOMU ZE OKOLO NICH LUDSTVO ZISKAVA NOVE POHLADY A POZNANIA KTORE BY SME NEMALI IGNOROVAT.
ULOHA LUDSTVA AJ PODLA STARYCH KNICH JE DOSIAHNUT POZNANIE ABY SME SA MALI LEPSIE ABY SA SAMI SME SA STALI BOHMI,NO NIE BUDEME TU TREPAT PRASTARE NEZMYSLI VSAK-TO VAM PASUJE
@pysta666 a potom podla teba ako vznikla zem? hm?? myslis ze bola uplne vzdy?? nezmysel... nik nevie co je to boh... ci nejaka osoba abo co... jednoducho je to nieco, co dalo vsetko do pohybu a v tom sa vytvorili tie atomy a co ja viem co a vznikla zem... vies... muselo nieco zaposobit, aby z nicoho nieco vznikklo... a to nieco, co zaposobilo je boh.. takze tu mas aspon jeden dokaz..
In the middle of summer, there was a festival associated with thunder-god Perun, in post-Christian times transformed into a very important festival of Saint Elijah. It was considered the holiest time of the year, and there are some indications from historic sources that it involved HUMAN SACRIFICES. The harvest probably began afterwards.
Neviem no, o ludoch ako bohoch som uz rozmyslal a paci sa mi to. Len tam by chcelo vsetkych presvedcit, ze aby nevznikol nejaky zly boh, ktory by vsetkych ostatnych bohov zdegradoval na prirodzene bytosti, alebo ich nebodaj zabil a bol by sam bohom, stvoril si poddanych nebohov a zil si dalej spokojne, kym by ho to neunavilo a svojou bozskou silou neznicil cely svet.
S názormi užívateľa rrr666 sa vôbec nestotožňujem ale každý má iný názor a má naň právo. Debaty o náboženstvách boli, sú a budú vždy nekonečné preto ani nezačnem túto problematiku nijako rozoberať. Ja v Boha verím a nikto mi túto vieru nezoberie.
@rrr666 pozri.. ja som napr. veriaca.. a to este neznamena, ze neprijimam tvoj nazor.. ano, aj ja som mnoho krat uvazovala ze to bude nejaka somarina... ale zakazdym som na kazdu otazku nasla odpoved... mnoho krat uz bolo tak, ze som si mysmelal ze nabozestvo a viera a vsetko okolo toho je jedna velka blbost... ale stale som nasla nieco, co upevnilo to, ze vsetko sa to udialo... len skus aj ty uvazovat ako aj my... skus si nieco overit abo co.. vies, tebe sa lahko na nas hovori, ale preco neurobis aj ty to, co od nas chces..??
@rrr666 " nezmyselne bytosti s mocou ktoru si mozete kupit alebo vyprosit " - to ako čo malo byť ??? Ty chceš tvrdiť že ked som kresťan tak si niečo kupujem od Boha ??? ...
Ludia to ste tu vážne len skoro samí ateisti ??? Ja osobne verím v jediného Boha - a nieje vymyslený ... to neviem odkial máte !!! ... Je predsa podložené že Ježiš žil a chodil po zemi !!! A koniec koncov ... čo je podla vás zlé na viere krestanstva ??? To že kážu že sa máme k ludom správat dobre ??? Ak áno tak potom idete proti sebe - chcete svoju vlastnú záhubu ??? ... Páčilo by sa vám že výjdete z bytu, či domu a vrhe sa na vás nejaký psychopat lebo sa mu nepáčite a zabije vás ??? Náboženstvo a viera dáva ludom morálne zásady !!! ... A čo ste písali o tom temnom stredoveku - viem bolo to vtedy dosť zlé a ludia zneužili túto moc !!! Ale každopádne v dnešnej dobe to tak nieje !!! Samozrejme aj dnes sú rôzne veci vo viere ktoré aj ja odcudzujem ale čisté náboženstvo ako také určite nie !!! ...
ROBIM-UCIM-SOM GEOLOG KTORY UZ TERAZ PRIPRAVUJEME ALTERNATYVNE ZDROJE ENERGII,ENERGIE KTORE NAM ULAHCIA ZIVOT A OCHRANIA PLANETU.
TO ZE BUDEME CHODIT DO KOSTOLA A KVACKAT SI NAKRK KRIZE A MODLIT SA K LUDOM CO ZILI PRED TISICROCIAMI NAM NIJAKO NEPOMOZE CI ICH UZ MILUJETE A NANICH NEDOPUSTITE.
CELY SVET SA RUTI DO OBROVSKEJ SKAZY A PRETO VEDECKE KAPACITY A VEDECKE SPOLKO TO TU RIESIA CI TO VNIMATE ALEBO NIE,ICH RIESENIE VAS NEMINIE CI UZ CHCETE ALEBO NIE,VASI POTOMKOVIA SI TO BUDU VAZIT A DUFAM S ROZUMOM VYUZIVAT BEZ TOHO CI BUDU CHODIT DO KOSTOLA ALEBO NIE.ALE AKEMU TALKU MUSIA CELIT-VYKORENOVAT NEZMYSELNE POZNANIE ABY NOVE MYSLIENKE A POZNANIA BOLI RIALIZOVATELNE A TO VSETKO SA DEJE KYM TY CO TVRDIA ZE MAJU PRAVU VIERU CHODIA DO KOSTOLA SNAZIA SA STRAZIT A SIRIT ICH FILOZOFIU KTORA KNICOMU PREB OHA NEVEDIE UZ TO POCHOPTE.MODLENIE A KRIZE NIKOMU NIKDY NEPOMOHLI.VED SI OTVORTE OCI CO SA DEJE ZE TREBA UZ NIECO ROBIT OTO IDE A NIE SIRIT KRAVYNY TO POTOM SKONCIME VELMY ZLE
Ahaaa, takze takto. V tom pripade ako chemik navrhujem, aby sa energetici uchylili ku jadrovej fuzii (vysoko ekonomicke a ekologicky nezatazujuce) a nechali ropu nam.
MYTHOS:CO MA SPOLOCNE S PRITOMNOSTOU ZE ZIL JEZS??NIC IBA TO ZE STE HO NIK NEPOCUVALI VSAK HOVORIL TO ISTE CO JA A OPAT NEPOCUVATE,FURT LEN KRAVINY A KRAVINY.TREBA SA VENOVAT VYCHOVE SPOLOCNOSTI VED JE UZ AKO SKAZENA,TREBA VAZNE BRAT PRIRODU VED UZ STRAJKUJE.TREBA SA UCIT,MILOVAT A POMAHAT SI ANIE CHCODIT DO KOSTOLA TO NIEJE RIESENIE-JE TO SLABOST A UNIK PRED REALITOU.
VIETE CO JE BUDUCNOST? ODRAZ POSTOJA K PRITOMNOSTI A NIE INTENZITA VIERY TEJ CI ONEJ PRAVEJ VIERY
@rrr666 Tak spomenul som ho preto lebo sa tu písalo o náboženstve a náboženstvo - nech je akékolvek tak je v nom Boh - v akejkolvek podobe !!! Ja počúvam ... prečo si myslíš že nie ??? ... Práve preto že je skazená tak ju treba morálne pozdvyhnúť - s tým súhlasím ... a myslím že svoju úlohu tu hrá aj práve náboženstvo !!! ... S tou prírodou tiež súhlasím !!! ... učiť, milovať sa - súhlas ... len neviem odkial máš že chodiť do kostola !!! - ja sám seba považujem za novovzniknutého kresťana a na všetko mám svoj vlastný názor !!! - nepatrím k slepo veriacej hormade ludí ktorí idú za za nejakou víziou alebo ako to nazvať !!! ... takých vôbec nemusím - velký krestania pred farárom a v kostole a výjdu von a už je po ich krestanstve !!! - takých odcudzujem samozrejme !!! ... a práve skrze vieru v lepší svet a krajšiu budúcnosť by sme sa mali spojiť aby sme ochránili planétu pred záhubou ktorú jej prinášame !!!
PS: Alternatívny zdroj energie môže byť aj tzv. ťažká voda - keby sme je dokázali premeniť na energiu tak by sme mali nevyčerpatelné zdroje čistej energie !!!
@rrr666 prepáč, nenazvala by som to formou, ale skôr nástrojom.
náboženstvá mám celkom dobre naštudované, myslím si. každé náboženstvo má pôvod vo viere. ľudia si museli nejako vysvetliť nadprirodzené veci a tak ich pripisovali bohu. sú dve vetvy - starý zákon, z ktorého vznikla biblia, korán a tóra a druhou vetvou je hinduizmus, z ktorého neskôr vznikli všetky ostatné východné náboženstvá. čo som tým ale chcela povedať - viera ako taká mi nepríde nezmyselná. ani združovanie sa, aj keď zastávam názor, ktorý raz povedal jeden človek a to že "správne náboženstvo má iba jedného člena". problém je v ľuďoch, ktorí slepú vieru ľudí začali využívať v svoj prospech, zneužívať ju proti ľuďom. veď náboženstvo bolo kedysi vlastne filozofiou bytia, čo sa zachovalo na východe, bohužiaľ nie však v kresťanstve, ktoré kedysi bolo dokonca pohanským náboženstvom, v židovstve a už vôbec nie v islame, ktorý z odporúčaní pre život spravil veľmi tvrdé zákony, ktoré nemajú nič spoločné s ľudskými právami. lenže ľudia boli čoraz tvrdšie vedení k viere, až sa nakoniec z toho stala akási povinnosť, ktorá samozrejme ľuďom zatvárala oči, čo je logické. a to práve (v kresťanstve) začali využívať ľudia, ktorí boli poverení vieru roznášať, začali si uvedomovať, akú majú moc nad veriacimi - a to bol ten bod, kde sa kresťanstvo zmenilo a krvilačné, plné hriechov, klamstiev, bludov. ak teda teraz poukážem na kresťanstvo, dnešné sa nazýva novotomizmom, lenže tomáš akvinský mal úplne inú predstavu o bohu v kresťanskom ponímaní, sám povedal, že nemôže boha dokázať a to už je hneď prvý dôkaz o tom, ako nám táto viera klame rovno do očí. samozrejme, so židovstvom to nie je oveľa lepšie, aj keď, musím uznať, že až na pár šialených zákonov (ako obriezka) si židovstvo zachovalo dosť svoju tvár. islam je tiež oveľa menej porušený ako kresťanstvo, tam nejde tak o špinavé peniaze napriek tomu odsudzujem islam kvôli prirodzeným ľudským právam. čo sa týka východných náboženstiev - jediná chyba hinduizmu podobne ako islamu je kastovníctvo, inak je to jedna veľmi pekná filozofia. zvyšok, ako buddhizmus, taoizmus, konfucianizmus...... sú už len náboženské filozofie. tak asi toľko o náboženstvách...
samozrejme, každý by sa mal vybrať tou vlastnou cestou a nie tou, ktorú mu nakážu doma. ľudia mi vravia, že som ateistka, ja ich v tom tvrdení podporujem, lebo nemajú predstavu o mojej vlastnej viere a o mojom vlastnom náboženstve...
Náboženstvo alebo zriedkavo relígia je vzťah človeka k posvätnému, prostredníctvom ktorého človek transcenduje svoju skúsenosť s vonkajšou realitou. V úzkom zmysle je náboženstvo vierou v jedného Boha alebo vo viacerých bohov.
Ale kto vraví, že keby sme teraz boli pohania (či už ešte stále alebo by sme sa k tomu vrátili), že by sme museli robiť TO ISTÉ, čo robili kedysi? Akože nabodávať ľudí na koly a tak. Však vtedy boli tí ľudia na úplne inej úrovni než teraz.
A však kresťania i tak zabíjali tých, čo nechceli prejsť na tú „jedinú pravú vieru“.
pretoze tak boli vychovany a niesu dostatocne "open-minded" (neviem slovensky vyraz a k tej hadke o pohanskych bohoch a krestanstve... vsetky nabozenstva su rovnake ale uplne, vo vsetkych sa zabijalo vrazdilo a boli debilne pravidla, je len par vynimiek ako budhizmus ktory ale nieje pravym nabozenstvom lebo neuznava boha ze ano... ja osobne si myslim ze by sa mal zacat presadzovat satanizmus, to by bolo lepsie, a uz vidim tie komentare krestanov na mna
@67@krutafunebracka plne suhlasim, isto by sa ta viera zmodernizovala tak ako sa zmenilo krestanstvo za tie roky... vsak tiez sa uz nechodi na kriziacke vypravy, nehladaju svety gral a tak
@vercica to neni dôkaz, v CERNE už robia pokusy ktoré by mali dokázať že možno prakticky z ničoho stvoriť nejakú hmotu takže na to nepotrebujem žiahneho boha aby som stvoril z ničoho niečo
@75 ja ti nerobim nic to ze si krestanka prave mi nemozeme urobit,poza chrbat cirkvy pracujeme natom aby sme sa mali proste dobre.No prave vy krstania nas beriete za nieco nulove sem nepatriace lebo svami neuznavame vatikan a jeho principi.My sme ti ktory su celu historiu napadany a likvidovany a mi nic nam ste ukradnuty no my musime akceprovat vase sprostosti o ktore nemame zaujem-tykaju sa nas v kazdodenom zivote no chvala bohu coraz menej
Zobudte sa konecne vsetci chudaci, co nadavate na nabozenstvo. Mozme si vybrat, mozme verit v co chceme, robit si co chceme. Ak nejaky primitv tvrdi, ze niekto "veri" len preto, lebo bol k tomu vedeny od malicka- takym pindom sa mozem len zasmiat. Presne ale do bodky to iste mozem povedat o opaku. A potom- nie kazdy, kto v detstve veril v Boha, veri v neho po cely zivot a nie kazdy, kto bol v dectve neveriaci, je neveriaci po cely zivot. A tie hnusne pindy o cirkvi, ze je to hnus a spinava cirkev apod.- cirkev nie je oznacenie len pre par jednotlivcov, ale pre obrovske mnozstvo ludi. Ta vacsina nemoze za to, ze sa dostal k moci nejaky uboziak, co hlasa, ze veri v Boha, len aby sa dostal k moci a mohol ju zneuzit pre vlastny prospeh. A ze nie je ziadny dokaz, ze Boh existuje? Medzi nami- tych dokazov je viac nez dost no ale inak teda- nie je ani dokaz, ze Boh neexistuje ... Je to teda vsetko len cisto otazkou slobodnej vole .
vopred sa ospravedlnujem za to ze som si neprecital ani jeden komentar, je tu toho velmi vela zakladatel tejto temy je pravdepodobne obrovskym fanusikom serie Zeitgeist a podobne... s tym nazorom sa viem stotoznit samozrejme ale je to len jedna stranka veci a ti ktori ignoruju tu cast ako komplexny celok su podla mna na velkom omyle... uz ujo marx a stryco engels a nasledne cela vlna komunizmu bola proti nabozenstvu a to neznamena ze by boli nehumanny!!! brojili proti dogmam a boli toho nazoru ze ak si mal clovek vytvorit raj tak by to miesto mali byt na zemi, nie "dufat" v nieco lepsie po smrti a cely zivot triet biedu preto aj to rozdelenie materialna zakladna - vyrobne vztahy atd, duchovna nadstavba spolocnosti , nabozenstvo institucie atd .... teraz by som si najradsej zarecitoval Rufusa a basen Kosovo no ale neviem to naspamat... ale najdolezitejsia myslienka v nej je ze ak je clovek verny niakej ideologii principialne je hlupak, clovek musi byt verny len cloveku inak to asi nepojde a potom nebudu vznikat taketo nezmyselne diskusie .. no a moj vlastny postoj k bohu ? teraz samozrejme nemyslim na cirkev ako taku, to je tema sama o sebe.. v tychto veciach som jednoznacne agnostik.. nema to pre mna zmysel ak to prekracuju priezor mojej vlastnej skusenosti .. len tolko a we love ya Jesus
Takže najskor musíme Kresťanov a Katolíkov rozdeliť. Kresťan má byť podobný Kristovi čiže tí čo vládli v stredoveku nemohli byť Kresťania ale Katolíci. Katolíci sú aj v dnešnej dobe dosť konzervatívny a v podstate ani nevedia vysvetliť v čo vlastne veria, ale Kresťania by to mali zvládnuť. Takže súhlasím s @rrr666 že nestačí chodiť do kostola a modliť sa, a bude všetko dobré, toto je obsiahnuté v starej zmluve modliť sa dodrživať prísne pokyny zákony (nemá sa robiť v Sobotu,obety...) v novej zmluve keď Ježiš zomrel prikázal svojím učeníkom nech idú medzi ostatných pohanov ale aj Židov a oni išli a porozmýšlaj či 12 rybárov bez vzdelania, bez znalosti jazyka by mohli rozšíriť Kresťanstvo, ale toto by som radšej prebral na inom fóre, ak budeš chcieť...
Potom spomeniem druhý fakt ako možeme byť vyššie bytosti ak nemáme silu vyššej bytosti, vysvetlím to. Človek je materiálny a duchovný, materiálny čiže fyzický ak posiluješ budeš mať svaly ak máš svaly dokážeš presunúť fyzický predmet na určité miesto, materiálne sú aj zvieratá. Ak trénuješ Duchovnú stránku tak vieš kúzliť? Ešte som nevidel hádzať nikoho fireball, ovšem počul som o mníchoch na východe že dokážu sa dostať do roznych tranzov alebo aj levitovať. Lenže Budhizmus a podobné náboženstvá ktoré veria v prevtelovaniu sú dosť zvláštne lebo potom by musela existovať niekde továrna na duše.
A k Zeitgeistu videl som a skor by som sa pýtal na tvojom mieste keď to už sám hovoríš že v Katolicizmus je slepá viera a povedzme si úprimne akú má teraz moc taký pápež. Ale skor by si sa mal zamerať na západnu veľmoc ak si videl Zeitgeist tak vieš na akú myslím, odopierajúcu ludské práva,klamúcu ludí, zastaršujú ludí "terorizmom"...Ak si chceš niečo prečítať tak ti pošlem niečo cez TS.
@79 CERN nie je MacGyver že vyrobí z ničoho výbušninu. Používajú slávnu rovnicu E=mc2 možno niečo hovorí a teraz hladajú Gibsonov bozón ktorý má odhaliť z kolkých dimenzíí je svet nazývany aj Božský bozón lebo on dáva váhu protónom ale aj robí nehmotné fotóny...
@83 Je to o peniazoch to určite ale DNES, myslíš že v roku 30po Kristovi platili ludia DPH alebo je to v Biblii že musí odvádzať peniaze, nie, je to dobrovolné...
@59 Máš pravdu, je to únik ak tam ideme do kostola len v ťažkých životných chvílach, napríklad zomrel mi otec, veď hádam bude niekde v nebi atď...
@61 Áno povedal to lenže v inom zmysle, on ukazoval na to že veriť v boha možeme iba vďaka tomu že ho nenájdeme žiadnymi prístrojmi, aká by to bola viera ak by boh chodil medzi nami? Inak možeš veriť že existuje Strom ak ho vidíš? Nie! Ty to vieš a nemožeš veriť ak to vidíš,dokážeš... Lenže on sa nedá vyvrátiť, mám zaujímavé knižky o Darwinovi ak chceš ...
@48 Rím vymyslel kresťanstvo a potom sa nudili tak ich upalovali? a áno zem je prepojená a prečo? možem poslať TS...
Dúfam že mi to admini nevymažú nepropagujem žiadne náboženstvo alebo sekty len obhajujem. Ďakujem a dobrú noc. Ak som na niečo zabudol tak mi možete poslať TS, odpoviem.
@xhtml ak je buddhizmus forma cvičení... tak... tak... no ja neviem. nehovorím, že je to náboženstvo, ale prinajmenšom v klasickom buddhizme boha majú, v iných buddhistických školách ich majú viac, dokonca spomínajú aj "peklo". zenový buddhizmus je, dá sa povedať, zas určitou čisto "intelektuálnou" odnožou buddhizmu.
buddhizmus možno nie je náboženstvo v priamom zmysle slova, ale je to filozofia a ver, že filozofie majú vždy blízko k niečomu, čo sa dá tak všeobecne nazvať "vyššia sila" alebo "energia odinakadiaľ"
@xhtml práve v tibete bol klasický buddhizmus a vlastne stále je na jeho území. si nikdy nepočul o niečom takom, že buddhu tibeťania pokladajú za boha a dalajláma nie je len ich duchovným vodcom, ale aj ich stelesnením boha?
áno, ale vidíš, použil si teraz slovo filozofia. lebo len forma cvičení na oslobodenie mysle, tak to znelo ako z úst nejakej americkej domácej paničky, ktorej sa do rúk dostalo niečo ako "ako zvládnuť stres z neumytého riadu... prejdite na buddhizmus!"
Budhizmus oficiálne je nábožensko-filozofický systém, ktorého základ vytvoril Buddha Šakjámuni..
Čistý budhizmus sa niekedy považuje za formu džnánajogy. Budhizmus je náboženstvom bez Boha alebo bohov významne odlíšených od ľudstva, podľa niektorých názorov teda ani nejde o náboženstvo. Budhizmus sa v istých ohľadoch vyvinul ako reakcia na niektoré aspekty hinduizmu.
Budhizmus preberá z tradície vieru v odplatu dobrých a zlých činov (karma) a učenie o kolobehu životov. Učenie budhizmu je založené na odmietaní strastiplného bytia a na hľadaní cesty, ktorá vedie k oslobodeniu z kolobehu života, ktorého podstatu tvorí utrpenie.
Náboženstvá sú v prvom rade veľká píčovina a brainwash, ktorí pôsobí na človeka už od malička a tí ľahko ovplyvniteľní sa stanú ovečkami.
Je mi to jedno, pokiaľ ma tým nikto neovplyvňuje tak nech si veria v čo chcú, robia čo chcú, predsa len majú zo zákona právo vybrať si v čo veriť.
Len sa nad vami pousmejem a neriešim vás, je mi to ukradnuté.
Pre mňa za mňa nech je aj 1000 náboženstiev, pre mňa za mňa sa obetujte všetci navzájom, ale KURVA nech vás nedotuje šťát z naších (no mojich ešte nie) daní.
Nech si na to klamstvo platia tí, ktorí v to veria, ale prečo by to tam malo ísť aj z daní neveriacich ľudí?
akí ste tu všetci "správni" ľudia, úplne ste super, keď neviete nič iba nadávať na veriacich, urážať ich ,nech sa pozrie každý najprv na seba a potom nech hodnotí druhých
co sa tyka dani, no pozrime sa takto, platime si aj zdravotne poistenie a nie kazdy ho vyuzije, alebo z dani sa stavaju napr cesty , a nie vsetci vyuziju danu cestu, to potom nie je diskriminacia?
@101 Lol, tvojím komentom si nič nepovedal, nič neobhájil a ukázal si že iba slepo veríš a keď si myslíš že veríš naozaj čítal si Bibliu? Tam sa hovorí btw aj o tom že sa nám budú všetci vysmievať atď... A neurážajú (na výnimky) ale ukazujú svoje dokazy a my (Kresťania) im ich máme vysvetliť podla nášho učenia...
@michaello89 Nie, to nieje diskriminácia, to je niečo úplne iné.
Zdravotné poistenie mať musíš, pretože nikdy nevieš čo sa ti stane. Cesty vytvárajú základnú infraštruktúru štátu, nikdy nevieš či niektorú z nich nevyužiješ.
Nemôžeš porovnávať cesty a zdravotné poistenie s náboženstvom...
My mame pravo miesat sa do nabozenstva,lebo nabozenstvo sa miesa do nas,staci spomenut potraty,a krestania zacnu otravovat.A je ovela viac tem do ktorych strkaju svoje oklamane nosy.A platit im? Mali by sme vazne zaviezt system ako je v Rakusku,to by nam pekne aj statistika krestanov padla,a bolo by to spravodlive.Vazne este za to nieje nejaka peticia???
A treba sa seriozne tohoto nabozenstva bat,vzdy moze este ziskat moc ako napr: v Polsku,a to nikdo naozaj tu nechceme! Neviem si predstavit nic tak desive ako iracionalnu vladu nabozenstva v dnesnej dobe,kde pre vyssie dobre sa porusuju zakladne ludske prava.A ked tu hovorite o bohu,hovorite asi o Aristotelovom nehybnom hybatelovi,tym chcem povedat ze nasa kultura nestoji ani tak na krestanstve ako na greckej filozofii,z ktorej krestanske vysvetlenia dost cerpaju.
@106 a @107 zlý výklad alebo nevedomosť čo je v Biblii... Biblia hovorí aby sme sa MENILI k lepšiemu a nie len tak že budeme sa izolovať...
@105 Kresťanstvo a Katolicizmus... Kresťanstvo má hl. osobu v inom svete ktorá je dobrá, nikoho nechce zabiť ale čaká že sa každý zmení k dobrému, čiže nekáže zabíjať kvoli náboženstve.
Katolicizmus má hl. osobu na zemi vo Vatikáne ktorá je "sprostredkovatelom" Boha, čiže má moc a može rozkázať zabíjať lebo je to stále Človek!
A o tých daniach pre náboženstvo ak bude taká petícia rád pridám podpis.
pokial nedokazete, ze boh neexistuje stale budem veriaci
Inak co sa tyka tych dani pre nabozenstvo... ano vela ludi je neveriacich a štát predsa dotuje. Takisto veľa ľudí nešportuje a štát takisto dotuje, veľa ľudí nepotrebuje zdravotnú starostlivosť a štát to tiež dotuje pre tých čo to využívajú. Podľa môjho názoru 1mld. pre cirkvi je veľa treba znizit ale zastaviť dotácie je blbosť.
Inak sranda, že kopec neoliberálnych "akožeslobodných" združení má plnú hubu odluky cirkvy od štátu, ale to, že ich spolky ničnerobiacich sú dotované štátom rovnako ako cirkev im už nevadí
Ide o to že v ktoré náboženstvo veríš lebo keď veríš v blbosť tak si ukládaj do zvončeka príspevky faráraovy na zimne pneumatiky ako to robia tie afektované baby...
Nie ja to vidím tak že raz na to príde polovica a ta tej druhej polovici čo si neuvedomuju musí dať popapuli aby si uvedomili a až potom si všetci uvedomia...
Vyvediem ťa z omylu tu som nevidel žeby niekto mazal fórum z náboženskou tématikou...
Toto proste fórum o tom ako z nás ľudi robí viéra blbcov.... Napríklad ako sa nejaký fanaticy v Irak vyhadzuju do povetria v mene boha alebo aká je cirkev mafia plná chamtivých zdirníkov čo im je veľa už aj vlastné kostoli opraviť a ktomu krvavých peniazi majú dosť... O tom jak neplatia dane štátu ale snažia sa zasahovať do naších životov...
@1 Pretoze ludia su slaby a chcu verit v nieco co neexistuje. Boja sa pekla tak sa klanaju Bohu. Je to smiesne. Keby niet neba a pekla nikto by neveril. Zda sa mi to byt moc falosne. A cirkev je mafia ktoru ludia podporuju... juj super
to je jasne ze nabozenstvo je o moci a o peniazoch ale tak ne kazdy kdo veri chodi do kostola a sponzoruje tych kktov , ja verim ale nee v zadneho jeziska abo podobne proste verim ze nejaka vyssia sila stvorila nas a to co tu okolo seba mame
to je jasne ze necitis ze ta niekto nuti do viery-nebud blby ved tieto prava a slobodu ti dava stat,ale keby sa dostal ku moci vatikan by si videl co znamena verit v jedneho jedineho a praveho boha.nevies co trpes lebo nepoznas svoju temnu minulost
ONO NAJVACSI PROBLEM,VLASTNE POZNANIE CO SOM CHCEL ZISTI POMOCOU TEJTO DISKUSIE JE TO KAZDY VERI VTO CO HO NAUCILI.LUDSKE VEDOMIE JE AKO TMAVY TUNEL V KTOROM SI MOZETE SVIETIT SAMI ALEBO VAM NIEKTO ROZPRAVA CO VAS TAM CAKA.VEDOMIE SA NEDA VYHRAT ANI LAHKO ZISKAT VLASTNE JE TO INVERZIA NA LUDSKU SPROSTOST.NIET SA CO CUDOVAT ZE NIEKTO NEDOKAZE POCHOPIT ZE PRASTARE NAZORY NA VZNIK VESMIRU A TYM VLASTNE AJ ZEME STALE ZOTRVAVAJU.NEDOKAZTE TO NEVEDOMEMU CLOVEKU ANI DOKAZAT A ANI VYVRATIT JEHO KLAMNY SVET-PROSTE TO NEDOKAZE POCHOPIT-NEDOKAZE PONAT HLBSIE A LOGICKEJSIE POZNANIE.
TY COHO TAM UZ DAJAKO POCITUJU ALE STALE SA BOJA ZAHODIT KRIZ DO SMETI A NAHLAS VYHLASIT SVOJU SLOBODU CI UZ HMOTNU ALEBO DUCHOVNU SA ZACNU BRANIT JEZISOM ZE VRAJ TO BOL SKVELY CHLAP A TREBA HO NASLEDOVAT.ANO-TREBA ALE KTO TO ROBI? NIKTO
NAMCATE DO SRACIEK VEDCOV A POHANIV PRETOZE VRAJ NIE SU AKO ONI,ALE KTO ONI?TY TUPCI,POKRITCI? JA NEMAM SLOV-MAL SOM SA NARODIT O 1000 ROKOV POZDEJSIE
OSPRAVEDLNUJEM SA ZA PRAVOPISNE CHYBY ALE SLOVENSKY JAZYK MI NIKDY NESIE OKREM NEHO OVLADAM ESTE 5 JAZYKOV
ASI SI NEVIETE PREDSTAVIT AKY MAJETOK ZAHRNA CIRKEV,ASI NEVIETE OTOM ZE CIRKEV VYBILA CELU INDIANSKU AMERIKU ASI HOVNO VIETE ZE SAM PAPEZ KRALOV POVOLAVAL ABY ZNICILI POHANSKE ZEMY A DONIESLI POKLAD, ASI KOKOT VIEZ O KRIZOVYCH VYPRAV A ZA HOMBOV ZA ZLATOM KTORU TY PANI V ´TRAPNICH RUCHACH V MENE JEZISA KAZALI.
ASI PICU VIES KOLKYCH TEMPLAROV-VEDCOV A MYSLITELOV UPALILI PRE SLOBODNE ZMYSLANIE A NASLEDNE ICH MAJETOK HABALI.
10% LUDI S KRIZOM NA KRKU SU FAKT SPROSTY ZE MI JE ICH LUTO.
KAZU O JEZISOVY A O KRIZI ALE KED BUDETE MAT POKAAZENE AUTO TAK PRIVAS ANI NEZASTANU,SMETI MIESAKU A NERECYKLUJU,MOCOVKU NAM DO RIEKY Z LAZOV PUSTAJU.NEVEDIA SI ZIVOT ANI LASKU K CUDZIM CHOVAT.OHOVARAT A ZAVIDIET TO JE IM TAK BLIZKE,...SKODA SLOV
maz totalnu pravdu,krestanstvo treba potlacat a uplne vykynozit neviete si predstavit aku nasledok to moze mat pre spolocnost ako sa rychlo mozu zmenit ludske prava a hodnoty.strasnym prikladom je POLSKO kde 22 rocny chalan nevie ako vzniklo uhlie a neveril mi ze bola doba ladova...toto chcete?
Ako pustat mocovku a nezastať pri tebe na ceste môže veriaci takisto ako neveriaci a s tymi indianmi je to podla mňa pičovina netreba zasaa za každú jednu vojnu viniť cirkev
A @rrr666 už by som ťa chcel vidieť pred 1000 rokmi by si dakde v sračkách zdochíňal na nejakú chorobu čo dnes vyliečiš pár tabletkami a možno aj od nudy ked tu zakladáš diskusiu a pritom je ich tuná na mraky sa aj čudujem že taký inteligentný človek čo ovláda 5 jazykov tu zakladá také sračky namiesto toho aby sa učil šiesty jazyk
ja verim v boha, ale samozrejme nie na stareho dedka s bradou az po zem. Nad nami je urcite nieco vyssie. A ludia by mali verit ale tomu comu chcu a nie tomu k comu ich nuti cirkev. Ja v cirkev neverim ale v boha ano.
Kazdy veri v nieco ine. niekto v posmrtny zivot niekto v seba a niekto v Boha.myslim si ze je to jeho vec a tebe to moze byt uplne jedno. Preco tvrdis ze krestania nevedia racionalne rozmyslat?naboznestvo nieje vobec otom aby si chodil kazdu nedelu do kostola a ostatnych 6 dni zijes zase tym svojim zivotom.Vacsie reci ako ze krestania nerecykluju odpad asi nemas ze?( btw. za nasu rodinu mozem povedat ze recyklujeme mozno aj dokladnejsie ako ty). Vykonat dobry skutok? urcite nie koli sebe alebo koli pocitu ze dnes som uz niekomu pomohol.
Ano nabozenstvo bolo aj teraz je urcitou formou moci.v dnesnej dobe sa vysoko postaveny ludia na zemi schovavaju za nabozenstvo, ale to co robia nieje vobec spravne.Ludia su boli zly a stale su.Skus radsej spravit nieco dobreho pre ludstvo.
btw.to ze neveris v nijake nabozenstvo znamena ze zdielas teoriu velkeho tresku a podla nicku veris v satna?
Ludia pocuvajte ma tu prosim. Takze zacnem . Svet je rozdeleny. Je rozdeleny na krajiny, narody, rasy, nabozenstva. Europa, Sev. a Juz. Amerika su krestanske staty. Takisto aj juhoafricka republika. Vsimnite si, ze su to vyspele staty. Vasi predkovia verili v Boha a udrziavali svoj krestansky zivot, a tak ho prezili uspesne. Nabozenstvo je to v co veris. A je dobre ked mas nabozenstvo, v ktorom si nemusis bicovat chrbat, v ktorom nemusis dodrziavat PRISNE posty a nejest cele dni... atd. atd. Ja som rad ze som krestan (aj ked spacham denne stovky hriechov). Ale ma to udrziava pri takom zivote, v ktorom som aspon na nieco hrdy (na moje nabozenstvo a na ten kriz, ktory zo sebou vlacim) a ze sa zaradujem do urcitej skupiny ludi. Najlepsej skupiny ludi na svete. A nemam rad moslimov. Nemam rad ciganov. atd. Ale nehadzem vsetkych do jedneho vreca. Nemam rad tych ktori tu robia bordel. A oni su nazorne ukazky. Nechcem byt rasista, ale tento krestansky svet ktori sme tu vybudovali my nam nicia! Imigracia moslimov do EU a USA je velmi vysoka a stale sa zvysuje... Nevadilo by mi, keby som zil s ciganom pod jednou strechou. Ak by bol slusny a normalny clovek. Ale toto co sa deje na Slovensku (a v ostatnych krajinach) uz nieje normalne. Som zato aby sa urobili akesi hranice. Hranice medzi jednym a druhym svetom. V prvom svete by boli blazni a ludia ktori nevedia zit normalnym zivotom, a v druhom svete by boli ti normalni ludia. Taketo dva svety aj na Zemi su, ale tie hranice nam tu velmi chybaju. Kazdy clovek si vie najst cestu do zivota sam. A je na nom ako sa rozhodne. Ja som sa prave koli tymto dvom svetom rozhodol zit normalny zivot a ostat tu ako krestan, lebo viem co chcem. Ak mate dobre nabozenstvo, dozenie vas do stastneho konca. Ateista zije realitov a zije sam pre seba. Nevidi tych ostatnych. Potom jeho zivot nema zmysel. A to co je nezmyselne, nemoze existovat. A zaverecna veta: existuje to, v co verite!
Pietro! Som ateistka a mám zmysel života. A nie je pravda, že ateista musí mať problém s veriacimi. Len si myslím, že veria v rozprávky - čo je ich problém alebo hobby, ale chcem mier! Skor mi vadí, že kvoli náboženstvu bolo neskutočne veľa vojen. A v tom nevidím dobro, ktoré hlása náboženstvo. Tak isto, napr. ja zbožńujem históriu a je mi veľmi ľúto, že kresťanstvo na našom území vytlačilo pohanstvo. To je naša história a už sa o nej ani temer nedá nič zistiť! Boli to naše kultúrne zvyky!
@pernik pod ma teda obesit! Ale nemas nato.... Vies, musis pochopit taku zakladnu vec ktoru nas ucia od malicka ze kazdy ma vlastny nazor. Ja by som chcel obesit teba
@pernik este doplnim: ja mam nazory, ktore maju dalsich 2 miliardy ludi na svete, vies? A 80% ludi na slovensku.... Noo.. tak nas povesaj vseckych. A ostanes tu s nejakymi pohanmi co veria ze TV Panasonic dole v obyvacke je ich Boh.
Povedz co na mne vidis zle. Vazne.. Napis. Chcem to vediet, ze ti potom skusim odpovedat. A este jedna vec: moj nazor neobmedzuje ludi s opacnym nazorom ako mam ja. A aky system teda myslis? (moznosti je vela)
@pernik JA SOM MYSLEL ATEISTOV EGOISTOV, KTORI SA STARAJU O SVOJ VLASTY ZIVOT A NEVIDIA TYCH OSTATNYCH, MAJU V PICI CELY OKOLITY SVET HLAVNE ZE ONI ZIJU...... MYSLIS ZE MNE VADIA NORMALNI LUDIA CI CO? ANI TU JEDNU JEBNUTU VETU NEVIES PORIADNE POCHOPIT
@127 ROLF to myslíš s tým delením sveta vážne? Možem sa spýtať že či si len tak dakedy čítal Bibliu?
@121 Ja plakať nebudem. Rád si to prečítam, keďže veľa múdrych ludí sa na túto tému vyjadrovalo (z celého sveta) a vyvrátiť sa im to nepodarilo ,alebo prečo to nebolo v žiadnych novinách ako titulok?).
@112 Možeš objektívne kritizovať Hamleta ak si ho nečítal? Nie. Rovnako nemožeš hodnotiť Kresťanov ak si nečítala bibliu (Keďže je to centrálna kniha). To by ti mal dosvedčiť aj každý ateistický kritik.
mozno preto, ze nabozenstvo nie je o ludi, ale o cloveku; az potom su ludia... len taki blbci ako ty na to zabudaju, zabudaju, kto su, zabudaju na svoje hodnoty, namiesto toho su ziskuchtivi, uspechuchtivi, superia s inymi, myslia globalne, myslia hrabavo a masovo a pre tieto bariery nevidia zmysel svojej viery
boh = vsetko co existuje a nie je to len nieco mimo nas...krestanstvo je sprofanovane je to len umelo udrziavany prezitok strnulej spolocnosti ktora neveri v silu ludi.
Rozdiel medzi náboženstvom a vierou: Náboženstvo je mocenský systém, zalzený jedným človekom, alebo viacerými. Dá sa preň použiť aj názov sekta. ÁNO, DÁ! Ľuďom je predostrená akási "pravda", podľa ktorej sa majú riadiť. Taktiež máme v každom náboženstve isté obmedzenia, slúźiace na kontrolu más. Dôvod, prečo sa v dnešnej dobe hovorí, že viera v Boha upadá, je ten, že tí hore prišli na efektívnejšie spôsoby ovládania(napr. médiá, korporácie, mobilní operátori a nanešťastie aj "slobodný" internet.
Viera je čisto osobná, druhou osobou nepodmienená cesta, ktorá má za cieľ nás dostať oniečo bližšie k pravde. V skratke: viera je fajn, náboženstvo je nahovno.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
145 komentov
niekto tu povedal ze to nieje forma moci ale to vco veris-spravne ale nabozenstvo otom presne nieje je o moci.
kazdy by mal verit v seba,sirit pohodu a slobodu.boh sme mi vsetci a je strasne smutne ze take daco je tak tazke pochopit.
sirenie nabozenstva by malo byt uz trestne
Alebo aj my sme nadprirodzene bytosti? Tak kto je potom prirodzena bytost?
ano je to nadprirodzene byt skvely clovek
PRECO LUDIA UŽ 3.TISICROCIA NEDOKAZU POCHOPIT ZE NABOZENSTVA SU IBA FORMA MOCI
A na zaklade coho posudzujes moznost existencie vyssej formy existencie?
Tak co kurwa ...podlamna nabozenstvá pomahaju zvládat stresové situácie ale co je moc toje moc ... budhismuz 4ever
vacsinou ich nezaujimaju osudi ludi a zvierat,nevazia si ani lesy ani vody,nevazia si prave ludske hodnoty iba neustale vyhladavaju materie a bohatctva,tuzia po moci a sile.
Neziju preto aby sa stavali ku nasej planetke ako ku vynimocnej a krasnej gulke o ktoru sa treba strat a vazit si ju iba neustale maju potrebu znej tazit aj sposobom ktory spolocnosti skodi co im moze byt jedno ked to nieco vynesie.Chovaju ludske vlastnosti ako nenavyst,zavist,chamtivost a bezocivost.
Nejde im o intelktualny rozvoj osobnosti aby sa stali vyzsimi bytostami lebo tuto schopnost im cirkev ukradla a ponukla nahradu ktoru musia uznavat a rozvyjat co nevedie nikam iba to ze nam tu behaju tvory ktore si trepu svoje a nic nechapu
pohanská viera nikomu neprikazovala veci?? sám tomu neveríš...tak prečo s mužom pochovávali a zabili aj jeho ženu? prečo kelti veštili zo smrti?? prečo keď druid niečo napísal bol popravený?? takže nerozprávaj somariny...
v každej viere máš niečo predpísané čo máš a čo nemáš robiť...a v staroveku resp. v stredoveku sa na to dohliadalo viacej ako teraz
Good luck
Krestanstvo je jedna z najvacsich hluposti aku kedy Staroveky Rim vymyslel.Rim neumrel a tak to dalej vladne.Ja neopovrhujem krestanskymi oveckami lebo oni zato nemozu iba je mi ich luto.
Ludstvo by malo uznavat ludstvo a planetu a nie nezmyselne bytosti s mocou ktoru si mozete kupit alebo vyprosit-tak to urcite nefunguje preto ludia ziju vo falosnych nadejach co obrovska skoda.
Cela planeta je prepojena a vsetko so vsetkym suvisi-kazdy dostane co si zasluzi a modlidby a krize tam nepomozu-priroda je mocna a vedoma preto kazdy dostane co si zasluzi.Chapem ze to urcity ludia citia ale je skoda ze prijaly demagogicke vysvetlenie
ULOHA LUDSTVA AJ PODLA STARYCH KNICH JE DOSIAHNUT POZNANIE ABY SME SA MALI LEPSIE ABY SA SAMI SME SA STALI BOHMI,NO NIE BUDEME TU TREPAT PRASTARE NEZMYSLI VSAK-TO VAM PASUJE
In the middle of summer, there was a festival associated with thunder-god Perun, in post-Christian times transformed into a very important festival of Saint Elijah. It was considered the holiest time of the year, and there are some indications from historic sources that it involved HUMAN SACRIFICES. The harvest probably began afterwards.
Neviem no, o ludoch ako bohoch som uz rozmyslal a paci sa mi to. Len tam by chcelo vsetkych presvedcit, ze aby nevznikol nejaky zly boh, ktory by vsetkych ostatnych bohov zdegradoval na prirodzene bytosti, alebo ich nebodaj zabil a bol by sam bohom, stvoril si poddanych nebohov a zil si dalej spokojne, kym by ho to neunavilo a svojou bozskou silou neznicil cely svet.
Ludia to ste tu vážne len skoro samí ateisti ??? Ja osobne verím v jediného Boha - a nieje vymyslený ... to neviem odkial máte !!! ... Je predsa podložené že Ježiš žil a chodil po zemi !!! A koniec koncov ... čo je podla vás zlé na viere krestanstva ??? To že kážu že sa máme k ludom správat dobre ??? Ak áno tak potom idete proti sebe - chcete svoju vlastnú záhubu ??? ... Páčilo by sa vám že výjdete z bytu, či domu a vrhe sa na vás nejaký psychopat lebo sa mu nepáčite a zabije vás ??? Náboženstvo a viera dáva ludom morálne zásady !!! ... A čo ste písali o tom temnom stredoveku - viem bolo to vtedy dosť zlé a ludia zneužili túto moc !!! Ale každopádne v dnešnej dobe to tak nieje !!! Samozrejme aj dnes sú rôzne veci vo viere ktoré aj ja odcudzujem ale čisté náboženstvo ako také určite nie !!! ...
TO ZE BUDEME CHODIT DO KOSTOLA A KVACKAT SI NAKRK KRIZE A MODLIT SA K LUDOM CO ZILI PRED TISICROCIAMI NAM NIJAKO NEPOMOZE CI ICH UZ MILUJETE A NANICH NEDOPUSTITE.
CELY SVET SA RUTI DO OBROVSKEJ SKAZY A PRETO VEDECKE KAPACITY A VEDECKE SPOLKO TO TU RIESIA CI TO VNIMATE ALEBO NIE,ICH RIESENIE VAS NEMINIE CI UZ CHCETE ALEBO NIE,VASI POTOMKOVIA SI TO BUDU VAZIT A DUFAM S ROZUMOM VYUZIVAT BEZ TOHO CI BUDU CHODIT DO KOSTOLA ALEBO NIE.ALE AKEMU TALKU MUSIA CELIT-VYKORENOVAT NEZMYSELNE POZNANIE ABY NOVE MYSLIENKE A POZNANIA BOLI RIALIZOVATELNE A TO VSETKO SA DEJE KYM TY CO TVRDIA ZE MAJU PRAVU VIERU CHODIA DO KOSTOLA SNAZIA SA STRAZIT A SIRIT ICH FILOZOFIU KTORA KNICOMU PREB OHA NEVEDIE UZ TO POCHOPTE.MODLENIE A KRIZE NIKOMU NIKDY NEPOMOHLI.VED SI OTVORTE OCI CO SA DEJE ZE TREBA UZ NIECO ROBIT OTO IDE A NIE SIRIT KRAVYNY TO POTOM SKONCIME VELMY ZLE
VIETE CO JE BUDUCNOST? ODRAZ POSTOJA K PRITOMNOSTI A NIE INTENZITA VIERY TEJ CI ONEJ PRAVEJ VIERY
PS: Alternatívny zdroj energie môže byť aj tzv. ťažká voda - keby sme je dokázali premeniť na energiu tak by sme mali nevyčerpatelné zdroje čistej energie !!!
náboženstvá mám celkom dobre naštudované, myslím si. každé náboženstvo má pôvod vo viere. ľudia si museli nejako vysvetliť nadprirodzené veci a tak ich pripisovali bohu. sú dve vetvy - starý zákon, z ktorého vznikla biblia, korán a tóra a druhou vetvou je hinduizmus, z ktorého neskôr vznikli všetky ostatné východné náboženstvá. čo som tým ale chcela povedať - viera ako taká mi nepríde nezmyselná. ani združovanie sa, aj keď zastávam názor, ktorý raz povedal jeden človek a to že "správne náboženstvo má iba jedného člena". problém je v ľuďoch, ktorí slepú vieru ľudí začali využívať v svoj prospech, zneužívať ju proti ľuďom. veď náboženstvo bolo kedysi vlastne filozofiou bytia, čo sa zachovalo na východe, bohužiaľ nie však v kresťanstve, ktoré kedysi bolo dokonca pohanským náboženstvom, v židovstve a už vôbec nie v islame, ktorý z odporúčaní pre život spravil veľmi tvrdé zákony, ktoré nemajú nič spoločné s ľudskými právami. lenže ľudia boli čoraz tvrdšie vedení k viere, až sa nakoniec z toho stala akási povinnosť, ktorá samozrejme ľuďom zatvárala oči, čo je logické. a to práve (v kresťanstve) začali využívať ľudia, ktorí boli poverení vieru roznášať, začali si uvedomovať, akú majú moc nad veriacimi - a to bol ten bod, kde sa kresťanstvo zmenilo a krvilačné, plné hriechov, klamstiev, bludov. ak teda teraz poukážem na kresťanstvo, dnešné sa nazýva novotomizmom, lenže tomáš akvinský mal úplne inú predstavu o bohu v kresťanskom ponímaní, sám povedal, že nemôže boha dokázať a to už je hneď prvý dôkaz o tom, ako nám táto viera klame rovno do očí. samozrejme, so židovstvom to nie je oveľa lepšie, aj keď, musím uznať, že až na pár šialených zákonov (ako obriezka) si židovstvo zachovalo dosť svoju tvár. islam je tiež oveľa menej porušený ako kresťanstvo, tam nejde tak o špinavé peniaze napriek tomu odsudzujem islam kvôli prirodzeným ľudským právam. čo sa týka východných náboženstiev - jediná chyba hinduizmu podobne ako islamu je kastovníctvo, inak je to jedna veľmi pekná filozofia. zvyšok, ako buddhizmus, taoizmus, konfucianizmus...... sú už len náboženské filozofie. tak asi toľko o náboženstvách...
samozrejme, každý by sa mal vybrať tou vlastnou cestou a nie tou, ktorú mu nakážu doma. ľudia mi vravia, že som ateistka, ja ich v tom tvrdení podporujem, lebo nemajú predstavu o mojej vlastnej viere a o mojom vlastnom náboženstve...
z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Náboženstvo alebo zriedkavo relígia je vzťah človeka k posvätnému, prostredníctvom ktorého človek transcenduje svoju skúsenosť s vonkajšou realitou. V úzkom zmysle je náboženstvo vierou v jedného Boha alebo vo viacerých bohov.
@rrr666 o moci sa tam nic nehovori
Ale kto vraví, že keby sme teraz boli pohania (či už ešte stále alebo by sme sa k tomu vrátili), že by sme museli robiť TO ISTÉ, čo robili kedysi? Akože nabodávať ľudí na koly a tak. Však vtedy boli tí ľudia na úplne inej úrovni než teraz.
A však kresťania i tak zabíjali tých, čo nechceli prejsť na tú „jedinú pravú vieru“.
0-1000 prvé tisícročie
1000-2000 druhé tisícročie
2000 ------tretie tisícročie
Ak nechces nabozenstvo tak nemusis,mna to trapit nebude ale aspon nechcaj napokoji nas veriacich.
3. je zakázané propagovať politické zoskupenia, náboženstvo, cirkev, sekty, komunizmus, fašizmus, terorizmus a podobne...
tato diskusia tu ziadne nabozenstvo nepropaguje
Takže najskor musíme Kresťanov a Katolíkov rozdeliť. Kresťan má byť podobný Kristovi čiže tí čo vládli v stredoveku nemohli byť Kresťania ale Katolíci. Katolíci sú aj v dnešnej dobe dosť konzervatívny a v podstate ani nevedia vysvetliť v čo vlastne veria, ale Kresťania by to mali zvládnuť. Takže súhlasím s @rrr666 že nestačí chodiť do kostola a modliť sa, a bude všetko dobré, toto je obsiahnuté v starej zmluve modliť sa dodrživať prísne pokyny zákony (nemá sa robiť v Sobotu,obety...) v novej zmluve keď Ježiš zomrel prikázal svojím učeníkom nech idú medzi ostatných pohanov ale aj Židov a oni išli a porozmýšlaj či 12 rybárov bez vzdelania, bez znalosti jazyka by mohli rozšíriť Kresťanstvo, ale toto by som radšej prebral na inom fóre, ak budeš chcieť...
Potom spomeniem druhý fakt ako možeme byť vyššie bytosti ak nemáme silu vyššej bytosti, vysvetlím to. Človek je materiálny a duchovný, materiálny čiže fyzický ak posiluješ budeš mať svaly ak máš svaly dokážeš presunúť fyzický predmet na určité miesto, materiálne sú aj zvieratá. Ak trénuješ Duchovnú stránku tak vieš kúzliť? Ešte som nevidel hádzať nikoho fireball, ovšem počul som o mníchoch na východe že dokážu sa dostať do roznych tranzov alebo aj levitovať. Lenže Budhizmus a podobné náboženstvá ktoré veria v prevtelovaniu sú dosť zvláštne lebo potom by musela existovať niekde továrna na duše.
A k Zeitgeistu videl som a skor by som sa pýtal na tvojom mieste keď to už sám hovoríš že v Katolicizmus je slepá viera a povedzme si úprimne akú má teraz moc taký pápež. Ale skor by si sa mal zamerať na západnu veľmoc ak si videl Zeitgeist tak vieš na akú myslím, odopierajúcu ludské práva,klamúcu ludí, zastaršujú ludí "terorizmom"...Ak si chceš niečo prečítať tak ti pošlem niečo cez TS.
@79 CERN nie je MacGyver že vyrobí z ničoho výbušninu. Používajú slávnu rovnicu E=mc2 možno niečo hovorí a teraz hladajú Gibsonov bozón ktorý má odhaliť z kolkých dimenzíí je svet nazývany aj Božský bozón lebo on dáva váhu protónom ale aj robí nehmotné fotóny...
@83 Je to o peniazoch to určite ale DNES, myslíš že v roku 30po Kristovi platili ludia DPH alebo je to v Biblii že musí odvádzať peniaze, nie, je to dobrovolné...
@59 Máš pravdu, je to únik ak tam ideme do kostola len v ťažkých životných chvílach, napríklad zomrel mi otec, veď hádam bude niekde v nebi atď...
@61 Áno povedal to lenže v inom zmysle, on ukazoval na to že veriť v boha možeme iba vďaka tomu že ho nenájdeme žiadnymi prístrojmi, aká by to bola viera ak by boh chodil medzi nami? Inak možeš veriť že existuje Strom ak ho vidíš? Nie! Ty to vieš a nemožeš veriť ak to vidíš,dokážeš... Lenže on sa nedá vyvrátiť, mám zaujímavé knižky o Darwinovi ak chceš ...
@48 Rím vymyslel kresťanstvo a potom sa nudili tak ich upalovali? a áno zem je prepojená a prečo? možem poslať TS...
Dúfam že mi to admini nevymažú nepropagujem žiadne náboženstvo alebo sekty len obhajujem. Ďakujem a dobrú noc. Ak som na niečo zabudol tak mi možete poslať TS, odpoviem.
buddhizmus možno nie je náboženstvo v priamom zmysle slova, ale je to filozofia a ver, že filozofie majú vždy blízko k niečomu, čo sa dá tak všeobecne nazvať "vyššia sila" alebo "energia odinakadiaľ"
áno, ale vidíš, použil si teraz slovo filozofia. lebo len forma cvičení na oslobodenie mysle, tak to znelo ako z úst nejakej americkej domácej paničky, ktorej sa do rúk dostalo niečo ako "ako zvládnuť stres z neumytého riadu... prejdite na buddhizmus!"
teda, ak si pochopil, čo tým chcem povedať
Jeho Svatost Dalajlama - Probuzeni mysle a osviceni srdce - Zaklady uceni tibetskeho buddhismu, kapitola 1 - Motiv a touha, strana 19
Čistý budhizmus sa niekedy považuje za formu džnánajogy. Budhizmus je náboženstvom bez Boha alebo bohov významne odlíšených od ľudstva, podľa niektorých názorov teda ani nejde o náboženstvo. Budhizmus sa v istých ohľadoch vyvinul ako reakcia na niektoré aspekty hinduizmu.
Budhizmus preberá z tradície vieru v odplatu dobrých a zlých činov (karma) a učenie o kolobehu životov. Učenie budhizmu je založené na odmietaní strastiplného bytia a na hľadaní cesty, ktorá vedie k oslobodeniu z kolobehu života, ktorého podstatu tvorí utrpenie.
(zdroj wikipédia.sk)
Je mi to jedno, pokiaľ ma tým nikto neovplyvňuje tak nech si veria v čo chcú, robia čo chcú, predsa len majú zo zákona právo vybrať si v čo veriť.
Len sa nad vami pousmejem a neriešim vás, je mi to ukradnuté.
Pre mňa za mňa nech je aj 1000 náboženstiev, pre mňa za mňa sa obetujte všetci navzájom, ale KURVA nech vás nedotuje šťát z naších (no mojich ešte nie) daní.
Nech si na to klamstvo platia tí, ktorí v to veria, ale prečo by to tam malo ísť aj z daní neveriacich ľudí?
Mne to príde ako diskriminácia nás neveriacich.
Zdravotné poistenie mať musíš, pretože nikdy nevieš čo sa ti stane. Cesty vytvárajú základnú infraštruktúru štátu, nikdy nevieš či niektorú z nich nevyužiješ.
Nemôžeš porovnávať cesty a zdravotné poistenie s náboženstvom...
A treba sa seriozne tohoto nabozenstva bat,vzdy moze este ziskat moc ako napr: v Polsku,a to nikdo naozaj tu nechceme! Neviem si predstavit nic tak desive ako iracionalnu vladu nabozenstva v dnesnej dobe,kde pre vyssie dobre sa porusuju zakladne ludske prava.A ked tu hovorite o bohu,hovorite asi o Aristotelovom nehybnom hybatelovi,tym chcem povedat ze nasa kultura nestoji ani tak na krestanstve ako na greckej filozofii,z ktorej krestanske vysvetlenia dost cerpaju.
su proste zastarali a nechcu prijat nove skutocnosti... to je problem celeho sveta...
@105 Kresťanstvo a Katolicizmus... Kresťanstvo má hl. osobu v inom svete ktorá je dobrá, nikoho nechce zabiť ale čaká že sa každý zmení k dobrému, čiže nekáže zabíjať kvoli náboženstve.
Katolicizmus má hl. osobu na zemi vo Vatikáne ktorá je "sprostredkovatelom" Boha, čiže má moc a može rozkázať zabíjať lebo je to stále Človek!
A o tých daniach pre náboženstvo ak bude taká petícia rád pridám podpis.
@104 Plne súhlasim.
Inak co sa tyka tych dani pre nabozenstvo... ano vela ludi je neveriacich a štát predsa dotuje. Takisto veľa ľudí nešportuje a štát takisto dotuje, veľa ľudí nepotrebuje zdravotnú starostlivosť a štát to tiež dotuje pre tých čo to využívajú. Podľa môjho názoru 1mld. pre cirkvi je veľa treba znizit ale zastaviť dotácie je blbosť.
Inak sranda, že kopec neoliberálnych "akožeslobodných" združení má plnú hubu odluky cirkvy od štátu, ale to, že ich spolky ničnerobiacich sú dotované štátom rovnako ako cirkev im už nevadí
Ide o to že v ktoré náboženstvo veríš lebo keď veríš v blbosť tak si ukládaj do zvončeka príspevky faráraovy na zimne pneumatiky ako to robia tie afektované baby...
@paatoo : 4:
Nie ja to vidím tak že raz na to príde polovica a ta tej druhej polovici čo si neuvedomuju musí dať popapuli aby si uvedomili a až potom si všetci uvedomia...
@rrr666 : 17:
A prečo by ich mali fašisti tronfnuť ve´d cirkev fašistou plne podporovala...
@black_soul : 81:
Vyvediem ťa z omylu tu som nevidel žeby niekto mazal fórum z náboženskou tématikou...
Toto proste fórum o tom ako z nás ľudi robí viéra blbcov.... Napríklad ako sa nejaký fanaticy v Irak vyhadzuju do povetria v mene boha alebo aká je cirkev mafia plná chamtivých zdirníkov čo im je veľa už aj vlastné kostoli opraviť a ktomu krvavých peniazi majú dosť... O tom jak neplatia dane štátu ale snažia sa zasahovať do naších životov...
To, že verím, nie je prejavom mojej slabosti.
A to, že niekto neverí, nie je prejavom jeho sily.
Som tolerantná ku každému, nikoho nesúdim. Každý má slobodnú vôľu sa rozhodnúť.
to je jasne ze necitis ze ta niekto nuti do viery-nebud blby ved tieto prava a slobodu ti dava stat,ale keby sa dostal ku moci vatikan by si videl co znamena verit v jedneho jedineho a praveho boha.nevies co trpes lebo nepoznas svoju temnu minulost
presne tak cirkev a mafia je jedno a to same
TY COHO TAM UZ DAJAKO POCITUJU ALE STALE SA BOJA ZAHODIT KRIZ DO SMETI A NAHLAS VYHLASIT SVOJU SLOBODU CI UZ HMOTNU ALEBO DUCHOVNU SA ZACNU BRANIT JEZISOM ZE VRAJ TO BOL SKVELY CHLAP A TREBA HO NASLEDOVAT.ANO-TREBA ALE KTO TO ROBI? NIKTO
NAMCATE DO SRACIEK VEDCOV A POHANIV PRETOZE VRAJ NIE SU AKO ONI,ALE KTO ONI?TY TUPCI,POKRITCI? JA NEMAM SLOV-MAL SOM SA NARODIT O 1000 ROKOV POZDEJSIE
OSPRAVEDLNUJEM SA ZA PRAVOPISNE CHYBY ALE SLOVENSKY JAZYK MI NIKDY NESIE OKREM NEHO OVLADAM ESTE 5 JAZYKOV
PAN @TRTKEN
ASI SI NEVIETE PREDSTAVIT AKY MAJETOK ZAHRNA CIRKEV,ASI NEVIETE OTOM ZE CIRKEV VYBILA CELU INDIANSKU AMERIKU ASI HOVNO VIETE ZE SAM PAPEZ KRALOV POVOLAVAL ABY ZNICILI POHANSKE ZEMY A DONIESLI POKLAD, ASI KOKOT VIEZ O KRIZOVYCH VYPRAV A ZA HOMBOV ZA ZLATOM KTORU TY PANI V ´TRAPNICH RUCHACH V MENE JEZISA KAZALI.
ASI PICU VIES KOLKYCH TEMPLAROV-VEDCOV A MYSLITELOV UPALILI PRE SLOBODNE ZMYSLANIE A NASLEDNE ICH MAJETOK HABALI.
10% LUDI S KRIZOM NA KRKU SU FAKT SPROSTY ZE MI JE ICH LUTO.
KAZU O JEZISOVY A O KRIZI ALE KED BUDETE MAT POKAAZENE AUTO TAK PRIVAS ANI NEZASTANU,SMETI MIESAKU A NERECYKLUJU,MOCOVKU NAM DO RIEKY Z LAZOV PUSTAJU.NEVEDIA SI ZIVOT ANI LASKU K CUDZIM CHOVAT.OHOVARAT A ZAVIDIET TO JE IM TAK BLIZKE,...SKODA SLOV
mudro hovoris,potesil si ma ze tu niesom sam.
maz totalnu pravdu,krestanstvo treba potlacat a uplne vykynozit neviete si predstavit aku nasledok to moze mat pre spolocnost ako sa rychlo mozu zmenit ludske prava a hodnoty.strasnym prikladom je POLSKO kde 22 rocny chalan nevie ako vzniklo uhlie a neveril mi ze bola doba ladova...toto chcete?
Ano nabozenstvo bolo aj teraz je urcitou formou moci.v dnesnej dobe sa vysoko postaveny ludia na zemi schovavaju za nabozenstvo, ale to co robia nieje vobec spravne.Ludia su boli zly a stale su.Skus radsej spravit nieco dobreho pre ludstvo.
btw.to ze neveris v nijake nabozenstvo znamena ze zdielas teoriu velkeho tresku a podla nicku veris v satna?
Také ovce ako ty by som povinne vešal...
Jedna vec je mať svoj názor a druhá mať názor, ktorý obmedzuje iných ludí, ktorí majú iný názor ako ty.
Povedz co na mne vidis zle. Vazne.. Napis. Chcem to vediet, ze ti potom skusim odpovedat. A este jedna vec: moj nazor neobmedzuje ludi s opacnym nazorom ako mam ja. A aky system teda myslis? (moznosti je vela)
Prečo by malo byť zlé, že neuznávam nejakú sektu? Zaraduješ sa medzi najlepších ludí na svete? sa zamysli ešte raz...
Si človek, ktorý tvrdí, že by na svete vytvoril obrovské hranice, tvoje výroky hovoria za teba, čo si zač...
To je život, pokial sa chceš mať dobre...
@121 Ja plakať nebudem. Rád si to prečítam, keďže veľa múdrych ludí sa na túto tému vyjadrovalo (z celého sveta) a vyvrátiť sa im to nepodarilo ,alebo prečo to nebolo v žiadnych novinách ako titulok?).
@112 Možeš objektívne kritizovať Hamleta ak si ho nečítal? Nie. Rovnako nemožeš hodnotiť Kresťanov ak si nečítala bibliu (Keďže je to centrálna kniha). To by ti mal dosvedčiť aj každý ateistický kritik.
filip
Viera je čisto osobná, druhou osobou nepodmienená cesta, ktorá má za cieľ nás dostať oniečo bližšie k pravde. V skratke: viera je fajn, náboženstvo je nahovno.