Viete niekto ako sa vola jav (jev je pomenovany podla dvoch psychologov ktory ho objavili) pri ktorom si ludia neschopni v urcitej oblasti si nedokazu uvedomit tuto neschopnost a znacne sa precenuju? Vo vyskume zistovali schopnost v jednotlivych oblastiac
@bubblebobble Ked uz hovoris o hluposti tak nejde o nu, ale o neschopnost si ju uvedomit. Ale nemusi ist o hlupost. Moze to byt hudobnu hluchost, necit pre umenie, slabe socialne citenie atd. Tusim ze pri prvom teste mali hodnotit smiesnost vtipov. Inak prvotnym podnetom k vyskumu bol chlapik, ktory prepadol banku. Nebol vobec zamaskovany a z banky si normalne odkracal. Policajti ho chytili, naco sa strasne cudoval ako je to mozne, ked sa pred tym potrel citronovou stavou, ktora ho mala spravit neviditelnym
@schizoofrenik Je to zakodovane v AntyJunkie Unicode v5.0
Ale keď som hlúpy, tak si to predsa nemôžem uvedomovať, nie? Ale môže to ten človek mať aj z rodiny. Keď ti budú rozprávať doma odmalička aký si génius tak tomu neuveríš? Určite tam boli aj takí, ktorí si verili a aj im to vyšlo. Ale je zaujímavé, že aj mne sa stalo, že keď som si verili tak mi to nevyšlo a naopak. Je to záhada.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
11 komentov
@schizoofrenik Je to zakodovane v AntyJunkie Unicode v5.0
Ale keď som hlúpy, tak si to predsa nemôžem uvedomovať, nie? Ale môže to ten človek mať aj z rodiny. Keď ti budú rozprávať doma odmalička aký si génius tak tomu neuveríš? Určite tam boli aj takí, ktorí si verili a aj im to vyšlo. Ale je zaujímavé, že aj mne sa stalo, že keď som si verili tak mi to nevyšlo a naopak. Je to záhada.
Ide o Dunning-Krugerov efekt, ak to niekoho zaujima.