Zaujala ma jedna otázka z istého dokumentu, ako by ste na ňu odpovedali?
Otázka: Ako môžete stále považovať tento svet za reálny, keď ego, ktoré o jeho reálnosti rozhoduje, je nehmatateľné ?
odpovedal by som tak, ze autor otazky vychadza z chybneho predpokladu, a preto otazka nema zmysel - ja totiz netvrdim, ze tento svet je realny. nic co nevnimame priamo nemozme oznacit za realne. nic nevnimame priamo, lebo vsetko je sprostredkovane mozgom. ergo nic nemozme oznacit za realne. teda nieco predsa. a sice obraz reality vytvoreny nasim mozgom. da sa povedat, ze ten vnimame priamo. mozem teda pokojne tvrdit, ze musi existovat aspon jeden vnimatelny obraz reality, a sice ten moj. ako som uz skor vysvetlil, obraz reality je realny a nakolko doposial nepozname realnu entitu existujucu v nerealnom priestore, musi existovat aj realita ako taka. nuz a tak sme dokazali existenciu reality. ani to nebolelo, ani to netrvalo dlho.
na dlhsiu debatu uz je otazka "ako dokazat, ze to, co povazujem za realne, je realne?".
ach jaj, zas som to napisal ako keket...vyzera to tak, ze si v @2 protirecim, ale neprotirecim. prisaham. nechce sa mi to opravovat, da sa to z toho vycitat spravne. a ak nie, tak sa pytaj.
1. nemáme na výber - ani ty ani ja ani nikto z nás nemá na výber, žijeme totiž vo svete kde vnímaš a vyhodnocuješ všetko na základe zmyslových orgánov a tvojich schopností myslieť ... čo ti teda ukazuje tvoj mozog ?
a) žiješ v nepretržitom svete kde veci spolu súvisia vzťahovačne aj chronologicky (to sa poprieť nedá) ... preto je toto pvrý dôkaz reality - súvislosť - logickosť ... to je to čoho sa človek môže držať tak aby vedel správne vyhodnotiť čo je a čo nie je reálne (to či je tento svet realny alebo nie, to je na inu debatu, to nemáme totiť ako zmyslovo zistiť - ak vôbec nejako niekedy máme)
b) rozlišuješ sny a bdelý stav - je v tom vidieť rozdiel a práve ten rozdiel je faktor ktorý separuje realitu od skutočnosti (existuju samozrejme rôzne halucinácie aj za bdelého stavu - ale dôležitý je koncept logiky a náväznosti - stretávame sa s ním celý život preto ho radíme ako jediný možný fakt a dôkaz reality) - musí byť prítomná vzťahová a chronologická logika sveta
2. nesúhlasím s tým že ego je nehmatatelné ... skús si nahmatať hlavu a strčiť ju do lisu ktorý ti ju zovrie, stále si budeš myslieť že tvoje ego sa nedá ,,nahmatať,, ? ... samozrejme že s nedá až tak reálne určovať realita podľa abstraktných vecí ktoré nevieme dobre definovať, no pozri, vieme definovať čas? vieme o ňom len veľmi málo a je ,,neuchopitelný,, ... no stále je to jedna z veličín ktorá nám dáva dôkaz (pocit) že vieme rozoznať realitu
@melancholik nemozes argumentovat z tejto strany. ja ti na toto stale mozem povedat, ze cela tato realita sa odohrava vylucne v mojej hlave. vsetko, co dokazeme fyzicky vnimat a pochopit moze byt oznacene za vyplod nasho mozgu. lebo preco nie, vnimam to a chapem to len na zaklade istych podnetov. ale vnimam a chapem to mozgom. neexistuje dokaz, ktory by potvrdil, ze mnou vnimany obraz reality nieje vyvolany falosnymi podnetmi. ako vravim, tudy cesta nevede. ako som napisal v @2 , existuje len jedina vec, o ktorej viem na 100% povedat, ze je realna. ak uz chceme dokazovat objektivnu realitu, v ktorej existuje viac ako jedna vnimajuca bytost, treba sa na to pozerat inak - zameriat sa na veci, ktore nechapem. vezmime si taky pocitac. viem, ze existuje. viem, ze o nom nieco viem. tiez viem, ze na zaklade toho, co viem, by som pocitac postavit nevedel (samozrejme hovorim o uplnych zakladoch ako vymysliet a zostrojit procesor, pamate...). no a tiez viem, ze existuje niekto, kto to dokaze. viem to, lebo pocitac existuje. v mojej realite sa teda nachadza objekt, ktory tu podla uvodnej teorie nema co robit, lebo ho nedokazem vymysliet. pruser. teoria asi neplati. to nasvedcuje, ze objektivna realita predsa len existuje, ludia v nej existuju taktiez a kazdy z nas si vytvara jej vlastny obraz. hoci dokazat to by uz bolo tazsie.
@notme to nieje dobry priklad pretože ak hovoriš o fakte že všetko sa odohrava v tvojej hlave - tvoja hlava dokaže vymyslieť spôsob teda a načrtnuť ti celu realitu a tebe obmedziť vnimanie tak aby si jej veril ... ten počítač vôbec nič nedokazuje ... stále to môže byť tak že všetko sa deje len v tvojej hlave, aj ludia čo zostrojuju počítačie, funkčné počitače ... a ty to nevieš urobiť ... vštko može byť len v tvojej hlave to je pruser čo ?
práve pretoto tvrdím že nevieme či je to alebo nie je reálne ...neviem či ferko vonku je reálny ale vidím že chronologicky a vzťahovo interaguje s mojou časovou osou ktoru žijem logicky a chronologicky už 24 rokov ...toto je pre mňa jediný stupeň vnímania reálnosti ...
veda vidí za naše zmyslové orgány a dokáže nám dať vela informácii k tomu prečo je svet reálny alebo prečo nie ( na jednej tsrane stále sa to môže diať čisto cele iba v tvojej hlave) na strane druhej - nemáme na výber ako som už napísal ... vlastne máme ... možeš si zvoliť buĎ budeš svet brať podla týchto pravidiel ako takých logických ako realitu ... alebo ako podvod ... no správať sa k svetu ako vo sne nie je priliš dobrý nápad, vzhladom na to že realne si tu cez 20 rokov a realne sa cez tých 20 rokov dialo stale to isté...tie isté zákony, reakcie, chronologia ... nie je to dostatočný dôkaz ? viem že je asi tak 48% tný ... ale kde asi zoženieš dnes viac ?
@melancholik ja som nikde netvrdil, ze je to stopercentny dokaz objektivnej reality ja som len povedal, ze to implikuje existenciu objektivnej reality. stopercentne viem dokazat, ako som povedal, iba jediny obraz reality. nic ine sa dokazat neda. popri tom sa mi podarilo implikovat existenciu objektivnej reality a taktiez viacerych jej obrazov, no k dokazu sa nemam ako dopracovat.
na rovnakom principe, hoci o nieco jednoduhsie, mozem zalozit rovnako nepriestrelny argument proti ferkovi. a vobec, proti logike, suvislostiam a vsetkemu, co s tym suvisi.
@melancholik No s tými snami to nie je tak ľahko definovateľné. Vedci zistili, že človek, ak si niečo predstaví, a ak niečo skutočne vidí, nie je medzitým rozdiel, lebo sa aktivuje vždy to isté centrum v mozgu. Z tohto vyvodili záver, že vidí mozog a nie oči. Potom s tým egom, že je nehmatateľné...ja osobne s nimi súhlasím. Ako keď si dáš hlavu do lisu, tak samozrejme bude to mať následky v našej realite, ale nikto ešte nepovedal, čo sa deje s egom po smrti. Môže tak ego existovať i naďalej, alebo sa zmeniť ? Zámerne to nazývam egom, lebo lokalizácie je určite v mozgu, s tým s tebou súhlasím, ale nikomu sa ešte nepodarilo presne vypátrať aha, toto je tá časť, to miesto, kde si uvedomujem sám seba, moje ego, moju existenciu a to je ten najväčší problém. @notme povedal niečo v zmysle, že máme tú svoju realitu a možno na tom niečo bude, že vlastne my ako ľudia si utvárame v mozgu tú istú realitu X (pričom ide len o jeden level), ale vzhľadom na tie skutočnosti, že nevieme, kde je ukryté naše ja, že všetko ide sprostredkovane a nepriamo, že dokonca podľa kvantovej fyziky všetko vidíme tak, ako to vyzeralo v minulosti, lebo svetlo letí alebo, že atómy sú z 99 % prázdny priestor. Žijeme vo svojom akváriu, ktoré nazývame realitou, ale vieme, že omnoho viac je za sklom. Omnoho viac iných "realít". Asi tak by som to definoval... :S
O realite nás presviedčajú skúsenosti, a nič iné nemáme. Je tu len veľmi nepatrná možnosť, že všetko, čo vnímame, je iba fikcia nášho vedomia, a rozdiel spoznať aj tak nedokážeme, takže... nech žije realita
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
11 komentov
na dlhsiu debatu uz je otazka "ako dokazat, ze to, co povazujem za realne, je realne?".
a) žiješ v nepretržitom svete kde veci spolu súvisia vzťahovačne aj chronologicky (to sa poprieť nedá) ... preto je toto pvrý dôkaz reality - súvislosť - logickosť ... to je to čoho sa človek môže držať tak aby vedel správne vyhodnotiť čo je a čo nie je reálne (to či je tento svet realny alebo nie, to je na inu debatu, to nemáme totiť ako zmyslovo zistiť - ak vôbec nejako niekedy máme)
b) rozlišuješ sny a bdelý stav - je v tom vidieť rozdiel a práve ten rozdiel je faktor ktorý separuje realitu od skutočnosti (existuju samozrejme rôzne halucinácie aj za bdelého stavu - ale dôležitý je koncept logiky a náväznosti - stretávame sa s ním celý život preto ho radíme ako jediný možný fakt a dôkaz reality) - musí byť prítomná vzťahová a chronologická logika sveta
2. nesúhlasím s tým že ego je nehmatatelné ... skús si nahmatať hlavu a strčiť ju do lisu ktorý ti ju zovrie, stále si budeš myslieť že tvoje ego sa nedá ,,nahmatať,, ? ... samozrejme že s nedá až tak reálne určovať realita podľa abstraktných vecí ktoré nevieme dobre definovať, no pozri, vieme definovať čas? vieme o ňom len veľmi málo a je ,,neuchopitelný,, ... no stále je to jedna z veličín ktorá nám dáva dôkaz (pocit) že vieme rozoznať realitu
práve pretoto tvrdím že nevieme či je to alebo nie je reálne ...neviem či ferko vonku je reálny ale vidím že chronologicky a vzťahovo interaguje s mojou časovou osou ktoru žijem logicky a chronologicky už 24 rokov ...toto je pre mňa jediný stupeň vnímania reálnosti ...
veda vidí za naše zmyslové orgány a dokáže nám dať vela informácii k tomu prečo je svet reálny alebo prečo nie ( na jednej tsrane stále sa to môže diať čisto cele iba v tvojej hlave) na strane druhej - nemáme na výber ako som už napísal ... vlastne máme ... možeš si zvoliť buĎ budeš svet brať podla týchto pravidiel ako takých logických ako realitu ... alebo ako podvod ... no správať sa k svetu ako vo sne nie je priliš dobrý nápad, vzhladom na to že realne si tu cez 20 rokov a realne sa cez tých 20 rokov dialo stale to isté...tie isté zákony, reakcie, chronologia ... nie je to dostatočný dôkaz ? viem že je asi tak 48% tný ... ale kde asi zoženieš dnes viac ?
na rovnakom principe, hoci o nieco jednoduhsie, mozem zalozit rovnako nepriestrelny argument proti ferkovi. a vobec, proti logike, suvislostiam a vsetkemu, co s tym suvisi.