Myslíte si /alebo viete s určitosťou povedať/ či sa človek rodí s nejakými geneticky určenými charakterovými vlastnosťami alebo povahovými črtami? Je mi jasné, že veľkú časť nášho charakteru si vytvárame počas života, stretávame sa s rôznymi situáciami,
Na to sú rôzne teórie dokonca: Že dieťa sa rodí so všetkými povahovými črtami, ďalej, že s niektorými sa narodí a niektoré získa formovaním osobnosti a tretia teória, že človek má iba také vlastnosti, ktoré si vytvára počas života. Ja by som bola za to, že niektoré sú geneticky dané a niektoré si vyformujme počas života
gény, sú gény, ak sa dieťa narodí v rodine alkoholikov, tak má veľkú šancu že sa stane aj on alkoholikom, má to v génoch... ale nie je to zase pravidlom... každý človek sa rodí s istým vrodenými vlastnosťami, a iste si vyformuje časom pod vplyvom okolia, ale hlavne výchovy,
Geneticky nie sú dané vlastnosti, ale len predpoklady pre určité vlastnosti, ktoré sa v závislosti od prostredia v ktorom človek vyrastá môžu prejaviť, alebo nemusia.
Presne tak, kazdy clovek sa narodi s istymi povahovimi vlastnostami. Niektore si vytvara, ale podstatnu cas prevezme od svojich rodicov.
Napriklad moj tatko nadava za volantom, vzdy som si myslel ze jaka to je hovadina, a scil ked soferujem aj ja, mam vlastne auto, robim to iste. Tiez picujem na sliepku co ide pomaly, na tycvh co brzdia premavku atd atd.
A nemozem si pomoct, sam seba som skusal ovplivnit ale je to tak. Hold smola.
A takto to je z viacerimi vecmi
Aj frajerkyn tatko napriklad ironicky niekedy utrusi jeho oblubene slova AAALE CO ? NO TO JE ZAUJIMAVE A kolkokrat som frajerku pristihol ako robi to iste
Proste nieco je v genoch stopercentne. To s tym alkoholom, to mysim ze ani neni pravda. To nie je gen, ale navyk. Respektive vidis ze tvoji rodicia piju, a nejak sa to z nich prenese na teba.
Ale keby boli tvoji rodicia nervaci, kludne to mozes po nich chytit, a s tym uz nespravis nic.
Nas na skole ucili ze kazdy znak na potomkovy je dany dvoma alelamy jedna je od otca druha od matky a ich jednotlive vlohy podla toho ako su od seba vzdialena sa prenasaju na potomka . Takze niekomu sa podari zdedit vela vlastnosti a niekomu malo to je len nahoda .
lebo ja mám pocit, že som nezdedila po rodičoch skoro žiadne vlastnosti ani schopnosti, mne sa práveže zdá, že mi idú a zaujímajú ma úplne iné veci ako mojich rodičov, máme celkom odlišné názory takmer na všetko, proste som úplne iná. A ohľadom toho čo spomínal It, ja si myslím, že to, že frajerka používa podobné výrazy ako jej otec, ja by som povedala, že to nie je vrodené, že to nemá v génoch, proste sa to len nejako podvedome prenieslo na ňu, pokiaľ sa s tým často stretáva. A možno je to naozaj zakorenené v génoch, ale ja si aj tak myslím, že keď sa narodí malé dieťa tak ešte nemá žiadnu osobnosť, všetko to získava až na základe výchovy a iných faktorov, s ktorými sa počas svojho života stretáva.
Podla mna sa dedi povaha ako taka, ze ci je sangvinik, melancholik, cholerik a podobne. Napr. ja som zdedil povahu sangvinika po mame. A sestra zase zdedila povahu po tatkovi.
Spenac: mamina je melancholik, tatino sangvinik+cholerik a ja flegmatik+sangvinik... a to ze som scasti sangvinik ako aj tatino by som skor pripisovala nahode a tomu, ze existuju len 4 zakladne typy osobnosti takze je velka pravdepodobnost ze sa budem aspon scasti zhodovat so svojimi rodicmi
Nikuska7: no ved tak som to aj myslel, ze ked mas mamku sangvinika a tatka melancholika napriklad tak nemozes byt flegmatik alebo cholerik. Dalsie vlastnosti cloveka sa podla mna vyvijaju potom podla skusenosti a vychovy.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
19 komentov
Napriklad moj tatko nadava za volantom, vzdy som si myslel ze jaka to je hovadina, a scil ked soferujem aj ja, mam vlastne auto, robim to iste. Tiez picujem na sliepku co ide pomaly, na tycvh co brzdia premavku atd atd.
A nemozem si pomoct, sam seba som skusal ovplivnit ale je to tak. Hold smola.
A takto to je z viacerimi vecmi
Aj frajerkyn tatko napriklad ironicky niekedy utrusi jeho oblubene slova AAALE CO ? NO TO JE ZAUJIMAVE A kolkokrat som frajerku pristihol ako robi to iste
Proste nieco je v genoch stopercentne. To s tym alkoholom, to mysim ze ani neni pravda. To nie je gen, ale navyk. Respektive vidis ze tvoji rodicia piju, a nejak sa to z nich prenese na teba.
Ale keby boli tvoji rodicia nervaci, kludne to mozes po nich chytit, a s tym uz nespravis nic.