Aký je váš názor na trest smrti? U nás je zakázaný (a aj vo väčšine "civilizovanejších" krajín tiež) a ja som s tým vždy súhlasila...keď sa ale teraz zamýšľam, kam tento svete speje, desí ma to...dnes ráno som pozerala reprízu Televíznych novín, kde bol p
jednoznačne nesúhlasím s trestom smrti, nechce sa mi to tu ale zase všetko znovu rozpisovat po miliónty krát že prečo. Poviem len, "zabi vraha a si tiež vrahom"
@majlos suhlasim. 1 a 2 su vecne a pravdive argumenty. Tu 3 som moc nepochopil priznam sa
Ale ak by bolo priklad poviem referendum hlasoval by som za len v pripade, ak by sa tento 'najvyssi trest' aplikoval len na obzvlast zavazne pripady - viacnasobne vrazdy, opakovana recidiva zavaznych zlocinov, kde je ocividna neschopnost jedinca prisposobit sa pravnym normam.
je to lacnejsie nez ich dozivotne zivit z dani, ale za to je to asi ludskejsie, nez nechat sediet niekoho cely zivot, kto by si to ozaj zasluzil. malo by to byt povolene, niektorych nevyliecitelnych pripadov s niekolkonasobnymi vrazdami a psychickymi poruchami sa treba hned zbavit
@5 majlos neposer sa. Napísal som ničo že by som nič neurobil? nie, zabil by som ho asi, ale bol by som vrah. To by boli ale moje sračky. Ale spoločnosť ktorá vraždí, je pre mna neprijatelná.
@8 Mam pocit, ze sa pozerame na to iste len z ineho uhla.
Pre mna je tiez spolocnost neprijatelna, ak nechava na zive cloveka, ktory chladnokrvne zabil vlastnu zenu a dieta sekerou ( teda vlastne on kupil dve, pre kazdu obet jednu cim si ich akoze uctil ) a stat za neho bude az do jeho prirodzenej smrti vynakladat cca. 300 tisic rocne.
@6 Ked nejakeho psychopata co zabil 10 ludi uvaznis, tak stale je tu riziko ze zdrhne, alebo pri pokuse o utek zabije dozorcov a pod. Ked ho hned zrusis, tak toto riziko eliminujes...
Ja som si myslel, ze taketo pripady riesi sudny psychiater. Ktory ich nasledne posiela do ustavov, kde koncia v celach bez okien, vo zvieracich kazajkach, polovicu zivota pod sedativami a tu dalsiu pod elektrickym napatim ...
Neprijemny osud, to uz je hadam lepsia aj ta gulka :/
@9 chápem také stanovisko, aj všetky čo majlos spomína sú prirodzené a racionálne, ale všetko má aj druhú stranu. Preto je takáto vec problematická. Ono sa lahko povie "len najzávažnejšie prípady", ale prax je iná. Narážam hlavne na možnosť justičného omylu (pravdepodobnosť malá, ale predsa tam je). Život neprávom zavraždeného už nevrátiš. A bohužial, podobné prípady sa už stali.
Ale tiež sa mi nepáči predstava, že magor čo povraždí nejakú rodinu si bude válať šunky v base len 20 rokov. to ale neznamená že hned trest smrti, ked môžu byť aj iné riešenia, možno aj horšie (tým pádom možno aj spravodlivejšie) než trest smrti. Ked niekoho popravia, má to za sebou, je mŕtvy, koniec. Kde je potom ten trest? Príbuzný obete cítia satisfakciu, ale vinník bol potrestaný dostatočne? Spôsobil obrovské utrpenie a teraz to má len tak lahko za sebou? Mne sa to zdá, že z toho vyjde velmi lacno.
@13 čo si vymýšlaš? kde som napísal zmienku o mučení? Byť zavretý medzi 4 stenami, s jedným záchodom, jednou postelou skutočne do konca života, alebo vykonávať namáhavé fyzické práce je to mučenie ktoré myslíš? Prosím nevkladaj mi do úst veci čo som nepovedal.
@14 tak ked si napisal "tiež sa mi nepáči predstava, že magor čo povraždí nejakú rodinu si bude válať šunky v base len 20 rokov" si myslel ze ked tam bude 30 rokov tak to bude ako horsi a spravodlivejsi trest? Hmmm
@15 nie, ale doživotný trest, skutočne doživotný, bez možnosti takej miery socializácie aké sú momentálne umožnené v našich väzniciach (fitko, televízna miesnosť, knižnica, atd...). To ja považujem za väčší trest.
Minule bolo v Sudnej sieni (ano som chora a nemam co robit , ze jeden chlap zabil svoju manzelku 35 ci kolkymi vtipchmi do brucha. Dostal za to len 22 rokov. Keby islo o nehodu, ale 35 vtichov moze byt hocico len nehoda nie. A on si odsedi 22 rokov a potom je slobodny? Preco nedostanu aspon dozivotie?
Ja tiež pozerám tiež súdnu sieň a hneď prvý prípad tam bol o brutálnom mučení a zavraždení jedného bezdomovca (pár mu dokonca odrezal pohlavné orgány) a dostali za to asi 25 rokov.
Veď to je choré, ako môžu takých "ľudí" pustiť niekedy na slobodu.
Od Veľkej noci boli zabitých, znásilnených a umučených niekoľko mladých dievčat. Doba speje fakt k zavedeniu trestu smrti, najmä keď obete sú čoraz mladšie a brutálnejšie zabié...
Pravdaže, ale zákon by mal brať ohľad aj na to v akom stave sa nachádzal aj vrah. Nemôžete odsúdiť na smrť vraha, ktorý
a) Zabil brutálnym spôsobom, ale je duševne chorý..
b) Ktorý vraždil v afekte.
c) Ak nie je na 100% dokázaná jeho vina
d) Ak vrah svoj čin patrične oľutoval, najmä pri poľahčujúcich okolnostiach /dobrovolné priznanie/
e) Ak vraždil pod vplyvom alkoholu. Aj keď vraždil, nevedel ako, tak tam skôr generálny pardon na trest smrti a doživotie...
>>>krivé obvinenie - námietku toho, že to musí byť bezpochyby dokázané neberiem.. dnes sa dá zmanipulovať úplne všetko..
>>>>niekto spomínal.. či zabiješ sám, alebo spoločnosť.. vražda je to vždy!!
>>nemáme právo siahať niekomu na život.. nedali sme mu ho, nemáme žiadne právo mu ho brať..
>>>a SMRŤ ako taká nie je trestom...
trest >>> zmyslom trestu je snaha o nápravu, o zmenu, o premenu na lepšie.. uvedomenie si toho zlého, čo človek spáchal
SMRŤ >> aká je to náprava?? aká zmena je možná?? akurát sa zbavíme jedného človeka.. čo tým získame... nič.. poviete si že o jedného zločinca menej.. chyba.. miesto neho vytvoríte ďalších...
ja som jednoznacne....ZA.viac nemam co dodat...Ked niekto niekoho zabije,ziadne vyhovorky o psychike nie su na mieste(v 98%),,,A ked niekto pozeral 112 na nove,alebo tak. chlap vyzabijal komplet rodinu so sekerou...a bol plne pri vedomi a velice pisal aj list,ze to neznesie co spravil a ze sa tiez zabije.ale bol to obycajny chudak a slaboch...Hned na sude sa zacal lutovat a asi 30-krat odvolavat....Mal si tou sekerou zaseknut do seba
tret smrti? JEDNOZNACNE ANO kto vezme niekomu zivot zijucej osobe ktora ma priatelov rodinu ludi ktory ju maju radi ..preco by taky clovek mal zit? ak on vezme pravo zivota niekomu tak nema nna zivot pravo ani on!!!!!!!!!!
Ja som teda celkom jednoznacne za trest smrti. Ono takto, pred revoluciou tu bol. Potom prisiel velky humanista Havlicek a rozpustil vaznov a jak to dopadlo?
Som za trest smrti celkom jednoznane. Ved ked je niekto normalny nebude nikoho vrazdit, a tym padom sa nemusi obavat. Plny suhlas s Majlosom. Eto vsjo
@28 nikdy nic nikomu nedokazu na milion percent..a i ak nahodou..podozrenie ze to bolo nespravne tam je vzdy..
a TrESt SMRTI trestom NIE JE!!
>> a ked sme pri tom..
predsstavte si chlapika..ktory znasilnil povedzme 10 zien a je na uteku a vie ze ak ho chytia dostane smrt... myslite si ze bude rozmyslat nad tym ci niekoho zabije alebo nie???
pravda je.. ze nebude, jeho cielom bude utiect a kazdy kto sa mu postavi umrie..
>>ak by to spravil dnes.. vie ze celi povedzme 25 rokom.. alebo dozivotiu.. a rozmysli si.. ci chce do konca zivota mysliet na to ze zabil nejakych ludi
a význam? vd jeho by sem zabili pretože zabil on.... ti poviem spravodlivosť! to ho radšej enchám zhniť v base a bduem sledovať to ako bude pomaly umireť ale sám... hádam zo seba nespravím vraha...bola by som presne taka istá ako ten, ktorého sme odsudili!...celý trest smrti ej hovadina!!! je to pokrytectvo!
no ja som za trest smrti...myslim si ze by to bolo viac vyhodne ako nevyhodne...ale zase stanu sa aj take pripady ze niekto ziadnu vrazdu nevykonal ale dokazy svedcia o opaku a potom ma smolu a keby mal dostat trest smrti nevinny clovek to je dost krute si myslim...
ale velmi dobry film o treste smrti je Zelena mila..ci tak dako..proste uzasny film fakt... a myslim ze aj tam bol prave ten clovek nevinny ak si dobre pametam...
@28 kazdy ma iny nazor a ja si myslim ze trest smrti je pre vacsinu trestom...pretoze uvedomi si ze stalo mu to za to zabit niekoho ked teraz on uz nebude zit? niekto sa ma lespie v base ako ti co ziju normalne ako napr bezdomovci a podobne.. proste uz len to ako sa bude citit ked uz bude naisto vediet ze o hodinu zomrie...ale urcite mu neni trestom to ze si odsedi 25 rokov nic nerobi dostava este aj vsetko zakladne co potrebuje a o tych 25 rokov si kludne vide na slobodu ako by sa nic nestalo...a moze zabijat dalsich...
mila @linczy zelena mila je super film, ktory je prave o nepravom odsudenom kvoli predsudkom spolocnosti.. ale nakoniec tam umrie i ten kto to sposobil..
a co satyka vycitiek.. ver mi.. ze ak by si vedela ze o hodinu zomries.. vycitky by boli to posledne co by ti bezalo hlavou.. uz len preto ze to nemozes zmenit. tak by bolo zbytocne na to vobec mysliet..
kdezto ked dostanes 25r ci dozivotie.. stale ta mozu po case prepustit..
a ano maju sa mozno dobre..
teda ak si rada ak mas okolo seba rozne podivne individua.. s ktorymi sa nemusis prave znasat dobre.
ak si rada v malej izbicke.. bez vedomia o tom co sa deje a zriedkavym kontaktom s okolim.. tak ano MAJU SA TAM SUPER:
ps: nezabudni ze hovorime o najvacsej ostrahe a nie o tych.. co si odpykavaju tresty za ukradnute kurence a cibulu
je viac teooorii oko za oko zabijes niekoho si tiez vrahom.... niektoriii by povedali ze vrah dostane dozivotie a je to vacsi trest pretoze nemose nic robit okrem toho ze sedi a normalneho cloveka by to zralo.... keby bola vsetka tarcha na mne tak to riesim takto ale kebyze niekto ublizi cloveku ktoreho mam strasne rada tak ho zabijem asi sama ..... a ak by bol mrrtvy tak by som ho prebrala a zabila este raz pretoze uz som prisla o tolko ludi ktorych som mala rada ze je strasne pomysliet ze by mi odisiel dalsi.... som najmladsia a stale vidim len niekoho chrbat ako odchadza
@johnyseek niekde si pisal, že trestom smrti by kriminalita neklesla. Ale ja si myslím, že určite, šak koľko je dnes zbytočných vrážd, len z pomsty, poprípade pre peniaze, znásilnenia, ktoré skončia smrťou, mladí ľudia kradnú a popritom neváhajú niekoho zabiť. Takisto čo bol ten bezdomovec v súdnej sieni, hovorili, že to spravili len z rozmaru...
Keby tu platí zákon smrť za smrť, alebo minimálne doživotie, tak by si mnohí rozmysleli, že či im to za ten risk stojí (nemyslím tým prípady psychicky narušených, tým nepomôže fakt nič).
A takisto to je aj s krádežami, či alkoholom za volantom, okrádaním a pod...Slovensko je v tomto až moc tolerantné.
je to veľmi individuálna problematika, ako napríklad interrupcia, eutanázia a podobne...ja by som napríklad odťala ruky všetkým tým hovädám, čo surovo ubili niekoľko tisíc tuleňov v Severnej Kanade...no ťažko, som za, aj nie...som za hlavne na také prípady psychopatov, čo dokážu neskutočné zverstvá konať, nechcem ich ani chápať...
ja by som dal kazdeho kto zabil umyselne cloveka na trest smrti.....preco by mal dalej zit ked zabil cloveka a rodinam znicil zivot......hned by bolo menej gangstrov
ja som za ,pretoze si vezmite ,ze niekto zabije dajme tomu vazho syna a ten clovek beha po sbete a je mu to uplne jedno ze vas pripravil mozno o vase jedine dieta a neverim ze by nikto z Vas nechcel aspon v duchu aby zomrel. Toto nikomu neuverim.Ale zaroven podla mna by sa mal odsudeny popravit az po dostatku dokazov. Cisty fakt je, ze v Amerike bolo pravom obvinenych 230 osob a Nepravom 290 osob tak si zoberte ten rozdiel .A fakt nevidim rozdiel medzi clovekom ,ktory zabil jedneho cloveka a clovekom ,ktory ich zabil 10 stale je to clovek ,ktory niekoho pripravil o zivot tak nevem preco by si mal on zaslluzit zit.
ja som jednoznacne za trest smrti lebo toto co sa u nas deje je neunosne a verim tomu ze keby ho zaviedli aj u nas tak by sa rapidne znizila celkova kriminalita
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
42 komentov
1. Aspon ciastocny odstrasujuci element.
2. Usetrenie za vazna, kedze jeden vazen stoji stat cca 250 000 rocne.
3. Bezpecnost pre vsetkych, ci uz ludi v pripade uteku, alebo dozorcov kedze musia narabat so psychopatmi a magormi...
Ale ak by bolo priklad poviem referendum hlasoval by som za len v pripade, ak by sa tento 'najvyssi trest' aplikoval len na obzvlast zavazne pripady - viacnasobne vrazdy, opakovana recidiva zavaznych zlocinov, kde je ocividna neschopnost jedinca prisposobit sa pravnym normam.
Pre mna je tiez spolocnost neprijatelna, ak nechava na zive cloveka, ktory chladnokrvne zabil vlastnu zenu a dieta sekerou ( teda vlastne on kupil dve, pre kazdu obet jednu cim si ich akoze uctil ) a stat za neho bude az do jeho prirodzenej smrti vynakladat cca. 300 tisic rocne.
Ja som si myslel, ze taketo pripady riesi sudny psychiater. Ktory ich nasledne posiela do ustavov, kde koncia v celach bez okien, vo zvieracich kazajkach, polovicu zivota pod sedativami a tu dalsiu pod elektrickym napatim ...
Neprijemny osud, to uz je hadam lepsia aj ta gulka :/
Ale tiež sa mi nepáči predstava, že magor čo povraždí nejakú rodinu si bude válať šunky v base len 20 rokov. to ale neznamená že hned trest smrti, ked môžu byť aj iné riešenia, možno aj horšie (tým pádom možno aj spravodlivejšie) než trest smrti. Ked niekoho popravia, má to za sebou, je mŕtvy, koniec. Kde je potom ten trest? Príbuzný obete cítia satisfakciu, ale vinník bol potrestaný dostatočne? Spôsobil obrovské utrpenie a teraz to má len tak lahko za sebou? Mne sa to zdá, že z toho vyjde velmi lacno.
Nevravím čo je správne, je to len môj pohlad.
Ale na Slovensku sa to nikdy neschváli.
Veď to je choré, ako môžu takých "ľudí" pustiť niekedy na slobodu.
Pravdaže, ale zákon by mal brať ohľad aj na to v akom stave sa nachádzal aj vrah. Nemôžete odsúdiť na smrť vraha, ktorý
a) Zabil brutálnym spôsobom, ale je duševne chorý..
b) Ktorý vraždil v afekte.
c) Ak nie je na 100% dokázaná jeho vina
d) Ak vrah svoj čin patrične oľutoval, najmä pri poľahčujúcich okolnostiach /dobrovolné priznanie/
e) Ak vraždil pod vplyvom alkoholu. Aj keď vraždil, nevedel ako, tak tam skôr generálny pardon na trest smrti a doživotie...
ale TREST SMRTI jednoznačne NIE!!!
>>>krivé obvinenie - námietku toho, že to musí byť bezpochyby dokázané neberiem.. dnes sa dá zmanipulovať úplne všetko..
>>>>niekto spomínal.. či zabiješ sám, alebo spoločnosť.. vražda je to vždy!!
>>nemáme právo siahať niekomu na život.. nedali sme mu ho, nemáme žiadne právo mu ho brať..
>>>a SMRŤ ako taká nie je trestom...
trest >>> zmyslom trestu je snaha o nápravu, o zmenu, o premenu na lepšie.. uvedomenie si toho zlého, čo človek spáchal
SMRŤ >> aká je to náprava?? aká zmena je možná?? akurát sa zbavíme jedného človeka.. čo tým získame... nič.. poviete si že o jedného zločinca menej.. chyba.. miesto neho vytvoríte ďalších...
Som za trest smrti celkom jednoznane. Ved ked je niekto normalny nebude nikoho vrazdit, a tym padom sa nemusi obavat. Plny suhlas s Majlosom. Eto vsjo
ale pri trestoch smrti je obcas, aj ked male percento, riziko, ze popravia nevinneho a to je nepripustne
a TrESt SMRTI trestom NIE JE!!
>> a ked sme pri tom..
predsstavte si chlapika..ktory znasilnil povedzme 10 zien a je na uteku a vie ze ak ho chytia dostane smrt... myslite si ze bude rozmyslat nad tym ci niekoho zabije alebo nie???
pravda je.. ze nebude, jeho cielom bude utiect a kazdy kto sa mu postavi umrie..
>>ak by to spravil dnes.. vie ze celi povedzme 25 rokom.. alebo dozivotiu.. a rozmysli si.. ci chce do konca zivota mysliet na to ze zabil nejakych ludi
1 za 1
ale velmi dobry film o treste smrti je Zelena mila..ci tak dako..proste uzasny film fakt... a myslim ze aj tam bol prave ten clovek nevinny ak si dobre pametam...
a co satyka vycitiek.. ver mi.. ze ak by si vedela ze o hodinu zomries.. vycitky by boli to posledne co by ti bezalo hlavou.. uz len preto ze to nemozes zmenit. tak by bolo zbytocne na to vobec mysliet..
kdezto ked dostanes 25r ci dozivotie.. stale ta mozu po case prepustit..
a ano maju sa mozno dobre..
teda ak si rada ak mas okolo seba rozne podivne individua.. s ktorymi sa nemusis prave znasat dobre.
ak si rada v malej izbicke.. bez vedomia o tom co sa deje a zriedkavym kontaktom s okolim.. tak ano MAJU SA TAM SUPER:
ps: nezabudni ze hovorime o najvacsej ostrahe a nie o tych.. co si odpykavaju tresty za ukradnute kurence a cibulu
Keby tu platí zákon smrť za smrť, alebo minimálne doživotie, tak by si mnohí rozmysleli, že či im to za ten risk stojí (nemyslím tým prípady psychicky narušených, tým nepomôže fakt nič).
A takisto to je aj s krádežami, či alkoholom za volantom, okrádaním a pod...Slovensko je v tomto až moc tolerantné.