myslite si ze ludia sa rodia s talentom? co je to talent? ja verim ze technika hrania malovania... cohokolvek sa da naucit, a potom uz to ci je to dielo hodnotne alebo nie je subjektivne, kazdemu sa paci ine... preco je asi tolko hudobnych stylov a stele vznikaju nove? da sa maximalne hovorit o fyzickej predispozicii napr niekto sa narodi s dlhymi prstami tak moze byt dobry zlodej, gitarista alebo huslista aky je vas nazor na vec?
@1 Úplne nesúhlasím. Na vykonávanie istých činností nestačí len mechanický návyk, ale je treba aspoň nadanie, ešte lepšie talent. Je to celkom logické... nie každý vie jazdiť rovnako dobre a podobne by sa dalo diskutovať aj v ostatných kategóriach. Základom je, aby to človeka bavilo. Ak to človeka baví a nemá talent, dá sa tvrdým tréningom aspoň zapadnúť do šedého priemeru.
mne sa nikdy nebudú dať naučiť fyzika,matika,chémia,na to musí byť talent...ja viem napr. dobre kresliť...niekto sa to nevie naučiť aj keby trénoval každý deň...a tak isto aj spev atď
@eraser : prepac ale s tym nemozem suhlasit, akakolvek cinnost sa da natrenovat, fakt je ze niektorym to ide tazsie ale to ma podla mna suvis s tym ze nevykonavali ziadnu ani zdaleka podobnu cinnost v minulosti, ak dakto v detstve hraval hokej urcite mu dobre pojde florbal a podobne... pravda ale je ze ak to dakoho nebavi tak je to stratene talent netalent schopnosti alebo nie...
@Ivanka : spev sa da naucit ale len do urcitej miery, to ako ti narastli hlasivky neovplivnis ale to ci vies trafit ton ano... vlastna skusenost, s tou chemiou matikou a tak v tom uz mas istu pointu ale... verim ze to je ovplyvnene v skorom detstve vychovou ci je nas mozog skor na logicke veci, predstavivost, memorovanie alebo ine veci... ja naopak matiku a informu viem a vzivote som sa to neucil proste mi staci ze na hodine to pocujem... so slovenciny ako ste si isto vsimli mam ale horsie znamky
mas to dost pomylene...talent nie je technika hrania, malovania ani cokolvek ineho...ked mas na nieco talent, tak to znamena, ze ta vec ti pojde lahsie ako keby si talent nemal...samotny talent vsak nestaci, hovori sa, ze talent je 30percent uspechu, zvysok je cvicenie...po osobnych skusenostiach by som s tym az tak nesuhlasil, povedal by som, ze talent je 50percent uspechu a 50 cvicenie...no a v praxi to vyzera tak, ze ked sa zacnu dvaja ludia ucit hrat na bicie, pricom budu cvicit rovnako, tak ten co ma talent, bude napredovat rychlejsie, zahra toho viacej...konkretne co sa bicich tyka, tak sa hovori, ze kto ma talent (za predpokladu, ze cvici), tak moze hrat cokolvek, ale aj ten, co nema talent, tak moze byt dobry, sice nie v tolkych zanroch...proste aby som to zhrnul, talent je urcita vrodena preddispozicia vykonavat nejaku cinnost, na ktoru sa talent vztahuje...ale kazdy ma na nieco talent, len nie kazdy ho v sebe objavi a este sa to deli, ze najnizsi stupen je nadanie, potom talent a nakoniec genialita a k tym percentam, povedal by som, ze nadanie = 30% uspechu, zvysok cvicenie, talent = 50% uspechu, zvysok cvicenie, genialita = 70% uspechu, zvysok cvicenie...tie percenta su len take moje domnienky, nemusi to byt pravda
Nie ani tak "ze uz tak padaju z neba" ale maju k urcitym cinnostiam geneticky zdedene,pripadne vrodene predispozicie a mozu sa sice ovplyvnit,ale iba do urcitej hranice...
@6 alebo ešte by som povedala,že načiť a dobre robiť sa dá hlavne to,čo ťa baví...keď som sa snažila nasilu učiť napr. chémiu na základke,hlavne rovnice,vzorce a podobne mohla som si učivo aj 10 krát prečítať nepochopila som...dôležité je aby si aj rozumel čo sa učíš a nie naspamať zo zemepisu som bývala najlepšia v triede,chodila som každý rok na olympiády ale učivo v zošite som sa doma takmer vôbec neučila
@7 : moze to byt tym ze niekto ako maly buchal do stola do rytmu detskej uspavanky a preto napreduje rychlejsie? neviem ale proste neverim v take nadpozemske veci ze niekto sa proste narodi a uz len preto mu daco ide lepsie...
a hra na nastroj nieje len o technike, ale to ci ti to ide lahko alebo sa pri tom mracis a uplne si napnuty je otazkou spravneho treningu
sorry ale o tom ze talent existuje ma nepresvedcite, a takisto ma neurazajte ze to mam pomylene, je to moj nazor mozte ho respektovat a vyjadrit sa, alebo odist
@11 Nie preto ze sa narodi ale zdedil tuto vlohu,alebo predispoziciu od svojich predkov..Nie je v tom nic nadprirodzene je to cisto vedecke.Tak ako sa na niekoho z rodiny podobame vzhladom tak aj vnutorne vlastnost,cinnost nervovej sustavy alebo napriklad nejake schopnosti napr.pri tom speve zavisi ci ma clovek hudobny sluch co je jedna vec a druha od toho ako ma prisposobene hlasivky cize od biologickych faktorov.
@xennus máš pravdu, je to len tvoj názor a ten ti neberiem... ale kopec výskumov už dávno dokázal, že talent existuje. prečo potom rovesníci podávajú tak rozdielne výkony aj keď tomu venujú rovnaký čas ?
@xennus - talent nie je nic nadpozemske, vsak to je normalne vedecky dokazane...ved este aj na strednej sa na NOSke o tom uci...hovoris o tom, ako keby to bolo nieco nadprirodzene...talent je vrodena preddispozicia na nejaku cinnost a tak to proste je toto je vedecky iste a uz ked ty s tym nesuhlasis, no tak co ti na to mame povedat?
neviem co mi mate na to povedat a prosim si odkaz na nejaku vedecku studiu ktora potvrdzuje existenciu talentu! to s tou genetikou moze mat dost velky v plyv ale pochybujem ze rodicia a prarodicia vsetkych uspesnych ludi o ktorych sa hovori ze maju talent boli uspesni v rovnakej oblasti
@13 : "prečo potom rovesníci podávajú tak rozdielne výkony aj keď tomu venujú rovnaký čas ?"
ked sa dvaja ucia obaja 2 hodiny ja neviem... napr skakat na svihadle, ale jeden sa sustredi na kazdy pohyb jeho koncatin, svalov a je uplne koncentrovany... druhy mysli na to ako si doma da na veceru gulas a ze zajtra ma priatelka narodeniny, ktory z nich si myslis poda lepsi vykon? a obaja trenovali rovnako dlho a rovnaky trening
napr. » fit.server.sk/sport/vrcholovy... a poznam velmi vela umelcov a spotovcov co maju rodicov a prarodicov takych ako su oni a u ostatnych sa to moze prenasat aj niekolko desiatok generacii takze je to velmi tazke vypatrat vtedy od koho to zdedil,pripadne za cias jeho predkov sa tento talent nemusel dat este v tej dobe rozvijat,takze na to vtedy este neprisli..Ale kazdy ma pravo na svoj nazor
@17 : hmm v sporte si ma asi aj presvedcil ze to je mozne, aj ked fit server neviem aky je doveryhodny zdroj a v sporte ide asi predsa len skor o tie fyzicke dispozicie
ale co taky talent ze niekto vie zlozit peknu skladbu, namalovat pekny obraz, vynajst ziarovku alebo toaster?
Určite sa nedá všetko naučiť... musíš mať nejakú dávku talentu, ale tiež je to o tom, ako ho rozvíjaš a zdokonaľuješ Ide o to, či ho dokážeš správne zúžitkovať
Individualne... podla mna zalezi od cloveka... ako to bere... v podvedomi...
Napr. Kurt Cobain - matka upratovacka, otec murar...a jak prelomil svet, skladal jak boh... niektore deti hudobnikov su krepe jak z mokrohajskej....individualne...
Oboje. Keď niekto nemá talent, ale fakt to chce a venuje sa tomu, tak môže byť lepší, než niekto, kto má obrovský talent, ale kašle na to. Ale nie každému všetko ide a niektorým zase ide hocičo len tak.
Inteligencia pozostáva z niekoľkých zložiek.Presné názvy neviem, tuším ide o verbálnu, priestorovú, matematickú, emočnú, muzikálnu atď.Hodnota každej z nich predstavuje maximálny vrodený predpoklad, teda hornú hranicu toho, čo môže človek rozvíjaním 'talentu' dosiahnuť.
Myslím, že talent je kombinácia genetiky a vplyvu prostredia(vzdelávania).Som schopná naučiť sa hudobnú teóriu, poznám prstoklad akordov, ale nemám hudobný sluch ani zmysel pre rytmus.
Na druhej strane si dobre pamätám písaný text, napr. celú stránku učebnice, s odstavcami, zvýraznenými slovami aj ilustráciami.Nikdy som pre to nič vedome nerobila, okrem čítania.
Obaja fotrovci sú hudobne hluchí a otec istý čas profesionálne maľoval (nie steny, of course), takže s génmi by to súvisieť mohlo.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
27 komentov
@Ivanka : spev sa da naucit ale len do urcitej miery, to ako ti narastli hlasivky neovplivnis ale to ci vies trafit ton ano... vlastna skusenost, s tou chemiou matikou a tak v tom uz mas istu pointu ale... verim ze to je ovplyvnene v skorom detstve vychovou ci je nas mozog skor na logicke veci, predstavivost, memorovanie alebo ine veci... ja naopak matiku a informu viem a vzivote som sa to neucil proste mi staci ze na hodine to pocujem... so slovenciny ako ste si isto vsimli mam ale horsie znamky
a hra na nastroj nieje len o technike, ale to ci ti to ide lahko alebo sa pri tom mracis a uplne si napnuty je otazkou spravneho treningu
sorry ale o tom ze talent existuje ma nepresvedcite, a takisto ma neurazajte ze to mam pomylene, je to moj nazor mozte ho respektovat a vyjadrit sa, alebo odist
ked sa dvaja ucia obaja 2 hodiny ja neviem... napr skakat na svihadle, ale jeden sa sustredi na kazdy pohyb jeho koncatin, svalov a je uplne koncentrovany... druhy mysli na to ako si doma da na veceru gulas a ze zajtra ma priatelka narodeniny, ktory z nich si myslis poda lepsi vykon? a obaja trenovali rovnako dlho a rovnaky trening
ale co taky talent ze niekto vie zlozit peknu skladbu, namalovat pekny obraz, vynajst ziarovku alebo toaster?
Napr. Kurt Cobain - matka upratovacka, otec murar...a jak prelomil svet, skladal jak boh... niektore deti hudobnikov su krepe jak z mokrohajskej....individualne...
Myslím, že talent je kombinácia genetiky a vplyvu prostredia(vzdelávania).Som schopná naučiť sa hudobnú teóriu, poznám prstoklad akordov, ale nemám hudobný sluch ani zmysel pre rytmus.
Na druhej strane si dobre pamätám písaný text, napr. celú stránku učebnice, s odstavcami, zvýraznenými slovami aj ilustráciami.Nikdy som pre to nič vedome nerobila, okrem čítania.
Obaja fotrovci sú hudobne hluchí a otec istý čas profesionálne maľoval (nie steny, of course), takže s génmi by to súvisieť mohlo.