Ked som sa zamyslel nad temou preco je viac jazykov na tomto svete napadli ma len dve zname moznosti: Vyvin ludstva v odlisnych oblastiach a stara znama babylonska veza. Lenze ked si to tak vezmete nemohlo vzniknut az tolko jazykov pretoze ludia tvorili v
že nemohlo vzniknuť tak vela jazykov? bože ved ja pomaly vobec nerozumiem vychodniarom ked po svojom hutoria...a to je ešte len "tu za humnami"...tak si zober ako jednoduché je že sa vytvorilo tolko jazykov
@4 nie je to vobec niečo iné. To kto ti povedal že nárečia vznikajú vplyvom iných jazykov z iných národností? Ano je tam vplyv z iných jazykov, ale ten je všeobecný. Je to jednoduché, ked žijú skupiny ludí od seba a nemajú priamy kontakt medzi sebou, vzniknú pomenoviania tých istých vecí rôznym spôsobom. A potom sa to vzájomným stretnutím kultúr mieša a mieša....
Aj ja si myslím, že kmeňov bolo veľa, ale ked boli od seba vzdialené a neprichádzali do kontaktu, je len logické, že každý mal svoj jazyk, podľa oblasti, v ktorej sa nachádzal, a s bližšími kmeňmi mali podobné jazyky, pretože prichádzali do styku a možno vznikli rozdvojením jedného a tak ďalej... Veľa rôznych jazykov - to je úplne logické. A podľa mňa je to na svete veľmi zaujímavé.
ja vravim ze bolo malo kmenov "(idem az niekde do starej minulosti)" a z tych potom zacali vznikat nove ktore sa miesali lenze aj keby ze sa miesali tak by sme vedeli minimalne 25% zakladnych slov v nasom jazyku.
Ale ano dost vela z vas si mysli ze bolo vela kmenov ale zalezi ze aj v ktoru teoriu verite. Pokial verite v postupny vyvin zivocichov tak z toho vam vypliva ze clovek vznikol postupom casu (dost velkym). Nebol to najvacsi predator a bol lahkou koristou cize spociatku sa ich (da sa povedat nas) stav zredukoval a potom ich (nas) napadlo tvorit kmene ktorych po takomto zredukovanii nebolo vela. A nasledne sa miesali z coho vypliva ze by sme mali veiet 25% slov z kazdeho jazyka.
Druha teoria kde sa vravi o babylonskej vezi a o tom ze boh splietol vsetkym jazyky aby si nerozumeli.
Pravdaze teorii je viacej ale ked sa na kazdu pozriete trosku logicky vzdy vam tam nebude nieco sediet. Tak kde je pravda??? .....a ty co furt hovorite o tom ze kmenov bolo vela tak sa zamyslite nad inteligenciu ludstva prirodnymy aspektamy a podobne.
Ja si myslím, že bola určita skupina prvých ľudí čo trebars nazývala nejakú vec strašne zložito trebars gvuhagodboida (proste také divne zvuky ) no a kedže nedokázali jazyk zapísať a mali potomkov tak predávanim týchto "výrazov" svojím potomkom "z úst" ho chtiac nechtiac menili proste nedokazali ten zvuk napodobiť tak autenticky. A postupom času sa výrazy prenášali z potomkov na ich potomkov, ktorý sa začali rozchádzať po svete a kedže sa navzajom už nestretávali tak ich jazyky boli na inakšej úrovňi. Trebars tý čo odišli cez Beringov prieplav už ten jazyk tak nemenili ako ty čo ostali, ktorý ho čoraz viac zjednodušovali.
co je to "niekde do starej minulosti" ? 500 nasho letopoctu? 500 pnl? 1500 pnl? 20 000 pnl?
vyjadruj sa presne, dpc
ked sa kmene delili tak aj ich jazyk sa postupne menil a doplnal novymi slovami az z toho vznikol takmer uplne iny jazyk.
a na tych 25% si odkial dosiel? ved azijske, negroidne, europske... narody, prisli do kontaktu az ovela ovela neskor, tak tam ani nemaju byt preco nejake podobne slova
ja si myslim, ze zrejme to bude aj tym, obrana pred nepriatelmi v minulosti. predsa aby mi nerozumeli musim si vytvorit vlastny jazyk a je to. a este dalsich moc aspektov.
Bolo by sice pekne , keby sme vsetco na svete rozpravali jednym jazykom, no myslim si, ze raz bude aj to. Uz teraz sa s anglinou dorozumiete takmer vsade. A ked este k tomu viete par dalsich jazykov , no problem.
Ja v pohode kecam po anglicky, grecky, rusky a nemecky. Od septembra planujem francuzstinu, lebo ma to uplne chytilo. Je cool vediet co najviac jazykov.
@14mno ja viem slovensky trochu anglicky a C++ inak kdesi do starej minulosti myslim este niekedy to obdobie kratko po vyvine Homo Sapiens Sapiens kolko to je presne neviem.
a treba si uvedomit ze azijske, negroidne, europske... narody sice prisli do kontaktu neskor ale ich strety k nim priviezli aj veci co nepoznali a snimy aj nazov pre tieto veci.
@13 hmm skor by som povedal ze najskor boli tie jednoduche pomenovania ako tie zlozite
@16 ano kazdy jazyk ma svoj povab slovicka ktore lahodne zneju a uprimne obdivujem takych ludi ako ty ktori vedia tolko jazykov. Len sa mi nepaci ze sa pretlaca dopopredia prave anglictina ved si to zoberte projekt esperanzo ktory chcel pretlacit prave esperanzo ako celosvetovy jazyk bol zamietnuty aj anglicanmy tak preco chcu oni celosvetovy jazyk??
inak esperanzo je jeden z najednoduchsich jazykov sveta
@15 zaujimavy nazor no predsa len jazyk sa dal naucit lahsie ako desifrovat kody ktore vznikali uz kdesi v davnej mezopotanii
spikujem anglicky, rusky, cesky (ak to tak zaciname brat ze cesi nam uz skoro nerozumia), ako-tak nemecky a zacinam so spanielcinou a francuzstinou. a mam rada jazyky
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
21 komentov
jazyk sa postupne menil, aj ked to uz neboli kmene ale narody
Ale ano dost vela z vas si mysli ze bolo vela kmenov ale zalezi ze aj v ktoru teoriu verite. Pokial verite v postupny vyvin zivocichov tak z toho vam vypliva ze clovek vznikol postupom casu (dost velkym). Nebol to najvacsi predator a bol lahkou koristou cize spociatku sa ich (da sa povedat nas) stav zredukoval a potom ich (nas) napadlo tvorit kmene ktorych po takomto zredukovanii nebolo vela. A nasledne sa miesali z coho vypliva ze by sme mali veiet 25% slov z kazdeho jazyka.
Druha teoria kde sa vravi o babylonskej vezi a o tom ze boh splietol vsetkym jazyky aby si nerozumeli.
Pravdaze teorii je viacej ale ked sa na kazdu pozriete trosku logicky vzdy vam tam nebude nieco sediet. Tak kde je pravda??? .....a ty co furt hovorite o tom ze kmenov bolo vela tak sa zamyslite nad inteligenciu ludstva prirodnymy aspektamy a podobne.
vyjadruj sa presne, dpc
ked sa kmene delili tak aj ich jazyk sa postupne menil a doplnal novymi slovami az z toho vznikol takmer uplne iny jazyk.
a na tych 25% si odkial dosiel? ved azijske, negroidne, europske... narody, prisli do kontaktu az ovela ovela neskor, tak tam ani nemaju byt preco nejake podobne slova
(ak sa opakujem prepacte, nedocitala som)
Ja v pohode kecam po anglicky, grecky, rusky a nemecky. Od septembra planujem francuzstinu, lebo ma to uplne chytilo. Je cool vediet co najviac jazykov.
Najviac ma tesi grectina, lebo tu nevie hocikto
a treba si uvedomit ze azijske, negroidne, europske... narody sice prisli do kontaktu neskor ale ich strety k nim priviezli aj veci co nepoznali a snimy aj nazov pre tieto veci.
@13 hmm skor by som povedal ze najskor boli tie jednoduche pomenovania ako tie zlozite
@16 ano kazdy jazyk ma svoj povab slovicka ktore lahodne zneju a uprimne obdivujem takych ludi ako ty ktori vedia tolko jazykov. Len sa mi nepaci ze sa pretlaca dopopredia prave anglictina ved si to zoberte projekt esperanzo ktory chcel pretlacit prave esperanzo ako celosvetovy jazyk bol zamietnuty aj anglicanmy tak preco chcu oni celosvetovy jazyk??
inak esperanzo je jeden z najednoduchsich jazykov sveta
@15 zaujimavy nazor no predsa len jazyk sa dal naucit lahsie ako desifrovat kody ktore vznikali uz kdesi v davnej mezopotanii
...a rôzne jazyky sú super
@18 tak B. veža je najlepšia
spikujem anglicky, rusky, cesky (ak to tak zaciname brat ze cesi nam uz skoro nerozumia), ako-tak nemecky a zacinam so spanielcinou a francuzstinou. a mam rada jazyky
@cy3aha ty co sa stazujes давай поговорим лол
môžes aj celý koment