keď si ateista, prečo ťa trápi fungovanie práve katolíckej cirkvi? evanjelická napríklad ťa nezaujíma? alebo pravoslávna?
nevravím, že by ti to malo byť osem desať, ale je smiešne sa navážať len a iba do jednej (okrem toho to, prečo si členovia cirkvi nevolia demokraticky ťa fakt zaujímať nemusí, nijak ťa to v živote neovplyvňuje)
Čo sa týka toho Hitlerjugend tak bolo to povinné pre každého nemeckého chalana ktorý dosiahol vek 14rokov ...A Ratzinger bol v tomto zoskupení neaktívny a odmietal sa účastňovať rôznych akcií/stretávok ...A dokonca aj jeho otec bol ostro proti nacizmu ...
To len tak aby bolo jasno v tomto ...
Ale tak cirkev ako taká vo všeobecnosti je smiešna a je v rozpore s Ježišovím "posolstvom" , (nazvem to tak) ... Už dlhú dobu som sa chcel ísť spýtať do meistneho kostola farára pár otázok ...hlavne tieto dve:
1. Ježiš povedal že skôr prejde ťava uchom ako keby sa mali bohatí dostať do kráľovstva božieho (resp. do neba) ...Tak ako je možné že kostoly sú vnútri priam posiate zlatými vecami ...alebo iba pozlátenými ... Prosto je tam cítiť bohatstvo ... česť výnimkám ale aj k tým sa dostaneme ..... No a potom je tu pápež ovešaný zlatom držiaci zlaté žezlo ...okolo jeho poskokovia kt. držia zlaté obrovské kríže a pod.
2.Ďalej Ježiš povedal že si nepraje chrámy(kostoly) postavené rukou ľudskou a nepraje si zhromaždenia v tých chrámoch ..Povedal že jediný chrám kt. príjma je ten ktorého podlaha je zem(pôda) a jeho strecha je nebo(obloha) ..... A toť koľko tu máme kostolov ... Tak ako je to možné ? ... Ako keby si z Ježiša robili p*ču ...
V novom roku roku sa tieto dve veci určite prídem spýtať "pána" farára ....
och bože chlape ty už chod na tú politologiu......važne (je dobré že rozmyšlaš o týchto veciach ale treba viac študovať )
bez ohladu na vierovyznanie -
tak za prvé - kresťanstvo nie je ideologia, pápež nie je vodca ( je normalne volení, tak isto nemaš 1. cirkev - čo sa týka katolickej - greckokatolicku kde nemaju žiadneho pápeža ale funguje to ?? ako je to možne bez vodcu ??? a s "ideologiou" od susedov ? ) národ - to si úplne zabil....na identifikaciu vobec akej si ideologie si prečitaj viac literatúry - Aron...
avšak hlavny znak je že kresťanstvo je náboženstvo - vychádza z historickeho podkladu, či situacii....rozhodne si prečitaj viacej charakteristik ideologie.....
K finančnym tokom - to su obyčajne bájky ktore ti tlači posrana markíza do hlavy....Celý majetok cirkvi je riadne zapísany, zaznačení existuju o tom dokumentácie...to na čo sa tie prostriedky vynakladajú je však otazne či je to spravne.
Čo sa týka žien v cirkvi - evanielici ? maju farárky....
K demokratickej volbe - základ - spadajú do tretieho sektora - teda občianskej spoločnosti - neslužia na vytvaranie zisku, nie su závisle na verejnej moci.....jendoducho je ti na nič aby boli volení aj pre tých veriacich pretože - knaz ako taký by mali byť jendotny a vlastne rovnakýo by mali plniť spoločensku funkciu.....
@fluptak takže keď budú mať "verejné a demokratické" voľný, tak to odľahčí tvoje dane?
jediná téma, ktorá by ťa ako ateistu laika mala zaujímať, je odluka cirkvi od štátu. neviem prečo, keď ti chýbajú hlbšie znalosti, sa snažíš vŕtať a argumentovať aj v iných oblastiach.
je to pekna myšlienka že každy by sme davali peniaze tam kde by sme chceli......
protiargumenty su v celku jasné - ani ja nehram futbal a financuju sa policajne zásahy policie proti vytržnikom....a najdu sa ludia kotrí hraju ten futbal.....a tak isto sa podporuje šport z našhu finančneho rozpočtu štatu...a nikomu to nevadi ?
U nas je problem však problém ten že v provm rade sa cirkve podielala na formovani spoločnosti na Slovensku odjakživa - či duchovne aj hlavne aj materialne, keby mala prisť odluka od cirkvi ako si predstavuješ rozdelenie majetkov ? hlavne tých zhabanych počas socializmu ? tento štat by to asi neutiahol - čo sa týka majetku......a na druhej strane cirkve by tu bola aj tak nadalej....
@sumivybanan ked veriaci budu reprezentovať nejakym sposobom nasu krajinu tak ptm.....neznasam ked sa viera a sport porovnavaju dokopy......a policiu ty financujes preto, aby si citil bezpečnejšie.....
@grietusha nevravim ze to odlahci moje dane....len vsade sa hovori o demokratizacii všetkého, tak ma to zaujimalo, a aj na to sa zakladaju fora aby sa clovek nieco nove dozvedel srr že žijem :/
zaujimave ze takticky obchadzate temu Bezák asi prečo
a vsetky cirkvi a nabozenstva na svete bez rozdielu su idealnym prostriedkom na manipulaciu ludi .To je ich ucel a svoju ulohu vykonavaju perfektne. A atesizmus je iba vedecka forma nabozenstva.
@fluptak ja sa napríklad k téme Bezák nevyjadrujem, pretože neviem o tom veľa a mohla by som trieskať blbosti. alebo hovoriť kadejaké prebraté názory.
v každom prípade nemám pocit, že by katolícka cirkev bola totalitnou. máš pocit, že ľudia, ktorí by s názorom cirkvi nesúhlasili, boli nejak perzekvovaní? zatváraní do väzenia? prenasledovaní?
okrem iného, čo sa týka odluky... vieš, čo všetko cirkev robí pre štát? od spravovania pamiatok ako sú kostoly cez usporadúvanie seminárov až po voľnočasové aktivity pre decká. a to je len zlomok. cirkev sa podieľa na verejnom živote v krajine.
(nie som členom katolíckej cirkvi, ak by si náhodou chcel nejakým spôsobom napadnúť to, že by som mohla byť zaslepenou ovečkou obraňujúcou svoju alma mater)
2. V štáte žiješ, či už chceš alebo nie, členom spoločenstva nemusíš byť, ak nechceš
3. V štáte vládne demokracia, aby sa do čo najväčšej miery vyšlo v ústrety každému človeku, v spoločebstve platia vlastné pravidlá, ktorým sa buď podriadiš alebo nepodriadiš, nikto ťa nenúti. Ale ak sa im nepodriadiš, tak tram nepatríš
4. To, že cirvev financuješ aj ty zo svojich daní je preto, že máš možnosť navštevovať kostoly, bohoslužby a čokolvek čo organizujú zadarmo (ak chceš) ale nedáva ti to právo zasahovať do jej činnosti
5. Ešte raz, každé spoločnstvo má svoje pravidlá, napr. ani medzi slobodomurárov nemôžu ísť ženy, atď tak isto ani ženy nemôžu byť v našej cirkvy farárky, všetko zázeží od toho aké pravidlá si zvolí spoločenstvo, a štát nemá právo do toho zasahovať. Spoločenstvo ktoré si skupinka ľudí založí môže mať svoje vlastné
v cirkvi je veľa špiny a presne toto čo si napísal "Je to absolútne nepreniknuteľná organizácia (bez možnosti akéhokoľvek sledovania finančných tokov a financií celkovo), keď niekto poukáže na to, čo je zlé, nepôjdu po krku tomu, čo by mala ísť, ale pôjde po krku tomu čo to zverejnil. (viď kauza Bezák - Sokol)" ma aj dosť hnevá a hoci som veriaca som z toho strašne sklamaná, že kňazi,ktorým by nemalo záležať na hmotných veciach dokážu okrádať ľudí,ako som to nedávno zažila a pritom sa ešte pokrytecky usmievať, je to celé zle a potom sa čudujú, že je úpadok viery a ľudia prestávajú chodiť do kostola
@grietusha@2 ty si určite nejaký zástanca RKC keď tak reaguješ na tú to palčivú otázku bežne si všímam že zástancovia katolíckej cirkvi vždy dokážu v prípade kritizovania RKC vyhadzovať na starosť evanjelikov či právoslavnych... Pretože keby si nebola zástancom toho 2000 ročného svinstva nežrala by ťa toľko tá téma... A inač Rozhodnutia RKC ovplyvňujú každého v tých krajinách kde mávajú vplyv a tu majú veľký vplyv...
@sumivybanan@7 dobre teda ukáž mi dokladovanie rpíjmu cirkvi ako majú svoje bohatstvo a majetok z dokumentovaný ukáž mi tie dokumenty na čo vynakladajú cirkevné finacie som zvedaví...
@sumivybanan@11 no neviem Fudbalisti a športoví sponzori neupáľovali čarodejnice asi preto to nikomu nevadí navyše o akom zhabanom majetku za socializmu tu hovoríš? Cirkvi zhabali majetok ešte za Jozefa II... ešte cirkevní hodnostari dostali nárok disponovať zo zhabaným majetkom aj keď nebol v ich vlastnictve a ešte to tým darmožračom po 200 rokov bolo málo... Po 2. sv. vojne sa väčšina dokumentácii o týchto majetkoch stratila takže chaos v archívoch tý úžasní cirkevní hodnostari používali ako dezinformáciu o tom že ten majetok ktorí krvavo ukradli naším predkom patril im a že ho zhabali komunisti čo nebola pravda lebo majetok im nepatril už 200 rokov... To že nejaký vlastizrádci podpísali protiústavné zmluvy aby si cirkev ukradla majetky nazad...
@sqash 1. Cirkev je spoločenstvo ale to že nie je štát neznamená že sa snaží o manipuláciu davov
2. nemusím v tomto spoločenstve tak prečo ho mam finacovať pre mňa je to stráta
3. V štáte vládne diktatúra kapitálu...
4. Keď preto že mám možnosť navštevovať kostoly chrámi a aktivity cirkvi zadarmo lenže tú možnosť nevyužijem lebo slobodne sa rozhodnem že nechcem nedáva štátu ako demokraticky zvrchovanej autorite z mojích dani financovať cirkev a cirkvi to nedáva práco mi s tých dani si štípnuť svoj diel..
5. každé spoločenstvo má svoje pravidla no tie pravidla musia mať logický zámer nebudem sa riadiť nelogiskými pravidlami mne to znie ako vymývanie mozgu vy si dobrovolne nechajte vymyť mozog..
6. Odlúka cirkvi od štátu sa mi zdá ako dobrý nápad...
@trash@flysser@mmajuskaa3@mystik toto bol jeden z dôvodov, prečo som zakladal toto fórum.....začínal som byť z toho zúfalý....s kýmkoľvek som sa rozprával na túto tému mal rovnaký názor ako @grietusha a @sumivy banan.....aký som rád, že existujú ľudia podobne zmýšľajúci v tejto oblasti, že nie som sám cirkev je svinstvo, to myslím že všetci dobre vieme (a môžme sa pozrieť do histórie - križiacke výpravy a inkvizície), Vatikán by som síce nevypálil, ale pápeža a zvyšok perepúte by som povešal za vajcia do prievanu
1. Cirkev nikoho nemanupuluje. Nechceš chodiť do kostola, nechoď, nemusíš počúvať čo hovorí Cirkev, nemusíš mať s ňou kontakt, musíš sa o ňu zaujímať, bodka. Kto chce, ten môže chodiť do kostola, a tým pádom zdielať hodnoty a názory cirkvi, alebo si môže urobiť vlastné
2. Pretože tak to zariadili politici v tejto krajine a politici reprezentujú názor ľudí, ktorí si ich volia. Samozrejme nedá sa vyhovieť každému, ale keďže cirkev je stále financovaná štátom, vypovedá to o tom, že to tak chce väčšina ľudí
3. Aj to je do určitej miery vyjadrenie demokracie, pretože každý sa môže dopracovať do takej pozície, aby mal väčší vplyv ako majú politici
4. Ešte raz, túto možnosť môžeš využiť aj nemusíš, ale to nič nemení na tom že tvoje dane pôjdu cirkvi, pretože tak to je v tejto krajine ustanovené, ako som písal v 2.
5. Každé spoločenstvo má také pravidlá aké chce mať, a ty ich buď budeš rešpektovať, alebo k spoločenstvu nemôžeš patriť
@trash tri vecné komentáre nazývaš zapáleným kritizovaním? RKC nie je jediná cirkev, ktorá je platená z daní. nie je to jediná cirkev, ktorá má svojho "vodcu" (ak už mám použiť jeho terminológiu)
a okrem toho mi príde smiešne, keď sa niekto chce baviť o cirkvi (čo ja považujem ako všeobecný názov pre akúkoľvek cirkev. RKC, GKC, baptisti, evanjelici, ortodoxní a tak ďalej) a nakoniec skončí iba pri RKC.
@mystik to s tou farskou republikou ma pobavilo.. hlavne, ze katolicka cirkev na sk ako taka s tym nema vobec ziaden problem.. ale to by este bolo nadavok, keby to pride. co vsetko budu chciet predsa len.. predstava toho, ze ich proste stat kopne do prdele a nic im neda asi nenastane
@mmajuskaa3 zjavne vies ovela viac ako mnohi co si to studovali.. alebo hodnotis len na zaklade zarucenych info z medii?? ja sam sa neopovazim tvrdit kde je pravda a ake su skutocne dovody.. moze to byt tak ale i onak.. tak preco ked nemas dokazy pripustas LEN 1 moznost??
@trash 19 - keby vies rozhodnutia koho vsetkeho ovplyvnuju dianie v krajine bol by si zhrozeny.. to ze ty vidis to najvacsie zlo v RKC ci mozno krestanstve ako takom mi pride na smiech.. alebo nebodaj vies.. v com vsetkom prave toto ovplyvnilo zasadne tvoj zivot? zasadnejsie nez povedzme lobisti nadnarodnych firiem a organizacii? a skus zhodnit co ta ovplyvnilo viac negativne.. som zvedavy k comu dospejes..
@fluptak odporucam v prvom rade STUDOVAT a potom sa tvarit, ze o tom nieco vies.. pripadne chciet odpovede.. kedze to nie su odpovede typu 2+2 je 4... ale su trosku komplexnejsie.. a suvisiace s mnohymi vecami..
nehovoriac o tom, ze ten "vodca" spravi v priemere 1 -2 zasadne rozhodnutia za svoje "funkcne" obdobie.. takze to je jasny typicky "vodca"
o nepreniknutelnosti sa ani bavit myslim neoplati.. minimalne z dovodu, ze na svete pomaly uz nieco do coho jasne vidiet ani neexistuje.. a co je smutne.. ani samotny stat a statna sprava.. a to by ta malo teda trapit podstatne viac ako RKC
a co sa menovania papeza tyka.. asi zacnem len s jednoduchym.. NESUD inych.. a mozem pridat par biblickych citatov, tvoriacich zakladne zasady krestanstva.. ktore jasne zodpovedaju "ako je cokolvek mozne"
uz nehovoriac o tom.. ze cerpas len kuse a z kontextu vytrhnute informacie..
@johnysheek ja v žiadnom prípade neprípušťam len jednu možnosť a o tej špine... myslela som hlavne cirkev a kňazov v mojom okolí, je to len môj názor a ten je bohužiaľ ovplyvnený tým, že som sa v nich dosť sklamala a preto skôr súhlasím s @fluptak , lenže to neznamená, že to tak aj naozaj musí byť, bola by som veľmi rada, kebyže to všetko je len čistý výmysel
4. Keď si budem chcieť zrekapitulovať niektorý z tvojich názorov prečítam si príspevok 17. nepotrebujem aby si mi to písal znovu keď chceš so mnou debatovať napíš nove vyjadrenia sa k téme..
5. Keď nechodíš do kostola malo by ťa trápiť to iste čo mňa a nie to že to niekto kritizuje..
@grietusha Lebo do RKC ide najviac peňazí ty si myslíš že naší politicy podpísali protiústavné zmluvy z evanjelikmi či baptistami? Samozrejme sú to tí istí blázni ako katolíci lebo pre obhajovanie svojej rádoby viery sa vždy odovlajú na jednú a tú istú knihu ktorá ešte pred ich vznikom minimálne 1000x raz prepísala tá istá RKC aby to cirkvi vyhvovalo... A povedzme teda keď ti je smiešne a dosť hlúpe pri kritizovaní RKC že niekto nekritizuje napríklad Kalvinov Lutheranov či Anglikanov chcem sa ťa spýtať: Keď niekto utvorí napríklad Fórum kde kritizuje napríklad metodistov budeš sa odvolávať aj v tomto prípade že prečo nekritizuje potom aj iné cirkve ako napríklad RKC?
@johnysheek Áno lobisti nadnárodné spoločnosti centrálná banka ilumináti Rodinka Rotchildov a Sionisti ale nevidím dôvod prečo by sa pri téme kde sa kritizuje cirkev ktorej patrí 1/3 slovenskej pôdy ktorú neprávom krvavou cestou uchmatli naším predkom malo tejto problematike vyhýbať...
@grietusha A kto že je tu fanatický ateista si mi neodpovedala na otázku takto argumentuješ svoje názory? Vyhýbaš sa odpovedi? Zjavne som ťa dostal na citlivom mieste lebo keby nie tak potom mi na otázku odpovieš áno alebo nie... A ešte som sa nestretol z ateistom ktorý by bol fanatikom zároveň ty si sa s takým už stretla?
@zajkousko No nazdar môj najlepší protivník tak ako u vás znovuzrodených kresťanov ešte penia keď taký mne podobní toto svinstvo okritizujú keď už nič z cirkvov sa nedá zrobiť?
@trash na to, čo som tu napísala, nepotrebujem mať argumenty. to len ty za mojimi slovami vidíš niečo, čo tam nie je a útočíš na slová, ktoré som nevyslovila/nenapísala. nevyhýbam sa odpovedi, len sa snažím ukončiť diskusiu, ktorá z môjho hľadiska nemá žiaden zmysel, pretože kladieš hlúpe otázky a hlúpe "argumenty" s takou divnou syntaxou, že v podstate ani poriadne nerozumiem, čo mi chceš zdeliť, a mne sa na to naozaj nechce odpovedať.
a áno, poznám mnohých ateistov fanatických vo svojom presvedčení /a presviedčaní iných o svojej nezlomnej pravde/, že boh neexistuje a celé kresťanstvo je napiču
@grietusha No tí TZV fanatickí ateisti musia mať v niečom pravdu ale fanatik by si nehľadal na vysvetlenie svojho svetonázoru rozumné argumenty čo ja som ešte fanatika z rozumným názorom nestretol zatiaľ čo ateistu bez názoru tiež nie takže mi táto kombinácia nezapadá a moje otázky zrejme nie sú hlúpe keď mi na ne nevieš odpovedať mimochodom tú TZV zbytočnú diskusiu by si normálne ukončila keby si mi normálne odpovedala a nevyhýbala sa odpovedi... Respektíve klameš seba samú keď mi nechceš alebo nevieš odpovedať odpoveď si ešte nevyložila a tvrdíš že sa jej nevyhýbaš.. Naozaj nechápem čo je na mojich otázkach hlúpe.. Túto otázku som ti položil preto lebo to ešte nikoho nenapadlo.. A na hlúpu otázku sa aspoň odpovedá hlúpou odpoveďov lenže od teba som sa odpovede nedočkal pýtam sa znovu... Keby sa tu kritizovala iná cirkev napríklad metodistická odvolávala by si sa že prečo tak nekritizujú aj iné cirkve vrátane RKC ako je to teraz v tomto prípade?
@trash Napísal som to čo som napísal, lebo si to evidentne na prvý krát nepochopil. Vyvráil som ti všetko čo si napísal. Keď ti to nedochádza, tak mi je ľúto, potom sa s tebou nedá diskutovať.
A ako som písal, nechodím do kostola, ale to neznamená, že budem podporovať niekoho, kto sa naváža do cirkvi (alebo do hocijakého iného náboženstva alebo ľudí) a nijako rozumne to nezdôvodní ani nepodloží
Ak chceš kritizovať cirkev a poukázať na to, že by mala byť financovaná štátom a podobne, tak prosím, ale rozumne to zdôvodni, a nepíš "lebo to nevyužijem a cirkev ma nezaujíma" pretože to či je cirkev financovaná štátom alebo nie nezáleží od názoru nejakého človeka z Michaloviec. ,
A to že napíšeš že "každé spoločnstvo musí mať nejaké logické pravidlá" neznamená že to je pravda len pre že to napíšeš. Kde je to napísané/ustanovené? Kto je kompetentný na to aby posudzoval či sú pravidlá cirkvi logické alebo nie? Mnoho vecí čo ludia považovali za logické pred 100 rokmi už dnes nepovažujeme za logické a v budúcnosti sa to možno zase zmení.
@grietusha Neviem ty si položila otázku prečo sa dotyční tvorca tejto diskusie neobúva do Evanjelickej alebo inej cirkvi, odôvodní mi prečo by mali byť tieto cirkve kritizované? Aha neexistuje nič s toho prečo asi nikto z nich nekradol pozemok neposieľal ľudi na hranicu nebrzdil pokrok a nikto z nich nepokresťančoval domorodé obyvateľstva násilným spôsobom ako to robila RKC...
"Chcel by som sa spýtať Vás na pár otázok, ktoré mi už dlhšie vŕtajú v hlave čo sa týka cirkvi. Takže:
Najskôr môj názor na cirkev"
cirkev. nie rímsko katolícka cirkev. nie evanjelická. nie žiadna iná bližšie špecifikovaná. je to jedna všeobecná cirkev, o ktorej sa autor očividne chcel rozprávať, ale hneď ďalej už rozoberá len RCK. ak sa chce baviť o RCK, nech sa o nej baví.
ale ak sa chce baviť o cirkvi, tak nech sa vyjadruje buď všeobecne alebo na adresu viacerých.
@sqash Nevyvrátil si nijaký môj argument zopakoval si čo je v príspevku 17 čakal som niečo iné čo by ma malo o tvojej pravde presvedčiť... Ak ti je úplne jedno čo tu cirkev robí tak by ti malo byť aj úplne jedno že ju niekto kritizuje pretože nie každy je zmierný s tým že musí platiť dane iným darmožráčom áno presne tak teraz ako argumentáciu by si mohol použiť asocialov a cigánov že nikomu to nevadí ale háčik je v tom že ma to o tvojej pravde nepresvedčí lebo do tých kde zase kritizujú že musia financovať asocialov sa zase obujú tiež takí čo majú nasrate v hlave absurditami z nadácie LPR a keď už ti vadí že niekto kritizuje nejaké náboženstvo hocijaké náboženstvo tak som ešte nevidel nikde tvoj nick ako sa zastáva v nejakej diskusii Islamistov a podobne na Islame je tiež čo kritizovať... Lenže skutočnosť je tá že tebe sa skôr nepáči že niekto kritizuje práve toto náboženstvo a práve túto v našej zemi dosť dominantnú cirkev prečo asi? by som ťa chcel vidieť ako sa púšťaš do niekoho kto kritizuje budhizmus alebo dalajlámu rovnako ako ja kresťanstvo a pápeža... Aha pardon to sa nikdy nestane lebo na dalajlámovi oproti pápežovi nieje čo kritizovať...
@grietusha Keď sa hovorí cirkev asi logicky každého napadne práve rímokatolícka cirkev keď sa niečo kritizuje na cirkvi asi každému je jasné že sa kritizuje práve tá rímokatolícka cirkev a keď si si vzala do hlavy že hovorí o cirkvi ako všeov´becne takej hoci RKC GKC pravoslávná cirkev tak zrejme tvoje predchádzajúce reakcie kde sa odvolávaš na to že prečo kritizuje práve RKC, sú tvojou prehnanou reakciou... Mimochodom ja kritizujem každú Cirkev nie len RKC lenže to čo bolo vo fluptákovom fóre opísané sedí práve na RKC už vôbec nie na EC GKC či PrC takže nenašiel som nič na jeho príspevku prečo kritizovať napríklad Protestantov.. keď niekedy vznikne podobné fórum kde autor našiel niečo čo je potrebné kritizovať napríklad na Lutheránoch tak to okritizujem. V podstate prehnaný antisemtizmus Martina Luthera.. Lenže keď už niekto kritizuje záporné veci nejakej cirkvi nevidím dôvod aby človek ktorí si tie záporné vlastnosti uvedomoval sa ich ešte zastával....
Cirkev je predchodca politiky, politika nahradila cirkev (lebo maju podobne ciele t.j. asi vladnut a vlastnit,ovladat, mat moc a ich clenovia maju tiez podobne ciele : mat moc,mat peniaze) CEST VINIMKAM
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
50 komentov
K tej diskriminacii opacneho pohlavia, tam nejde o nic ine, len o tradiciu...
nevravím, že by ti to malo byť osem desať, ale je smiešne sa navážať len a iba do jednej (okrem toho to, prečo si členovia cirkvi nevolia demokraticky ťa fakt zaujímať nemusí, nijak ťa to v živote neovplyvňuje)
tuto temu si asi dam medzi zalozky a pridem niekedy poobede pozriet a zabavit sa na hadkach
Btw tá demokratická voľba ma len preto zaujíma že cirkev mi pripomína totalitu :/
To len tak aby bolo jasno v tomto ...
Ale tak cirkev ako taká vo všeobecnosti je smiešna a je v rozpore s Ježišovím "posolstvom" , (nazvem to tak) ... Už dlhú dobu som sa chcel ísť spýtať do meistneho kostola farára pár otázok ...hlavne tieto dve:
1. Ježiš povedal že skôr prejde ťava uchom ako keby sa mali bohatí dostať do kráľovstva božieho (resp. do neba) ...Tak ako je možné že kostoly sú vnútri priam posiate zlatými vecami ...alebo iba pozlátenými ... Prosto je tam cítiť bohatstvo ... česť výnimkám ale aj k tým sa dostaneme ..... No a potom je tu pápež ovešaný zlatom držiaci zlaté žezlo ...okolo jeho poskokovia kt. držia zlaté obrovské kríže a pod.
2.Ďalej Ježiš povedal že si nepraje chrámy(kostoly) postavené rukou ľudskou a nepraje si zhromaždenia v tých chrámoch ..Povedal že jediný chrám kt. príjma je ten ktorého podlaha je zem(pôda) a jeho strecha je nebo(obloha) ..... A toť koľko tu máme kostolov ... Tak ako je to možné ? ... Ako keby si z Ježiša robili p*ču ...
V novom roku roku sa tieto dve veci určite prídem spýtať "pána" farára ....
bez ohladu na vierovyznanie -
tak za prvé - kresťanstvo nie je ideologia, pápež nie je vodca ( je normalne volení, tak isto nemaš 1. cirkev - čo sa týka katolickej - greckokatolicku kde nemaju žiadneho pápeža ale funguje to ?? ako je to možne bez vodcu ??? a s "ideologiou" od susedov ? ) národ - to si úplne zabil....na identifikaciu vobec akej si ideologie si prečitaj viac literatúry - Aron...
avšak hlavny znak je že kresťanstvo je náboženstvo - vychádza z historickeho podkladu, či situacii....rozhodne si prečitaj viacej charakteristik ideologie.....
K finančnym tokom - to su obyčajne bájky ktore ti tlači posrana markíza do hlavy....Celý majetok cirkvi je riadne zapísany, zaznačení existuju o tom dokumentácie...to na čo sa tie prostriedky vynakladajú je však otazne či je to spravne.
Čo sa týka žien v cirkvi - evanielici ? maju farárky....
K demokratickej volbe - základ - spadajú do tretieho sektora - teda občianskej spoločnosti - neslužia na vytvaranie zisku, nie su závisle na verejnej moci.....jendoducho je ti na nič aby boli volení aj pre tých veriacich pretože - knaz ako taký by mali byť jendotny a vlastne rovnakýo by mali plniť spoločensku funkciu.....
pfuu.....
Inak videl som taký obrázok porovanie Ježiša a pápeža.....bolo to presne tak ako si povedal
jediná téma, ktorá by ťa ako ateistu laika mala zaujímať, je odluka cirkvi od štátu. neviem prečo, keď ti chýbajú hlbšie znalosti, sa snažíš vŕtať a argumentovať aj v iných oblastiach.
je to pekna myšlienka že každy by sme davali peniaze tam kde by sme chceli......
protiargumenty su v celku jasné - ani ja nehram futbal a financuju sa policajne zásahy policie proti vytržnikom....a najdu sa ludia kotrí hraju ten futbal.....a tak isto sa podporuje šport z našhu finančneho rozpočtu štatu...a nikomu to nevadi ?
U nas je problem však problém ten že v provm rade sa cirkve podielala na formovani spoločnosti na Slovensku odjakživa - či duchovne aj hlavne aj materialne, keby mala prisť odluka od cirkvi ako si predstavuješ rozdelenie majetkov ? hlavne tých zhabanych počas socializmu ? tento štat by to asi neutiahol - čo sa týka majetku......a na druhej strane cirkve by tu bola aj tak nadalej....
@grietusha nevravim ze to odlahci moje dane....len vsade sa hovori o demokratizacii všetkého, tak ma to zaujimalo, a aj na to sa zakladaju fora aby sa clovek nieco nove dozvedel srr že žijem :/
zaujimave ze takticky obchadzate temu Bezák asi prečo
v každom prípade nemám pocit, že by katolícka cirkev bola totalitnou. máš pocit, že ľudia, ktorí by s názorom cirkvi nesúhlasili, boli nejak perzekvovaní? zatváraní do väzenia? prenasledovaní?
okrem iného, čo sa týka odluky... vieš, čo všetko cirkev robí pre štát? od spravovania pamiatok ako sú kostoly cez usporadúvanie seminárov až po voľnočasové aktivity pre decká. a to je len zlomok. cirkev sa podieľa na verejnom živote v krajine.
(nie som členom katolíckej cirkvi, ak by si náhodou chcel nejakým spôsobom napadnúť to, že by som mohla byť zaslepenou ovečkou obraňujúcou svoju alma mater)
2. V štáte žiješ, či už chceš alebo nie, členom spoločenstva nemusíš byť, ak nechceš
3. V štáte vládne demokracia, aby sa do čo najväčšej miery vyšlo v ústrety každému človeku, v spoločebstve platia vlastné pravidlá, ktorým sa buď podriadiš alebo nepodriadiš, nikto ťa nenúti. Ale ak sa im nepodriadiš, tak tram nepatríš
4. To, že cirvev financuješ aj ty zo svojich daní je preto, že máš možnosť navštevovať kostoly, bohoslužby a čokolvek čo organizujú zadarmo (ak chceš) ale nedáva ti to právo zasahovať do jej činnosti
5. Ešte raz, každé spoločnstvo má svoje pravidlá, napr. ani medzi slobodomurárov nemôžu ísť ženy, atď tak isto ani ženy nemôžu byť v našej cirkvy farárky, všetko zázeží od toho aké pravidlá si zvolí spoločenstvo, a štát nemá právo do toho zasahovať. Spoločenstvo ktoré si skupinka ľudí založí môže mať svoje vlastné
6. Odluka od štátu mi je lahostajná
2. nemusím v tomto spoločenstve tak prečo ho mam finacovať pre mňa je to stráta
3. V štáte vládne diktatúra kapitálu...
4. Keď preto že mám možnosť navštevovať kostoly chrámi a aktivity cirkvi zadarmo lenže tú možnosť nevyužijem lebo slobodne sa rozhodnem že nechcem nedáva štátu ako demokraticky zvrchovanej autorite z mojích dani financovať cirkev a cirkvi to nedáva práco mi s tých dani si štípnuť svoj diel..
5. každé spoločenstvo má svoje pravidla no tie pravidla musia mať logický zámer nebudem sa riadiť nelogiskými pravidlami mne to znie ako vymývanie mozgu vy si dobrovolne nechajte vymyť mozog..
6. Odlúka cirkvi od štátu sa mi zdá ako dobrý nápad...
1. Cirkev nikoho nemanupuluje. Nechceš chodiť do kostola, nechoď, nemusíš počúvať čo hovorí Cirkev, nemusíš mať s ňou kontakt, musíš sa o ňu zaujímať, bodka. Kto chce, ten môže chodiť do kostola, a tým pádom zdielať hodnoty a názory cirkvi, alebo si môže urobiť vlastné
2. Pretože tak to zariadili politici v tejto krajine a politici reprezentujú názor ľudí, ktorí si ich volia. Samozrejme nedá sa vyhovieť každému, ale keďže cirkev je stále financovaná štátom, vypovedá to o tom, že to tak chce väčšina ľudí
3. Aj to je do určitej miery vyjadrenie demokracie, pretože každý sa môže dopracovať do takej pozície, aby mal väčší vplyv ako majú politici
4. Ešte raz, túto možnosť môžeš využiť aj nemusíš, ale to nič nemení na tom že tvoje dane pôjdu cirkvi, pretože tak to je v tejto krajine ustanovené, ako som písal v 2.
5. Každé spoločenstvo má také pravidlá aké chce mať, a ty ich buď budeš rešpektovať, alebo k spoločenstvu nemôžeš patriť
6. Nechodím do kostola, netrápi ma
a okrem toho mi príde smiešne, keď sa niekto chce baviť o cirkvi (čo ja považujem ako všeobecný názov pre akúkoľvek cirkev. RKC, GKC, baptisti, evanjelici, ortodoxní a tak ďalej) a nakoniec skončí iba pri RKC.
@mmajuskaa3 zjavne vies ovela viac ako mnohi co si to studovali.. alebo hodnotis len na zaklade zarucenych info z medii?? ja sam sa neopovazim tvrdit kde je pravda a ake su skutocne dovody.. moze to byt tak ale i onak.. tak preco ked nemas dokazy pripustas LEN 1 moznost??
@trash 19 - keby vies rozhodnutia koho vsetkeho ovplyvnuju dianie v krajine bol by si zhrozeny.. to ze ty vidis to najvacsie zlo v RKC ci mozno krestanstve ako takom mi pride na smiech.. alebo nebodaj vies.. v com vsetkom prave toto ovplyvnilo zasadne tvoj zivot? zasadnejsie nez povedzme lobisti nadnarodnych firiem a organizacii? a skus zhodnit co ta ovplyvnilo viac negativne.. som zvedavy k comu dospejes..
@fluptak odporucam v prvom rade STUDOVAT a potom sa tvarit, ze o tom nieco vies.. pripadne chciet odpovede.. kedze to nie su odpovede typu 2+2 je 4... ale su trosku komplexnejsie.. a suvisiace s mnohymi vecami..
nehovoriac o tom, ze ten "vodca" spravi v priemere 1 -2 zasadne rozhodnutia za svoje "funkcne" obdobie.. takze to je jasny typicky "vodca"
o nepreniknutelnosti sa ani bavit myslim neoplati.. minimalne z dovodu, ze na svete pomaly uz nieco do coho jasne vidiet ani neexistuje.. a co je smutne.. ani samotny stat a statna sprava.. a to by ta malo teda trapit podstatne viac ako RKC
a co sa menovania papeza tyka.. asi zacnem len s jednoduchym.. NESUD inych.. a mozem pridat par biblickych citatov, tvoriacich zakladne zasady krestanstva.. ktore jasne zodpovedaju "ako je cokolvek mozne"
uz nehovoriac o tom.. ze cerpas len kuse a z kontextu vytrhnute informacie..
2. Aj tu opakuješ príspevok 17.
3. Zase opakuješ príspevok 17.
4. Keď si budem chcieť zrekapitulovať niektorý z tvojich názorov prečítam si príspevok 17. nepotrebujem aby si mi to písal znovu keď chceš so mnou debatovať napíš nove vyjadrenia sa k téme..
5. Keď nechodíš do kostola malo by ťa trápiť to iste čo mňa a nie to že to niekto kritizuje..
Cirkev na zemi tvoria ľudia, ktorí ako aj vy budú súdení za svoje činy, nikto neunikne súdu.....filip
a áno, poznám mnohých ateistov fanatických vo svojom presvedčení /a presviedčaní iných o svojej nezlomnej pravde/, že boh neexistuje a celé kresťanstvo je napiču
A ako som písal, nechodím do kostola, ale to neznamená, že budem podporovať niekoho, kto sa naváža do cirkvi (alebo do hocijakého iného náboženstva alebo ľudí) a nijako rozumne to nezdôvodní ani nepodloží
Ak chceš kritizovať cirkev a poukázať na to, že by mala byť financovaná štátom a podobne, tak prosím, ale rozumne to zdôvodni, a nepíš "lebo to nevyužijem a cirkev ma nezaujíma" pretože to či je cirkev financovaná štátom alebo nie nezáleží od názoru nejakého človeka z Michaloviec. ,
A to že napíšeš že "každé spoločnstvo musí mať nejaké logické pravidlá" neznamená že to je pravda len pre že to napíšeš. Kde je to napísané/ustanovené? Kto je kompetentný na to aby posudzoval či sú pravidlá cirkvi logické alebo nie? Mnoho vecí čo ludia považovali za logické pred 100 rokmi už dnes nepovažujeme za logické a v budúcnosti sa to možno zase zmení.
"Chcel by som sa spýtať Vás na pár otázok, ktoré mi už dlhšie vŕtajú v hlave čo sa týka cirkvi. Takže:
Najskôr môj názor na cirkev"
cirkev. nie rímsko katolícka cirkev. nie evanjelická. nie žiadna iná bližšie špecifikovaná. je to jedna všeobecná cirkev, o ktorej sa autor očividne chcel rozprávať, ale hneď ďalej už rozoberá len RCK. ak sa chce baviť o RCK, nech sa o nej baví.
ale ak sa chce baviť o cirkvi, tak nech sa vyjadruje buď všeobecne alebo na adresu viacerých.
heh, vidíš, vidíš, moje modlitby za teba nejdu do vetra, si si na
mňa spomenul, ty lotor jeden .....
mám ťa rad a niekedy je mi aj ľúto, že som nemal brata...
mal by som sa ským dobre poprať a potom udobrovať ...filipk
ináč ťa žehnám svätenou vodou, daj pozor až sa nevyparíš
Najstrucnejsie ako sa to da.
Cirkev je predchodca politiky, politika nahradila cirkev (lebo maju podobne ciele t.j. asi vladnut a vlastnit,ovladat, mat moc a ich clenovia maju tiez podobne ciele : mat moc,mat peniaze) CEST VINIMKAM