myslim ze to skusali v mythbusters a nepotvrdili to. takze jeden tak, druhy tak...mozes verit comu chces ale urcite sa to neda nazvat inteligenciu ani nic podobne
fuuha po dlhsej dobe inteligentnejsia diskusia a halvne taka co tu asi ets enebola.. zacnem asi doma testovat a uvidime co budu moje kvety robit a ako sa budu citit:d normalne sa ich asi zacnem aj bat...dnes ani nezapsim :d
to ze rastliny lepsie rastu ked sa im clovek prihovara je kravina.. volakedy som na discavery videla ,,bořiči mítú" a tam skusali co sa deje s rastlinou ked na nu kricia, ked sa k nej milo prihovaraju, ked im pustaju klasicku hudbu, ked im pustaju metal atd.. nic sa nedialo.. vsetky rastliny rastli rovnako.. cize je to kravina ze ked sa imclovek prihovara tak lepsie rastu...
a tomu ze je rastlina inteligentna by som aj verila... nevizera to ako nezmysel..
Ako vidim veľa je nás tu odchovancov na boričoch mýtov Ty to vyvrátili. Ja sa vždy udrbávam keď vidím mamu alebo učky rozprávať sa z rastlinami Ale teoretický rastlina môže myslieť, ale na nízkej úrovňi. Dúfam, že teraz palma vedľa mňa neprečítala moje myšlienky a v spánku ma neudusí Adela ješte nevečerala
na rastlinach je toho ovela viac ako si myslime, podobne pokusy ako su uvedene v prvom prispevku sa robili aj so stromami a vysledky naozaj sokovali. Okrem toho na rastlinach tiez vidiet auru...Je okolo toho kopa zaujimavych veci...ak by ste niekto o tom chceli pokecat, piste TS, do fora to nepisem, viem ze vecsina ludi su skeptici.
niekde som cital o nejakom vedcovi, neviem, ci to nebol zhodou okolnosti tu hore spominany, ktory napojil rastliny na pristroje merajuce vykyvy napatia a zistil, ze po pichnuti ostrym nozom do rastiliny sa jej elektroimpulzi menia.. neviem posudit, co to, takze sa nevyjadrujem..
Ja som počula, že niekdy tiež robili takéto pokusy...Jednej rastline nadavali a druhej sa prihovarali milo a tej ktorej nadávali sa darilo horšie...ale tak ja neviem
super tema na diskusiu, po dlhom case myslim ze by to mohla byt pravda, ludia este vobec nepoznaju vsetky tajomstva prirody, mozno raz ked budeme svoj mozog vyuzivat na viac % tak nato prideme, ako je to mozne ale tak ten pokus robil v 1966 coz je dost davno, trebalo by aby sa nasiel odbornik nato, ktory by to zopakoval, a nie v nejakej televiznej sou aby to robili
nájt, to možno preto, že je to... blbosť... viacmenej... na takéto halušovité príbehy treba vedieť viac... viac než je tento výplod, a ak aj nie je, je to zle napísané a neodporúčam tomu ani veriť... a to že rastliny produkujú látky s liečivými účinkami sa vie dávno, a ja vravím, že to bude burina, ktorá raz vyrieši ľudského nepriateľa zvaného rakovina
ak by niečo také nejaký vedec sa pokúšal, musel by mi vysvetliť niekoľko vecí: druh rastliny, dôvod výberu, charakteristika rastliny, jej biorytmy, nároky na minerálne látky, hlavné metabolity a podobne, výber metódy skúmania etológie rastlín, zoznam dovtedy známych prejavov správaní rastlín, čiže ten etogram, ak dáky vôbec je, aby som sa mala o čo slovne chytiť, priebeh testovania a mnohé iné faktory, o vnútorných fyziologických zákonitostiach radšej ani nejdem vypisovať, pretože aj rastliny majú nejaké tie hormóny, ktoré treba poznať, nájsť súvisy, prečo sa ich hladiny znižujú zvyšujú a kedy tomu ta kje a blablablabla, takže ja preto týmto somarinkám plusedemdňovým naozaj nedôverujem, v tejto oblasti už viem príliš veľa, aby som naletela
nemôžem si pomôcť, ale ešte aj otázka diskusie je zle položená... inteligencia ak niečo rastliny majú, nie je to inteligencia, ale môžu mať niečo iné, ktovie, možno niečo lepšie než inteligencia
mne prednedavnom zahynula masozrava rastlina, asi som ju mala dat zazimovat...ale chudatko, ja som sa jej ani raz neprihovorila! a teraz je uz vsetko prec...
fú... aby som šiel teraz kecať do rastlín lebo vyzerajú dáku smutne asi na tom bude niečo pravdy lebo tie rastliny ešte nedávno vyzerali tak veselešie a teraz... no idem ich poctiť svojím rozhovorom, ale neviem ako sa budem shovárať s čísnkou ružou.
Ale asi ozaj na tom niečo pravdy bude.
Je to živí organizmus a dýcha nie? Tak prečo by potom nemohol mať aj city?
@majlos to nebol celkom detektor lzi... Bol to detektor galvanického odporu kože či čo za ptakovinka. Každopádne niektoré zdroje si to zjednodušili a písali iba detektor lži pre lepšie pochopenie. (alebo väčšiu senzáciu )
@zipporah Pred tvojimi poznatkami sa skláňam Ja sa do rastín vyznám asi tak ako šmolko do jadrovej hlavice. Avšak nič z toho čo si napísala možnosť citov rastlín nevylučuje, všetko je postavené len na dôveryhodnosti výskumu... Teda teoreticky z privretím oboch očí a uší priznávaš že by to mohla byť pravda?
A k tomú názvu diskusie - naozaj je trochu (dosť) odveci
podľa mňa je to pravda aspoň to s tým prihováraním, poznám veľa ľudí čo si to overili na vlastných rastlinách a aj ja som medzi nimi tak nehovorte kým nevyskúšate
klidopido, za to, že "niečo" dýcha neznamená, že má aj city...
matúštritri: nemusíš sa skláňať, takto som sa nevyjadrovala, stačí, ak pochopíš, že rastlina a živočích sú dva organizmy, ktoré sa podľa endosymbiotickej teórie vyvíjali v odlišných smeroch, rastliny dokonca vznikli neskôr než živočíšna bunka... rastliny sú teda nielen morfologicky, ale aj fyziologicky atď odlišné organizmy, pre ktoré teda platia aj iné výskumy, iné formy testov a podobne, jednoducho povedané, nedá sa využívať ten istý postup výskumu na buriny ako na zvery... kapišto? a ešte sme nedospeli k tomu, aby sme dokázali rastliny sledovať z tohto hľadiska, ale áno, určite dačo by sme zaujímavé odhalili, náš učiteľ nám niečo aj hovoril o nejakých pokusoch vedca, bolo to tak zaujímavé, že som to aj zabudla
Ked sa jedna o to aku hudbu pustat rastlinam (ako zistili borici mytu (milujem ich) ze heavy metal) prestudoval by som si este nieco o projekte sonicbloom. Pisali o tom aj v Epoche mojom oblubenom casopise.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
36 komentov
a tomu ze je rastlina inteligentna by som aj verila... nevizera to ako nezmysel..
Myšlenka, že byste mohl rostlinu popálit, vzbudí její reakci. Co se přesně v ten okamžik děje? Jak to rostlina ví?
Backster: Nepředstírám že to vím. Nepokouším se o nějaké přijatelné vysvětlení, protože ho neznám. Jsem experimentátor, ne teoretik.
ale to s tou radostou,uzkostou,strachom....to som nepocula,prekvapuje ma to,ale nepovazujem to za nemozne....
ak by niečo také nejaký vedec sa pokúšal, musel by mi vysvetliť niekoľko vecí: druh rastliny, dôvod výberu, charakteristika rastliny, jej biorytmy, nároky na minerálne látky, hlavné metabolity a podobne, výber metódy skúmania etológie rastlín, zoznam dovtedy známych prejavov správaní rastlín, čiže ten etogram, ak dáky vôbec je, aby som sa mala o čo slovne chytiť, priebeh testovania a mnohé iné faktory, o vnútorných fyziologických zákonitostiach radšej ani nejdem vypisovať, pretože aj rastliny majú nejaké tie hormóny, ktoré treba poznať, nájsť súvisy, prečo sa ich hladiny znižujú zvyšujú a kedy tomu ta kje a blablablabla, takže ja preto týmto somarinkám plusedemdňovým naozaj nedôverujem, v tejto oblasti už viem príliš veľa, aby som naletela
proste vedci musia najprv vymyslieť, akým spôsobom budú testovať správanie rastlín...
Ale asi ozaj na tom niečo pravdy bude.
Je to živí organizmus a dýcha nie? Tak prečo by potom nemohol mať aj city?
@zipporah Pred tvojimi poznatkami sa skláňam Ja sa do rastín vyznám asi tak ako šmolko do jadrovej hlavice. Avšak nič z toho čo si napísala možnosť citov rastlín nevylučuje, všetko je postavené len na dôveryhodnosti výskumu... Teda teoreticky z privretím oboch očí a uší priznávaš že by to mohla byť pravda?
A k tomú názvu diskusie - naozaj je trochu (dosť) odveci
matúštritri: nemusíš sa skláňať, takto som sa nevyjadrovala, stačí, ak pochopíš, že rastlina a živočích sú dva organizmy, ktoré sa podľa endosymbiotickej teórie vyvíjali v odlišných smeroch, rastliny dokonca vznikli neskôr než živočíšna bunka... rastliny sú teda nielen morfologicky, ale aj fyziologicky atď odlišné organizmy, pre ktoré teda platia aj iné výskumy, iné formy testov a podobne, jednoducho povedané, nedá sa využívať ten istý postup výskumu na buriny ako na zvery... kapišto? a ešte sme nedospeli k tomu, aby sme dokázali rastliny sledovať z tohto hľadiska, ale áno, určite dačo by sme zaujímavé odhalili, náš učiteľ nám niečo aj hovoril o nejakých pokusoch vedca, bolo to tak zaujímavé, že som to aj zabudla