Keď som čítala diskusiu podo mnou o kanibalizme v kostole,znova ma napadla otázka,ktorá mi vrtá hlavou už dlho...
Na počiatku boli Adam a Eva...mali dve deti Kaina a Ábela...Kain zabil Ábela...zostali traja ľudia na svete...Adam,Eva a Kain...ale ďalej sa
Otázka: Kto bola Kainova manželka? Bola Kainova manželka jeho sestrou?
Odpoveď: Biblia nehovorí jednoznačne kto bola Kainova manželka. Jediná možná odpoveď je, že Kainova žena bola jeho sestra, neter, alebo pra-neter, atď. Biblia nehovorí koľko mal Kain rokov, keď zabil Ábela. Keďže obaja boli roľníkmi, boli asi obaja už dospelí, možno mal každý svoju rodinu. Adam a Eva určite mali viac detí ako len Kaina a Ábela v čase, keď bol Ábel zabitý – a určite mali oveľa viac detí potom. Skutočnosť, že Kain sa obával o vlastný život potom ako zabil Ábela naznačuje, že asi bolo mnoho ďalších detí a možno vnúčat či pra-vnúčat Adama a Evy v tom čase. Kainova žena bola dcérou alebo vnučkou Adama a Evy.
Keďže Adam a Eva boli prvými a jedinými ľudskými bytosťami, ich deti nemali inú možnosť, lens a vydávať a ženiť medzi sebou. Boh nezakázal manželstvá v rodine až do oveľa neskoršej doby, keď už bolo dosť ľudí a manželstvá medzi príbuznými neboli nevyhnutné. Dôvod, prečo incest často vyústi do genetických deformácií detí je, že keď dvaja ľudia podobných genetických vlastností (t. j. brat a sestra) majú spolu deti – genetické defekty sú pravdepodobnejšie, keďže obaja rodičia majú pravdepodobne tiež rovnaké defekty. Keď ľudia z rôznych rodov majú spolu deti – je vysoko nepravdepodobné, že obaja rodičia by mali tie isté genetické defekty. Ľudský genetický kód sa postupne “zamoril” počas stáročí čo sa genetické defekty násobia, umocňujú a prenášajú z generácie na generáciu. Adam a Eva nemali žiadne genetické defekty, čo umožňovalo im a generáciam nasledujúcim bezprostredne po nich mať oveľa vyššiu kvalitu zdravia ako máme my dnes. Adamove a Evine deti mali minimum alebo žiadne genetické defekty. Dôsledkom toho im nič nehrozilo aj keď sa brali medzi sebou navzájom. Môže to znieť čudne, možno až nechutne myslieť na Kainovu ženu ako na jeho sestru. Spočiatku, keď Boh stvoril jedného muža a jednu ženu, nasledujúca generácia nemala na výber, muesli uzatvárať manželstvá len medzi sebou.
Tusim biblia nic nehovori o tom, ze boh stvoril iba Adama a Evu, zmienuje sa len o tom, ze boli prvymi ludmi. Teda mohli mat deti s ostanymi zenami, ktore boh stvoril alebo s ich potomkami.
Dufam ze aj na toto mas pripraveny nejaky dobry citat z biblie, rpetoze konecne mas moznost ich pouzit ako dobry argument.
na pociatku bola bunka a nie ze adam a eva a podobne blbosti ludia kazdy kto lepsie zmysla vie ze krestanstvo a tieto podobne veci su zaozene len na tom ako pomalicky okradat stare babicky a starcekou ktory sa boja smrti tak sukaju peniaze do kostola a veria tymto blbostiam na svete je tolko bohou ze fakt komu mam verit radsej len sebe a nemusim mat ziadneho pana..jojojojojo
ach jaaaj, to mam tak rada...... cela kniha genesis(teda prva kniha biblie) je OBRAZNA!!! tp znamena, ze sa to vsetko nemuselo stat presne do detailov tak,ako je napisane.... teda ze den, za ktory boh stvoril svet mal 24 hodin, ze eva vzala zo stromu jablko, atd.....ale tymi obrazmi malo byt poukazane na nejaku skutocnost, nad ktorou mame my teraz uvazovat. takze nemusel byt vobec muz menom adam a zena menom eva, ktori boli jedini na svete... nejde o to, rozoberat vsetko do najmensich detailov a hladat chybicky, ale premyslat, co nam tym asi chcel autor povedat
Knihu Genesis netreba brat doslovne... ak ano museli by sme teda zavrhnut darwinovu teoriu o evolucii co by bola somarina. Adam a Eva etc su len akesi podobenstvo. Nezameriava sa to na prvych ludi, ale na ludstvo ako take, ktore ochutnalo zo stromu poznania - teda si uvedomilo samo seba a dokazalo rozlisovat medzi dobrom a zlom. Prave toto totiz nas deli od zvierat
@13
ak sa na nabozenstvo a cirkev pozeras len ako na kopu ujov sediacich za stolickami a hrabajucimi peniazky do svojej kapsy, tak potom je asi trocha zbytocne sa s tebou o tom bavit. ziadne argumenty ta nepresvedcia o opaku.... tiez nesuhlasim s mnohymi vecami, co hlasa cirkev, ale na vieru mam iny nazor ako len na prostriedok na vycucavanie peniaze od ludi, ktori maju strach zo smrti, tak platia... ak mas taky nazor, tak je mi to luto, ale viera je vec, ktoru nepochopis ludskymi zmyslami ani ju nevyjadris mnozstvom penazi....
No nie len tak, osobnú vieru chápem ako snahu ľudí si navzájom vsugerovať, že je nad nami niekto spravodlivý a že nás má rád, že nás riadi, že nám pomáha
A často je to výborný spôsob ako sa zbaviť zodpovednosti, či ako sa zbaviť "povinnosti" premýšľať, lebo všetky názory čo má človek mať sú už dávno stanovené cirkvou
@tunidlo
nielen cirkev ovplyvnuje ludi... kazda reklama, kampan a podobne manipuluje ludmi.... je reklama na novy mobil, kupi si ho jeden a do tyzdna ho maju aj ostatni, lebo nechcu byt nieco menej.... nutil ich niekto? Nie, bolo to ich vlastne rozhodnutie... takze aj ked sa objavi plagat s mrtvym dietatom je na tebe, ci tomu budes prikladat doraz,alebo nie... ved mas svoj vlastny rozum...
@tunidlo hybať nazormi moze ktokolvek nie len cirkevni hodnostari, napr. politici alebo tvoja mama. Zalezi len od toho komu a comu budes verit. Priznam sa ze ja som krestan, ale nebadam na sebe ze by som slepo nasledoval nejakych papalasov len preto lebo oni nieco povedia.
@19
viera v boha nie je o zbaveni sa zodpovednosti za seba sameho. A nenuti ta ani verit. Cirkev si moze ustanovovat co chce.... ale je na tebe ci to budes dodrziavat. "Ježiš dva razy vyháňal s povrazom ľudí z chrámu, ale nikoho ani raz tam na povraze neťahal. (Anton Srholec)"
tak ale aj keby mal Kain deti so svojou sestrou či neterou...bol by to incest...
ktorý je teraz zakázaný... @alenusska211 (koment:2) len tak zo zvedavosti... @pegas12 (koment:3) určite mali aj viac detí,ja netvrdím,že nie,ale boli blízki pokrvní
príbuzní... @tunidlo (koment:9) podľa tejto teórie sme všetci príbuzní,ale nie takí blízkí,aby na
to bol zákon... @kosmiklove (koment:22) cirkev aj podľa mňa len vymetá mozgy...
To je veľmi zaujímavý spôsob rozmýšľanie z viacerých dôvodov ...
Po prvé, človek by čakal, že ak niekto niečo nechápe logicky mu to vysvetlím, aby pochopil a diskutovať nebude o čom akonáhle sa dvaja chápu ...
Ale ako vidím tak u teba to asi funguje inak a blížnmu svojmu k poznaniu nepomôžeš a do análneho otvoru ho pošleš ..
Po druhé, úplne jednoducho som reagoval na to, čo si mi napísal, dokonca som tam o viere nespomenul ani slovo, chcel som len, aby si mi vysvetlil tvoju predchádzajúcu reakciu, teda mi vôbec nedochádza prečo ma teraz odkazuješ na to, že som nepochopil vieru ...
Nie,to je blbosť nám minule farar hovoril,že NEBOLI IBA dvaja ludia,..že je to iba obraznee a bolo ih viac.Ja som sa ho dačo podobne pytala a takto mi odpovedal..tak ja neviem..cele naboženstvo sa mi v poslednom čase zda divnee..
@tunidlo
ok tak este raz a pomaly Cirkev nema ziadnu moc. Ma iba vplyv a ten vplyv len priamoumerny len na tych, ktori sa nechaju ovplyvnit nazormi cirkvi. Viera s tym dalej nema nic spolocne lebo viera v Boha neznamena automaticky sa podriadovat manierom cirkevnych hodnostarov. To je tak napr. aj s tvojou mamou. ma isty vplyv nad tebou tym, ze ked vyjadri svoj nazor mas moznost ho prijat a podriadit sa mu alebo si vytvorit svoj vlastny a podriadit sa vlastnemu konaniu
A dúfam, že tú časť s tými názormi si písal naozaj s vysokou mierou nadsázky, lebo ja sa fakt častejšie stretávam s tým ako páni kážu ako je niečo neprípustné ako by hovorili "Ja si myslím ..., ale vytvorte si vlastný názor"
Ja napríklad verím v Boha, ale vôbec neverím, že je dobrotivý a láskavý milujúci otec nebeský.
Verím v Ježiša, ale neverím že bol celý panic.
Vzal na seba ľudskú podobu, žil v ľudskom tele a ľudské telo má svoje potreby.
A teraz už len budem dúfať, že Johnysheek toto nebude čítať možno už zajtra...
@39 pekna odpoved? to je aka? ktora sa da pochopit ludskym rozumum, da sa chytit, pocut, vidiet??
ja tiez neviem, ci ked zomriem ma bude cakat jezis, budha alebo allah.. preco neberiem vieru nejako fanaticky... proste zit zivot, s ktorym budem spokojna podla svojho vedomia a svedomia... a je to jedno, ci som krestan, moslim alebo budhista
@44 Nobody knows.... ale hovori sa, ze dusa cloveka nema ziadny tvar, takze pochybujem, ze bude vyzerat tak ako na tomto svete...ale uprimne, velmi ma to ani nezaujima
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
49 komentov
Odpoveď: Biblia nehovorí jednoznačne kto bola Kainova manželka. Jediná možná odpoveď je, že Kainova žena bola jeho sestra, neter, alebo pra-neter, atď. Biblia nehovorí koľko mal Kain rokov, keď zabil Ábela. Keďže obaja boli roľníkmi, boli asi obaja už dospelí, možno mal každý svoju rodinu. Adam a Eva určite mali viac detí ako len Kaina a Ábela v čase, keď bol Ábel zabitý – a určite mali oveľa viac detí potom. Skutočnosť, že Kain sa obával o vlastný život potom ako zabil Ábela naznačuje, že asi bolo mnoho ďalších detí a možno vnúčat či pra-vnúčat Adama a Evy v tom čase. Kainova žena bola dcérou alebo vnučkou Adama a Evy.
Keďže Adam a Eva boli prvými a jedinými ľudskými bytosťami, ich deti nemali inú možnosť, lens a vydávať a ženiť medzi sebou. Boh nezakázal manželstvá v rodine až do oveľa neskoršej doby, keď už bolo dosť ľudí a manželstvá medzi príbuznými neboli nevyhnutné. Dôvod, prečo incest často vyústi do genetických deformácií detí je, že keď dvaja ľudia podobných genetických vlastností (t. j. brat a sestra) majú spolu deti – genetické defekty sú pravdepodobnejšie, keďže obaja rodičia majú pravdepodobne tiež rovnaké defekty. Keď ľudia z rôznych rodov majú spolu deti – je vysoko nepravdepodobné, že obaja rodičia by mali tie isté genetické defekty. Ľudský genetický kód sa postupne “zamoril” počas stáročí čo sa genetické defekty násobia, umocňujú a prenášajú z generácie na generáciu. Adam a Eva nemali žiadne genetické defekty, čo umožňovalo im a generáciam nasledujúcim bezprostredne po nich mať oveľa vyššiu kvalitu zdravia ako máme my dnes. Adamove a Evine deti mali minimum alebo žiadne genetické defekty. Dôsledkom toho im nič nehrozilo aj keď sa brali medzi sebou navzájom. Môže to znieť čudne, možno až nechutne myslieť na Kainovu ženu ako na jeho sestru. Spočiatku, keď Boh stvoril jedného muža a jednu ženu, nasledujúca generácia nemala na výber, muesli uzatvárať manželstvá len medzi sebou.
Dufam ze aj na toto mas pripraveny nejaky dobry citat z biblie, rpetoze konecne mas moznost ich pouzit ako dobry argument.
Boh zakázal manželstvá medzi príbuznými?
A nie sme podľa hentej teórie náhodou všetci príbuzní?
Hej, vôbec to tak nemuselo byť, ono je to obrazné, takže si to ujovia z cirkvi môžu pretvoriť na čo len chcú, len aby si udržali moc ...
Katolíci moji neodsudzujte ma, ale na starý zákon neverím.
ak sa na nabozenstvo a cirkev pozeras len ako na kopu ujov sediacich za stolickami a hrabajucimi peniazky do svojej kapsy, tak potom je asi trocha zbytocne sa s tebou o tom bavit. ziadne argumenty ta nepresvedcia o opaku.... tiez nesuhlasim s mnohymi vecami, co hlasa cirkev, ale na vieru mam iny nazor ako len na prostriedok na vycucavanie peniaze od ludi, ktori maju strach zo smrti, tak platia... ak mas taky nazor, tak je mi to luto, ale viera je vec, ktoru nepochopis ludskymi zmyslami ani ju nevyjadris mnozstvom penazi....
Jasné a hýbať názormi tisícov kresťanov sa asi za moc nedá označiť, však?
Do všetkého kecajú, vďaka tomu tu vznikajú kampane, kde sú mŕtve decká na plagátoch, ale oni nemajú žiadnu moc ...
No nie len tak, osobnú vieru chápem ako snahu ľudí si navzájom vsugerovať, že je nad nami niekto spravodlivý a že nás má rád, že nás riadi, že nám pomáha
A často je to výborný spôsob ako sa zbaviť zodpovednosti, či ako sa zbaviť "povinnosti" premýšľať, lebo všetky názory čo má človek mať sú už dávno stanovené cirkvou
nielen cirkev ovplyvnuje ludi... kazda reklama, kampan a podobne manipuluje ludmi.... je reklama na novy mobil, kupi si ho jeden a do tyzdna ho maju aj ostatni, lebo nechcu byt nieco menej.... nutil ich niekto? Nie, bolo to ich vlastne rozhodnutie... takze aj ked sa objavi plagat s mrtvym dietatom je na tebe, ci tomu budes prikladat doraz,alebo nie... ved mas svoj vlastny rozum...
viera v boha nie je o zbaveni sa zodpovednosti za seba sameho. A nenuti ta ani verit. Cirkev si moze ustanovovat co chce.... ale je na tebe ci to budes dodrziavat. "Ježiš dva razy vyháňal s povrazom ľudí z chrámu, ale nikoho ani raz tam na povraze neťahal. (Anton Srholec)"
Ďakujem ti za poučenie, ale môj príspevok bol priamou reakciou na koment, má to svoj zmysel v súvislosti, kdežto toto je trocha mimo misu ...
@21
detto .. Nehovoril si to náhodou ty, že nemajú žiadnu moc? A keď ti poviem, že majú tak mi povieš, že ju môže mať aj moja mama? O čom?
Ja tvrdím, že to často tak je ...
A jedinci, ktorí majú nižšie iq a stret so silnejšou vierou majú občas doslova "vymytý mozog"
ktorý je teraz zakázaný...
@alenusska211 (koment:2) len tak zo zvedavosti...
@pegas12 (koment:3) určite mali aj viac detí,ja netvrdím,že nie,ale boli blízki pokrvní
príbuzní...
@tunidlo (koment:9) podľa tejto teórie sme všetci príbuzní,ale nie takí blízkí,aby na
to bol zákon...
@kosmiklove (koment:22) cirkev aj podľa mňa len vymetá mozgy...
To je veľmi zaujímavý spôsob rozmýšľanie z viacerých dôvodov ...
Po prvé, človek by čakal, že ak niekto niečo nechápe logicky mu to vysvetlím, aby pochopil a diskutovať nebude o čom akonáhle sa dvaja chápu ...
Ale ako vidím tak u teba to asi funguje inak a blížnmu svojmu k poznaniu nepomôžeš a do análneho otvoru ho pošleš ..
Po druhé, úplne jednoducho som reagoval na to, čo si mi napísal, dokonca som tam o viere nespomenul ani slovo, chcel som len, aby si mi vysvetlil tvoju predchádzajúcu reakciu, teda mi vôbec nedochádza prečo ma teraz odkazuješ na to, že som nepochopil vieru ...
ok tak este raz a pomaly Cirkev nema ziadnu moc. Ma iba vplyv a ten vplyv len priamoumerny len na tych, ktori sa nechaju ovplyvnit nazormi cirkvi. Viera s tym dalej nema nic spolocne lebo viera v Boha neznamena automaticky sa podriadovat manierom cirkevnych hodnostarov. To je tak napr. aj s tvojou mamou. ma isty vplyv nad tebou tym, ze ked vyjadri svoj nazor mas moznost ho prijat a podriadit sa mu alebo si vytvorit svoj vlastny a podriadit sa vlastnemu konaniu
ok, mením formuláciu môjho predchádzajúceho príspevku na:
"@11
Hej, vôbec to tak nemuselo byť, ono je to obrazné, takže si to ujovia z cirkvi môžu pretvoriť na čo len chcú, len aby si udržali VPLYV ..."
Už to nie je v rozpore s tvojim názvoslovím?
Verím v Ježiša, ale neverím že bol celý panic.
Vzal na seba ľudskú podobu, žil v ľudskom tele a ľudské telo má svoje potreby.
A teraz už len budem dúfať, že Johnysheek toto nebude čítať možno už zajtra...
Na to mi spolužiačka odpovedať nevedela a obávam sa, že na to pekná odpoveď ani nie je
ja tiez neviem, ci ked zomriem ma bude cakat jezis, budha alebo allah.. preco neberiem vieru nejako fanaticky... proste zit zivot, s ktorym budem spokojna podla svojho vedomia a svedomia... a je to jedno, ci som krestan, moslim alebo budhista
Ja verím, že mňa bude čakať môj dedko a bude ma rovnako ľúbiť ako za života.
Má takú podobu ako mal keď zomrel?
A čo bude vlastne robiť v nebi duša bez tela také zábavné, že sa tam oplatí ísť?