otazka.. podla tohto by malo platit ze ked seba milujem vela, mal by som vela milovat aj ludi naokolo.. ale co ak sa neznasam, priam nenavidim.. mam potom pravo nenavidiet aj vsetkych naokolo alebo to je ojeb a takto to neplati?
@dannyd14 vidis, presne jeho nazor by ma zaujimal.. aj ked ocakavam ze mi povie ze takymto sposobom to neplati... (aj ked podla chladnej strojovej matematiky by to platit malo)
Práve týmto som sa zaoberala, keď všetci moji rovesníci chodili na birmovné stretnutia až som na jedno zavítala a načrtla túto tému. Animátorka (dáma po 50tke) ma vykázala po desiatich minútach zo stretnutia. Vraj som Satanov sluha, keď sa nad niečím takým zamýšľam.
@aversio neviem ani ako ti to objasniť ale pokúsim sa trocha
blížneho máš milovať tak ako myluješ sám seba (nemysli si ale že taký človek musí byť namyslený),
kto by dal svojemu synovi kameň keby ho prosil o rybu...
alebo aj: to ako sa správaš ku druhím ľuďom je odrazom tvojho vnútra,
Kristus nás učil aby sme sa milovali navzájom, tak ako nás miluje on sám, ak teda je odrazom tvojej duše to ako sa správaš k druhím tak to isté si zaslúžiš aj ty, ak do niekoho hodíš kameň, zaslúžiš si dva, ak niekto spácha jeden hriech k svojmu blížnemu, toho postihnú dva hriechy
@semhamforas ale biblia cela je uplne naopak nez zdravy rozum vravi, miluj svojich nepriatelov a podobne kokotiny.. a tom teraz hovorit nechcem.. len ze ci je moja uvaha spravna, a ak nie, preco nie..
@pyromaniak ale na zaklade tohoto pokial neznasam sam seba nemal by som byt viazany povinnostou milovat svojich bliznych, a uz vobec milovat svojich nepriatelov.. nie?
@poke ale to si zobral zle.. ja verim v boha.. verim ze stvoril svet a hviezdy a picoviny, ale neverim zeby sa staral o kazdeho jedneho cloveka na tejto zemi ked je mozno dalsi milion miliard nekonecno inych svetov kde tiez niekto mozno zije.. zobrat to obrazne, boh je riaditel zoo a stara sa o to aby fungovala ako celok, ale nestara sa o kazdeho mravca ktory zije niekde vo vybehu opic v mravenisku v pravo pri okne...
@semhamforas dobre ale to ti hovori zas aj zdravy rozum ze ked na teba ide s holymi rukami nevytiahnes samopal.. ale ked ide na teba s pistolou, mozes mu prebodnut ruku nozom...
Právo máme teoreticky na všetko, ale keď to nie je správne tak asi to robiť nebudem. Aby mohol milovať seba, musíš zistiť kto naozaj si. A to zistíš len ak budeš úprimne hľadať to dobré v sebe na správnych miestach...
No... Aj mňa to patrične pobavilo, keď som videla, že je v koncoch pri mojich argumentoch, ale aspoň viem už aj z vlastnej skúsenosti, že keď sa cirkvi niečo nepáči, tak je za tým niečo pekelné
@aversio tá tvoja úvaha je logicky správna lebo onen výrok je záludný,
ako som ti povedal ide o to že sa máme milovať navzájom, ak sa prehrešíš voči blížnemu hriechom, tak ty si zaslúžiš dva proti tebe (pretože ten tvoj prehrešok je odrazom tvojho vnútra(slová/ skutky vychádzajú s tvojej duše) teda podla ich čistoty je čistá aj tvoja duša)
to je to, že ak nemiluješ sám seba, tak tak robíš aj blížnemu človeku, teda ho ani nemôžeš milovať... protože tvoja duša je plná nenávisti, tak nenávis vychádza aj seba (skutky/slová), ale nieje to ospravedlnenie, si vinný hriechom ak by si to tak robil...
(ak nemáš v sebe lásku, nemôžeš ju dať aj druhím(ale aj tak si vinný hriechom)
@semhamforas nejaka logika v tom je.. ale na rozdiel od zakonov ktore su postavene (vatsinou) na logike a rozume, biblia je postavena na bludoch a hlupostiach
Každý normálny človek sa má istým spôsobom rád a chce si dopriať, nechce umrieť a pod. Ak však človek takéto znaky nevykazuje, je to známka nejakého psychického problému, ktorý treba vyriešiť najskôr a potom sa dá uvažovať čo ďalej
@ciernocervena ako napriklad ta peticia voci iron maiden.. oni su satanisti lebo maju pesnicku number of the beast.. ale to ze kazdorocne sa na slovensku robi festival death a black metalu (proti ktoremu nic nemam, som fanusik, ale ide mi o princip) to je kazdemu u prdele.. na to si netrufnu, postavit sa ich skutocnemu nepriatelovi... tento rok tam napr hra kapela root, v ktorej spieva zakladatel ceskoslovenskej cirkvy satanovej, priamej odnoze americke cirkvy satanovej zalozenej laVeyom na zakladoch od A. Crowleyho..
@semhamforas hlavne to podla biblie je boh schizofrenik.. v jednej casti je to tyran ktory tresta kazdeho za kazdu drobnost, zabija nevinnych (tisicky egyptskych vojakov utopil kvoli par stovkam zidov) v dalsej zase ako masochysta vyda svojho syna na smrt (lebo nebol iny sposob ako zachranit ludi) a popritom sa hra na najvetsieho milovnika na svete. cele zle podla mna
Iron Maiden, Led Zeppelin, takých je kvantum.. Ale podľa mňa ak to cirkev rieši, tak je to zásadne boj s veternými mlynmi. Toto im šlo, kým mali nejaké slovo v svetonázore, ale nie v dnešnej dobe, kedy už viac-menej vieme, na čom sme a sami ako racionálne uvažujúci ľudia vieme posúdiť hodnotu hudby, vynálezov, umenia atď.
Ale teda prrr! Crowley- no pokiaľ vieš, kto to bol, tak toto je taký divný príklad, lebo áno, bol zásadovým mágom a áno, v jeho prácach je veľa známok o satanizme, ale na druhej strane... Bože veď on viac nevedel ako vedel čo robí
@ciernocervena on nebol priamo zakladatelom, to nie.. ale z jeho praci cerpal laVey, a z dalsich x stredovekych spolocenstiev, golden dawn a podobne... ale to je asi debata na sukromny chat...
@klidopido to, že nechceš dlho žiť, neznamená, že nechceš žiť vôbec. aj keď si nedopraješ veľa, stále nejdeš do záporu. stále chceš žiť, nie zomierať. aj keď si nechceš dopriať, nechceš si ani uberať, aby si sa cítil zle. aj keď si skromný, nie si masochista. takže sa stále máš rád istým spôsobom...
v prípade, ak si skutočne chceš brať, nemáš žiadne dôvod, aby si bral aj iným...pretože,ak sa ideme baviť teraz v ťažko filozofickej rovine, tak
1, nie je tam napísané "miluj seba samého PRESNE TAK ISTO ako svojho blížneho"
2, ak niekomu zoberieš, tak je to tvoje → sebe tým pridáš = MÁŠ SA RÁD a druhým robíš opak
3, ak chceš porovnávať, najprv musíš uberať sebe a až potom druhým. teda, najskôr by si sa mal zabiť a potom zabiť druhých. a to sa, hold, ťažko robí...
@aversio daný výrok počíta s tým že je človek samoľúbe namyslené povýšenecké sebecké hovado, ako to kresťania majú vo zvyku, preto je tam "ako seba samého".
@semhamforas ty vojaci ale boli nevinny, len plnili rozkazy svojich nadriadenych, keby ich nesplnili tak by prisli o pracu, alebo aj o zivot, a ich rodiny by boli potom ohrozene, deti by nemali c ojest.. ja len k tomu, ze niekedy nemas na vyber velmi na vyber, bud schytas gulku nepriatela alebo gulku svojich, tak ci tak si ale za zaporaka, ci spravis co mas, alebo nespravis..
@marleymt aky, ze niesom cvok, aj ked rozmyslam o smrti a neznasam sa? v niektorych veciach sa snazim, v niektory mam v pici, to by si sa musel spytat konkretnejsie
@aversio rozmýšľaš o smrti, zatiaľ si sa nezabil. takže podľa tohto výroku, kým žiješ, nechaj žiť aj druhých (zjednodušene povedané)
argument na to, či niekto je alebo nie je cvok, sa dáva ťažko, lebo je to dosť relatívne, a keďže ťa vôbec nepoznám, ani tvoje okolie, ani dôvod tvojej nenávisti k sebe samému, to by sme sa fakt museli porozprávať konkrétnejšie, myslím že oveľa konkrétnejšie, a to sa nám asi moc nechce.
tuna je diskusia len o výroku, nebolo treba protiargument týkajúci sa teba konkrétne
Evanjelium sa vyslovuje jasne, že blížnym je každá ľudská bytosť, muž či žena, priateľ či nepriateľ, ktorého si treba vážiť, brať na neho ohľad a mať k nemu úctu.
Láska k blížnemu sa týka zároveň všetkých i každého jednotlivo. Zahŕňa celé ľudstvo a konkretizuje sa v človekovi, ktorý sa nachádza vedľa teba.
Jednoducho povedané, kto ma vo svojom srdci lásku, ten ju dokáže odovzdávať aj druhým, táto láska pochádza od Boha ktorý nás na svoj obraz stvoril...
Ovšem ten,kto vo svojom srdci ma nenávisť, zlobu tak ako píše @aversio
nemôže logicky odovzdávať druhým lásku, tieto negatívne vlastnosti pochádzaju od Zlého - teda Diabla a ničia dušu nielen seba samého ale aj druhých ......filip
milosrdenstvo Božie je obrovské , neveriaci túto skutočnosť ťažko pochopia, česť výnimkam...
vlastne kto ani trochu nemá rád sám seba, bude mať asi nejaký komplex a títo ľudia majú aj problém so svojím okolím....takže to sedí..a zase ľudia, ktorí vedia nájsť v sebe to pozitívne, budú to hľadať aj u ostatných a celkovo sú oveľa viac priateľskí
nie že máš právo..ak nenávidíš seba tak to ani nedokážeš mať rád niekoho iného. A neviem prečo si niektorí ľudia myslia že mať rád seba znamená byť egocentrický zameraný na seba. Mať rád seba možeš jedine ak si si vedmý dobrých aj zlých vecí, bez sebaklamov, takého aký si a nebojíš sa vidieť sa reálne, nepotrebuješ chválu ani pozornosť nato aby si sa mal rád
,,biblia je postavena na bludoch a hlupostiach" koľko pýchy keď je biblia postavená na bludoch a hlúpostiach prečo si si odtiaľ vytrhol jeden výrok a teraz si ho prekrucuješ podľa seba aby si mal zo seba možno lepší pocit a mal argument prečo môžeš nenávidieť seba aj druhých ? Kebz sa ľudia riadili tým čo píše biblia a nesnažili sa rozumom všetko pochopiť , lebo to sa nedá nie sme vševediaci , všemohuci... tak by bolo menej bolesti, menej porúch a ˇmenej zbytočných úvah . Lenže každý chce byť múdrejší , najlepší, najzaujímavejší , každý chcem mať pravdu a potom to tak dopadne. Prečo sa nenávidíš by ma ešte zaujímalo ? Vidíš že každý okolo teba je šťastný len ty to nedokážeš ? každému sa darí a ty tým trpíš lebo sa cítiš horší a ty si predsa chcel byť najlepší ?
hento si povinne každé ráno pred zrkadlom spievaj aj keď sa ti vzhodí vyrážka v strede čela či peha na nose povedz si to je ale krásna peha...nepodvadzaj ! bo na začiatku ťa to bude lákať predstavovať si možno brada pitta miesto seba
Veď to nedáva zmysel. Ostatní nie sú TY. Prečo by si mal milovať niekoho, kto si to nezaslúži alebo naopak nenávidieť toho, čo ti niečo urobil. Ser nato čo by sa malo. Riaď sa vlastnou hlavou. Keď ti niekto dá dôvod k nenávisti, tak toho zmrda proste nenáviď, napriklad ho skop do tvaru veľkej bowlingovej guľe a z ďalších zmrdov si sprav kuželky. Whatever
@kejtyna@81 ako vieš kto si čo zaslúži? a ty si potom nezaslúžiš, aby ťa niekto nemal rád ak ty niekoho nemáš rada? či ti je príjemné ak ťa každý nemá rád??
a zrejme preto treba mať rád toho druhého, aby som nemal taký istý zlý postoj k človeku ako ten, ktorý ma nenávidí.
@aversio inak super, každý sa ti tu snaží dať úprimnú odpoveď a zrazu zistím, že toto fórum slúži len ako zoznam odpovedí, ktoré ťa v podstate nezaujímajú, aspoň zatiaľ. @32@82
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
78 komentov
Keď to ale nedokážem prejaviť k sebe nie som povinná k ostatným.
Takže, keď nenávidíš seba,môžeš všetkých.
blížneho máš milovať tak ako myluješ sám seba (nemysli si ale že taký človek musí byť namyslený),
kto by dal svojemu synovi kameň keby ho prosil o rybu...
alebo aj: to ako sa správaš ku druhím ľuďom je odrazom tvojho vnútra,
Kristus nás učil aby sme sa milovali navzájom, tak ako nás miluje on sám, ak teda je odrazom tvojej duše to ako sa správaš k druhím tak to isté si zaslúžiš aj ty, ak do niekoho hodíš kameň, zaslúžiš si dva, ak niekto spácha jeden hriech k svojmu blížnemu, toho postihnú dva hriechy
Miluj blizneho svojho ako seba sameho
Právo máme teoreticky na všetko, ale keď to nie je správne tak asi to robiť nebudem. Aby mohol milovať seba, musíš zistiť kto naozaj si. A to zistíš len ak budeš úprimne hľadať to dobré v sebe na správnych miestach...
No... Aj mňa to patrične pobavilo, keď som videla, že je v koncoch pri mojich argumentoch, ale aspoň viem už aj z vlastnej skúsenosti, že keď sa cirkvi niečo nepáči, tak je za tým niečo pekelné
Ak máš rád ostatných, máš rád aj seba, viac v @19
ako som ti povedal ide o to že sa máme milovať navzájom, ak sa prehrešíš voči blížnemu hriechom, tak ty si zaslúžiš dva proti tebe (pretože ten tvoj prehrešok je odrazom tvojho vnútra(slová/ skutky vychádzajú s tvojej duše) teda podla ich čistoty je čistá aj tvoja duša)
to je to, že ak nemiluješ sám seba, tak tak robíš aj blížnemu človeku, teda ho ani nemôžeš milovať... protože tvoja duša je plná nenávisti, tak nenávis vychádza aj seba (skutky/slová), ale nieje to ospravedlnenie, si vinný hriechom ak by si to tak robil...
(ak nemáš v sebe lásku, nemôžeš ju dať aj druhím(ale aj tak si vinný hriechom)
Hold a dosť sa viem skritizovať a občas sa neviem doceniť a skôr docením druhých, ale to som asi ojedinelí prípad, a tak no.
Iron Maiden, Led Zeppelin, takých je kvantum.. Ale podľa mňa ak to cirkev rieši, tak je to zásadne boj s veternými mlynmi. Toto im šlo, kým mali nejaké slovo v svetonázore, ale nie v dnešnej dobe, kedy už viac-menej vieme, na čom sme a sami ako racionálne uvažujúci ľudia vieme posúdiť hodnotu hudby, vynálezov, umenia atď.
Ale teda prrr! Crowley- no pokiaľ vieš, kto to bol, tak toto je taký divný príklad, lebo áno, bol zásadovým mágom a áno, v jeho prácach je veľa známok o satanizme, ale na druhej strane... Bože veď on viac nevedel ako vedel čo robí
@aversio za máličko, protiargument nedostanem?
@klidopido to, že nechceš dlho žiť, neznamená, že nechceš žiť vôbec. aj keď si nedopraješ veľa, stále nejdeš do záporu. stále chceš žiť, nie zomierať. aj keď si nechceš dopriať, nechceš si ani uberať, aby si sa cítil zle. aj keď si skromný, nie si masochista. takže sa stále máš rád istým spôsobom...
v prípade, ak si skutočne chceš brať, nemáš žiadne dôvod, aby si bral aj iným...pretože,ak sa ideme baviť teraz v ťažko filozofickej rovine, tak
1, nie je tam napísané "miluj seba samého PRESNE TAK ISTO ako svojho blížneho"
2, ak niekomu zoberieš, tak je to tvoje → sebe tým pridáš = MÁŠ SA RÁD a druhým robíš opak
3, ak chceš porovnávať, najprv musíš uberať sebe a až potom druhým. teda, najskôr by si sa mal zabiť a potom zabiť druhých. a to sa, hold, ťažko robí...
No nenapísala som, že bol, lebo o tom by som musela niečo vedieť. Ale ok, píšem TS ....
Ale podľa všetkého, ľudia, ktorý nenávidia seba začnú nenávidieť väčšinu ľudí okolo seba aq uzavrú sa do seba, alebo majú radi len najbližších...
argument na to, či niekto je alebo nie je cvok, sa dáva ťažko, lebo je to dosť relatívne, a keďže ťa vôbec nepoznám, ani tvoje okolie, ani dôvod tvojej nenávisti k sebe samému, to by sme sa fakt museli porozprávať konkrétnejšie, myslím že oveľa konkrétnejšie, a to sa nám asi moc nechce.
tuna je diskusia len o výroku, nebolo treba protiargument týkajúci sa teba konkrétne
masochista som to je také zložitejšie pri mne, niektorí by ti vedeli povedať
"Milovať budeš svojho blížneho ako seba samého." (Mt 22,39)
» www.upc.uniba.sk/index.php?optio...
p.s. take trocha odveci ale niekto tu napisal mYlovat tomu/tej dotycnemu/dotycnej palec hore
Evanjelium sa vyslovuje jasne, že blížnym je každá ľudská bytosť, muž či žena, priateľ či nepriateľ, ktorého si treba vážiť, brať na neho ohľad a mať k nemu úctu.
Láska k blížnemu sa týka zároveň všetkých i každého jednotlivo. Zahŕňa celé ľudstvo a konkretizuje sa v človekovi, ktorý sa nachádza vedľa teba.
Jednoducho povedané, kto ma vo svojom srdci lásku, ten ju dokáže odovzdávať aj druhým, táto láska pochádza od Boha ktorý nás na svoj obraz stvoril...
Ovšem ten,kto vo svojom srdci ma nenávisť, zlobu tak ako píše @aversio
nemôže logicky odovzdávať druhým lásku, tieto negatívne vlastnosti pochádzaju od Zlého - teda Diabla a ničia dušu nielen seba samého ale aj druhých ......filip
milosrdenstvo Božie je obrovské , neveriaci túto skutočnosť ťažko pochopia, česť výnimkam...
veď je to logické, neviem čomu na tom nechápeš
a zrejme preto treba mať rád toho druhého, aby som nemal taký istý zlý postoj k človeku ako ten, ktorý ma nenávidí.