mate vo zvyku sa porovnavat s ostatnymi ludmi alebo to z duse nenavidite? robili vam to vasi rodicia alebo ste sa stretli s takym niecim od inej osoby? vadilo by vam to? brali by ste to ako vyzvu? vadi vam, ked je niekto viditelne lepsi ako vy?
porovnávam sa veľa a často, NENÁVIDÍM to a aj to, keď ma niekto s niekým porovnáva, je to deptajúce, rodičia mi to našťastie nerobili, teda aspoň si na nič také nespomínam
To mi mama robila na strednej, liezlo mi to na nervy riadne
Inak som rad v spolocnosti ludi, od ktorych sa mam co naucit, kedze som dost "spongiovity" typ, cize lahko nasavam nove veci. Napriklad na skole som v spolocnosti niektorych z najinteligentnejsich mladych ludi v SR.
Ale pre psychicku vyrovnanost je urcite dobre citit aj nejaku dominanciu. Nezvyknem s tym mat problem, prakticky o kazdom cloveku, ktoreho poznam, viem, v com som od neho lepsi a v com horsi.
tak presne toto som minule riesila , nejaky cas uz ..ako keby mi citas z hlavy . to ze to robim, si len kazim zivot, odmalicka ma provnavaju s kdekym, mladsimi, sikovnejsimi, vsetci maju chut upratovat len ja nie ..bl bla .. a to ze to robili ma nasledok ze som kde som, pokazilo mi to doterajsi ,,zivot,, ak ho mozem nazvat zivotom a mam v podvedimi stalu neistotu a nevem co vsetko este co sluzi k zaradeniu do zivota ako takeho ... atkze fakpovat porovnavanie, je to na ....! jedine ako motivacia, co malokedy tak sluzi. :/:/ mama a babka nie fotrovci v tomto pripade . :/
@som123 to teda je. lenze je to to jedine, co ludia vidia. zaujimaju ich vysledky a kto co dosiahol. ja mam pocit, ze cely zivot sa toci okolo porovnavania ci sa nam to paci alebo nie.
Nemám rada, keď mi to začnú vyhadzovať na oči iní (mama a spol.). Nikdy ma to nikam neposunulo, akurát som mala po takomto spôsobe dojem, že je to kritika a nie motivácia a chuť so všetkým teda seknúť, keď sú toľkí lepší .
..vlastne moment, ja mám tú chuť aj, keď to nerobí práve mama a nie práve formou kritiky O_o.
Ja sa porovnávam dosť často, nemá to však nič so súperením, závisťou, či potrebou sa niekomu vyrovnať.. ľudia ktorí sú "viditeľne lepší" ako ja ma prirodzene motivujú k tomu aby som niečo so sebou robil, myslím že to je úplne prirodzená vec že tí lepší nás potiahnu vpred a máme si od nich čo odniesť.. nevidím na tom nič zlé, ako každý človek mám aj chyby a takto si ich aspoň uvedomím..
@flussica Presne! Úplne to zabíja všetku motiváciu...
Ja som proti porovnávaniu... Viem, že niekto je v niečom horší, v niečom lepší... Prečo sa snažiť ich predbiehať? Nie je lepšie prekonávať sám seba? Bez určitej závisti, že ten druhý dosiahol niečo, čo ja nie?
Zvyknem sa porovnávať s inými, ale to už je akosi v človeku a podľa mňa je to tak u viacerých... Ale keby ma začali porovnávať s inými, to by som nezniesla. A niekto môže byť viditeľne lepší napr. v matematike, no ja som zase viditeľne lepšia v slovenskom jazyku/literatúre... :p
Áno, aj od rodičov, ale väčšinou to dopadlo tak, že som v tom porovnávaní pokračoval a ukázal som im, aké majú vlastne super dieťa
Nie, nevadí mi, ak je niekto viditeľne lepší ako niekto iný.
A nie je porovnávanie ako porovnávanie.
"Pozri na toho Bolta, ako beží, to by si mal aj ty vedieť" - to je blbosť
"Pozri na toho Jana, jemu keď niečo nejde, nehodí to o zem, ale skúsi znova/kľudne porozmýšľa/spýta sa niekoho" - to podľa mňa až taká blbosť nie je.
Myslím si, že to je úplne prirodzená vec a že ak človek (napríklad rodič) toto porovnávanie vie použiť rozumne a nepoužíva ho tak, že dieťa má potom pocit, že nič nevie a že by ho vlastný rodič najradšej vymenil, tak to určite má aj svoj zmysel.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
32 komentov
ale nemam rad ked sa to prehana no a jasne ze mi vadi ze miliardy ludi su vo vela veciach lepsi ako ja ale tak aj taky jak ja musia byt
a ani sama sa neporovnávam, lebo mám komplexy potom, že každý ma niečo krajšie ako ja .. myslím výzor , ale tak v noci sa sebe páčim ...
- viac-menej nerobili a príliš sa nestretám (vyhovuje)
- vadilo, notorickí porovnávači nech si porovnávajú výsledky opakovaných fyzikálnych pokusov a nie unikátnych ľudí
- za výzvu beriem skôr priamu kritiku, nie porovnávanie
- nevadí, jeto normálne, že nemôžu byť všetci najlepší (ale snažiť sa v tom svojom budem aj naďalej)
ale čo znamená byť lepší človek?
každý žije tak ako vie, ja si myslím, že život je o vychutnávaní, cítení a nie o honbe za niečím lepším
áno, lepšía politická situácia by sa zišla, ale myslím tým celkovo...to bezhlavé súerenie
ak si niekto myslí, že je lepší ako ten druhý, tak ma nezaujíma
sme život, po smrti je všetko jedno
Navyše, u nás doma som nikdy nemohla povedať vetu kde bolo: lebo ona má...
Inak som rad v spolocnosti ludi, od ktorych sa mam co naucit, kedze som dost "spongiovity" typ, cize lahko nasavam nove veci. Napriklad na skole som v spolocnosti niektorych z najinteligentnejsich mladych ludi v SR.
Ale pre psychicku vyrovnanost je urcite dobre citit aj nejaku dominanciu. Nezvyknem s tym mat problem, prakticky o kazdom cloveku, ktoreho poznam, viem, v com som od neho lepsi a v com horsi.
podľa mňa je to obmedzené hodnotenie
..vlastne moment, ja mám tú chuť aj, keď to nerobí práve mama a nie práve formou kritiky O_o.
Ja som proti porovnávaniu... Viem, že niekto je v niečom horší, v niečom lepší... Prečo sa snažiť ich predbiehať? Nie je lepšie prekonávať sám seba? Bez určitej závisti, že ten druhý dosiahol niečo, čo ja nie?
porovnávať sa s TOP ľuďmi je blbosť, treba sa ak, tak porovnávať s niekým podobným
Áno, aj od rodičov, ale väčšinou to dopadlo tak, že som v tom porovnávaní pokračoval a ukázal som im, aké majú vlastne super dieťa
Nie, nevadí mi, ak je niekto viditeľne lepší ako niekto iný.
A nie je porovnávanie ako porovnávanie.
"Pozri na toho Bolta, ako beží, to by si mal aj ty vedieť" - to je blbosť
"Pozri na toho Jana, jemu keď niečo nejde, nehodí to o zem, ale skúsi znova/kľudne porozmýšľa/spýta sa niekoho" - to podľa mňa až taká blbosť nie je.
Myslím si, že to je úplne prirodzená vec a že ak človek (napríklad rodič) toto porovnávanie vie použiť rozumne a nepoužíva ho tak, že dieťa má potom pocit, že nič nevie a že by ho vlastný rodič najradšej vymenil, tak to určite má aj svoj zmysel.
Sorry, práve som vstal