v zahrade musi byt VSETKO! na aku bylinku si spomeniem, taku tam musim najst. nemozem spat? mam na to bylinku. nemozem vstat? mam na to bylinku. chcem sa sfetovat? mam na to bylinku. chcem vytriezviet? na to mam tiez bylinku. chcem niekoho otravit? bylinka to zariadi. po svete proste rastie hrozne vela popici rastlin a ja ich raz budem pestovat sice neviem, kolko z nich prezije aj v tunajsich klimatickych podmienkach, ale so spravnym pristupom sa urcite da docielit vselico. spolubyvajuci kazdy tyzden na intrak nosil dost ucinne bylinky na hento, na tamto, z jedneho aj z druheho konca sveta... a to mali doma len relativne malu zahradku. dizajn v podstate nieje velmi dolezity, myslim, ze keby som to tam vsetko nasadil, tak by sa to casom sformovalo do nejakeho uzavreteho ekosystemu a zacalo by to samo od seba vyzerat zaujimavo.
@2 to mi pripomenulo ako sa jeden spoluziak z becky otravil/ sfetoval z jednej bylinky, konkretne durman si pestovali na okne v triede jeho otec ho na pleciach vynasal z triedy a povedal, ze keby nebol taky sfetovany tak ho zbije jak zito
.. krasne spomienky
@milgamman ved toto, ze aj na tom slovensku rastie kadejaka zaujimava burina. poznam typkov, ktori z volajakej mociarnej travy vyrobili dimetyltryptamin, co je udajne halucinogen silnejsi nez lsd. ja si ani neviem predstavit, co vsetko rastie v inych kutoch sveta. samozrejme nenarazam len na drogy uz len take ginko (domace, nie ten kentus co predavaju v obchodoch, ten nefunguje) je celkom pecka v porovnani s kavou. ja byvam rano nervozny, ospaly a so zlym pocitom v zaludku. po kave som nervozny, ospaly s este horsim pocitom v zaludku a neznesitelne buchajucim srdcom. a po ginku som bol skratka fit. ked som potreboval daco kodit dlho do noci a dal som si kavu, tak som uz nenakodil nic, lebo som sa nemohol sustredit. ked som si dal ginko, slo to. a urcite existuju stovky a stovky inych, rovnako ucinnych rastlin s inym zameranim. proste to raz musim mat
@notme jasne, vsetko je mozne sak mozes podnikat nieco ako breaking bad, len to uz nie je s bylinkami no
a to ginkgo, som si raz dala ginko prim lebo som mala studene nohy a zabral! no viackrat uz nie kamaratka mala diplomovku tema ginkgo a choroby kardiovaskularneho systemu a vysledok bol, ze na kardiovaskularny choroby velmi nezabera, ale zase sa pouziva aj na tinitus, demenciu, no to je jasne. a to si doma pestoval ginkgo ci ako?
@milgamman nienie, to spolubyvajuci nosil, oni to pestovali. teda pravdu povediac som do toho caju pridaval este 3 dalsie veci, to uz si nepamatam, co bolo, ale fungovalo to uplne bezchybne. ja som ostal verny tomuto combu, no on si do caju miesal aj kadeco ine. raz, ked tam nahadzal nieco (podla mna ani sam nevedel co) specialne, akoze experiment, bol som svedkom toho, ako pisal kod vyse 30 hodin vkuse len s prestavkami na jedlo a zachod. proste sila
určite by v nej nemal byť dokonalý trávnik, ale riadna tráva a stromy typické pre danú oblasť, teda u nás ovocné stromy - jablone, slivky, ČEREŠŇA...egreše, ríbezle a židne podrbané tuje!
pekný trávnik, popri plote taká tá rašelina či ako sa to volá (od trávi oddelená kameňmi) a tam nejaké rastlinky... ale nie veľa lebo kto by sa o to staral bazén, nejaké to posedenie a možno aj ohnisko.
Jeeej jaka pekna tema tak dam
Ja by som dal hlavne bambusy - /však ich aj mam realne ale iba tri lebo jeden stal cez 120€ /ale ma vysku asi 5metrov a krasa ,, dalej gingo biloba ako na listy aj okrasu , na zdravie popinavu schizandru chinesis / oboje mam/ dalej ruže ale iba take čo maju vysvietene všetky hviezdičky za vonu a nesmel by chybat kamen -velke balvany ako dekoracia a štrk ako more na rozjimanie /zen zahrada/ a japonske javorčeky , borovice,ceder previsnuty a mega volieru pre papagaje samozrejme.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
16 komentov
zo zeleniny: hrach, fazuľu, reďkovky, cuketa
z ovocia: ríbezle, jahody, egreše, jurty
bylinky: tymián, bazalka, mäta, medovka
plus orech a jabloň
a altánok a hojdačka pre dieťa.
ach a ešte by som tam chcela mať veľa sedmokrások!
.. krasne spomienky
a to ginkgo, som si raz dala ginko prim lebo som mala studene nohy a zabral! no viackrat uz nie kamaratka mala diplomovku tema ginkgo a choroby kardiovaskularneho systemu a vysledok bol, ze na kardiovaskularny choroby velmi nezabera, ale zase sa pouziva aj na tinitus, demenciu, no to je jasne. a to si doma pestoval ginkgo ci ako?
No a az zdedim mamkin dom, tam je zahrada celkom divocina, a tak sa mi to aj paci
Ja by som dal hlavne bambusy - /však ich aj mam realne ale iba tri lebo jeden stal cez 120€ /ale ma vysku asi 5metrov a krasa ,, dalej gingo biloba ako na listy aj okrasu , na zdravie popinavu schizandru chinesis / oboje mam/ dalej ruže ale iba take čo maju vysvietene všetky hviezdičky za vonu a nesmel by chybat kamen -velke balvany ako dekoracia a štrk ako more na rozjimanie /zen zahrada/ a japonske javorčeky , borovice,ceder previsnuty a mega volieru pre papagaje samozrejme.